Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.02.2016.
08:29
E. V. A

Šamar Tasovcu od socijalista

Novi zakon o kulturi izazvao je žestoku polemiku među umetnicima, posebno što se odredbama novog zakona u potpunosti ukida Nacionalna penzija što je izazvalo bes i razočaranje kod umetnika.

Tanjug
Konfuzija: Ministar Tasovac

- Priznanje za vrhunski doprinos u kulturi je od samog uvođenja izazivalo kontroverze, a predloženim izmenama Zakona o kulturi predviđeno je njihovo ukidanje, jer bi dalja primena donosila dodatnu konfuziju u polju kulture - rekao je ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

Međutim, skupštinski Odbor za kulturu i informisanje nije prihvatio predložene izmene i većina članova odbora glasala je protiv. Kako je objasnila predsednica Vesna Marjanović, odbor nije usvojio izmene, ali se taj zakon i dalje nalazi na dnevnom redu Skupštine Srbije. Ona je tokom sednice odbora izrazila žaljenje što sastanku ne prisustvuje ministar Ivan Tasovac i istakla da je ovo jedini zakon koji je on predložio, pa bi bilo logično da će "prvi poželeti da ga brani".

- Ja se nadam da kada je već zakon ušao u proceduru pre raspisivanja izbora, a stoji u proceduri od avgusta, da će nadležno ministarstvo i Vlada Srbije prihvatiti amandmane koliko je to moguće, jer je moje mišljenje da je zakon loš. On ne rešava postojeće probleme, a može da stvori i nove - kazala je Marjanovićeva koja je javno pozvala ministra Tasovca da podnese ostavku. Jezičak na vagi koji je presudio bili su glasovi reditelja Srđana Dragojevića i Nenada Milosavljevića, frontmena benda Galija koji su inače članovi Socijalističke partije Srbije.

- Ministarstvo kulture pokazalo je žalosni stepen neosetljivosti prema vrhunskim umetnicima i njihovom jedinstvenom stavu o nacionalnim priznanjima i ovde nije stvar uštede i novca, već simbolike - kazao je Dragojević i ocenio da se ukidanjem nacionalnih penzija šalje slika da je za umetnike nađena zamena - zvezde rijaliti programa i da umetnici nisu više važni. On je apelovao da se ne usvoji predlog o ukidanju nacionalnih priznanja.

Protiv ukidanja nacionalnih penzija pokrenuta je i peticija umetnika i stručnjaka u kulturi. Oni podsećaju da slična priznanja dobijaju sportisti i da to niko nije dovodio u pitanje. Kako bi se izbegla dalja estradizacija oni su predložili da se "revidiraju i podignu kriterijumi, upravo da bi se visoka umetnost i kultura razdvojile od kulturnih industrija a pogotovo od estrade".

Nacionalne penzije u visini od oko 400 evra dodeljivane su zaslužnim umetnicima od 2007. do 2013. godine kada su suspendovane zbog nedostatka para, a problemi su nastali kada su pored glumaca, slikara i drugih umetnika nacionalne penzije dodeljivane i folk pevačima.

Ministar bira direktore

Novi zakon o kulturi mnogi umetnici doživljavaju kao - prst u oko. Nije sporno samo ukidanje nacionalnih penzija, već i predložne odredbe zakona po kojima će direktore ustanova kulture birati Vlada na predlog ministra, a ne upravni odbori kao što je to do sada bio slučaj. Mnogi umetnici, posebno glumci ne kriju razočaranje ministrom Tasovcem i kažu da nikad nije bilo gore, nego sada za vreme njegovog ministrovanja. Kultura gotovo da nikoga u državi ne zanima, a ministar se grčevito drži svoje fotelje i to je jedino što mu je važno, dok za propast srpske kulture ne daje ni pet para.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online