Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.01.2016.
15:53
Vestionline A

Upoznajte 5 najboljih muzeja na svetu

Predstavljamo vam muzeje čija će vas remek dela ostaviti bez daha. Od ruskog Ermitaža do Egipatskog muzeja, uverite se zašto ih poznavaoci smatraju najboljim na svetu.

Reuters
Čuvena zlatna soba u Ermitažu

Ermitaž (Sankt Petersburg, Rusija)

Ruski dragulj među muzejima, Ermitaž, osnovala je Katarina Velika 1764. godine, da bi skoro čitav vek kasnije bio otvoren i dostupan javnosti.

Sada je jedan od najstarijih i najvećih muzeja u svetu i sadrži najveće kolekcije slika engleskih, italijanskih, francuskih, holandskih, nemačkih, španskih i flamanskih umetnika. 

Najveća atrakcija u ovom muzeju su dva orginalna dela Leonarda da Vinčija, kao i zlatna soba. Zlatna soba sadrži masivnu kolekciju zlata, srebra, dragulja i nakita iz Rusije, Evrope i Bliskog istoka. Ovaj ruski muzej poseduje čak 3 miliona umetničkih dela koji potiču iz poslednja tri veka.

Reuters
Ermitaž u Sankt Petersburgu je možda i najlepši muzej na svetu

Luvr (Pariz, Francuska)

Luvr je svakako najposećeniji muzej na svetu, posebno nakon knjige "Da Vinčijev kod" Dena Brauna. Više od nekoliko miliona ljudi godišnje poseti ovaj muzej.

Luvr se danas nalazi u zgradi koja potiče iz 12. veka i ima preko 35.000 predmeta koji datiraju od praistorije do 19. veka.

Ovde mogu da se vide dela najvećih svetskih umetnika kao što su Rembrant i Leonardo da Vinči. Među najpoznatijim slikama svakako je Da Vinčijeva "Mona Liza" koja je postala pravi simbol ovog muzeja.

Reuters/E.S.
Da Vinčijevo remek delo je verovatno najpoznatija slika na svetu

Prado (Madrid, Španija)

Iako je Prado značajno manji od Ermitaža, ipak je jedan od najboljih muzeja na svetu. Prvi pogled na ovu građevinu ostavlja bez daha, zbog njegove neoklasične fasade koja je predivna. 

Prado poseduje dela najvećih španskih umetnika, kao što su El Greko, Goja i mnogi drugi. Muzej ne sadrži samo slike, već i crteže, medalje, zlatnike i dekorativnu umetnost. 

Reuters
Španski muzej poznat je i po svojoj fasadi

Smitsonijan (Vašington, SAD)

Smitsonijan je kompleks od 19 muzeja i galerija u koji spada i nacionalni zoološki park. Savršen je za ljubitelje umetnosti, ali i za ljubitelje nauke. 

Reuters
Muzej Smitsonijan privlači i ljubitelje nauke

Egipatski muzej (Kairo, Egipat)

Egipatski muzej je dom za više od 165.000 artefakata koji datiraju iz vremena piramida i faraona, ali i iz grčko - rimskog perioda.

Glavna atrakcija ovog muzeja je soba mumija u kojoj se nalazi čak 27 mumija, stare skulpture Sfinge i artefakti koji su pronađeni uz kraljeve i članove vladarske porodice. Kao što već možete da pretpostavite, Tutankamonova zaostavština privlači najviše pažnje. 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online