Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.02.2016.
08:58
S. Đurić - Vesti A

Živimo u državi diletanata!

Posle premijere u Gračanici, predstava "Govorna mana" dramskog pisca i reditelja Gorana Markovića našla se i pred beogradskom publikom u Zvezdara teatru. Ova crna komedija, koja je premijerno je prikazana 1997. godine u Narodnom pozorištu u Beogradu u režiji Milana Karadžića, izvedena je više od 200 puta na pozornicama Srbije i regiona, a autor drame je nagrađen na Sterijinom pozorju za najbolji savremeni tekst.

V. Sekulić
Umetnici bedni, ali slobodni: Goran Marković (u sredini) sa ekipom predstave

Marković je sebi dao zadatak da u produkciji Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici i beogradskog Zvezdara teatra, uz učešće mladih glumaca iz oba pozorišta, režira novu adaptaciju svoje predstave. Iako ističe da nema običaj da gleda ili čita ono što je već uradio, Marković kaže da se kad je ponovo pročitao svoju dramu iznenadio što ništa nije trebalo menjati, nijedno slovo! Jer, za 19 godina u Srbiji se ništa promenilo. I danas je, kao i '90-ih godina, sprega između političara, biznisa i kriminala vrlo jaka.

- Kada sam ponovo pročitao svoju dramu napisanu pre 19 godina, na svoje veliko iznenađenje sam shvatio da se apsolutno ništa nije promenilo. Izgleda da je to naš Bermudski trougao - biznis-kriminal-politika, od koga nam nema spasa, osim da pravimo predstave i smejemo se tome. Sa stanovišta drame to je dobro, jer nije bilo potrebe da se bilo šta dodaje, osavremenjuje, menja, ali sa stanovišta života kojim živimo, to je bio užasan podatak. Mi zapravo od 1997. godine do danas nismo napredovali nijedan milimetar! - kaže Marković i podseća da smo imali period lažne nade da se nešto može promeniti posle 5. oktobra. 2000. godine, ali...

V. Sekulić

Kosovo je pozorinca

Direktor Narodnog pozorišta Prištinr Nenad Todorović rekao je da je zamolio Markovića da im pomogne u kreiranju nove repertoarske slike, nakon što su u decembru prošle godine dobili svoju scenu u Gračanici, čime su od političke postali ponovo postali kulturna institucija.
- Interno naše pozorište zovem "Pozorište Kosova i Metohije", pozorište celog tog regiona budući da su Srbi razbacani po enklavama i nigde ih nema u većem broju da bi mogli da kažemo da je to naš grad u kome obitavamo. Prosto, celo Kosovo je naša pozornica - istakao je Todorović.

- I to se ugasilo, nestalo, i mi smo sada tamo gde smo bili. To je u stvari jedan tužan podatak. Meni je svejedno, nisam više mlad i radim svoj posao. Međutim, razmišljam kako je ljudima koji su gajili nade i pokušavali da žive u Srbiji sve to vreme - ističe popularni reditelj.

On smatra da je danas veliki problem što diletanti uspostavljaju sistem vrednosti, što je diletantizam poželjan, a sve što je stručno, umetnički i relevantno - ne vredi.

Publika u Gračanici

Goran Marković je istakao da je zadovoljan prijemom publike u Gračanici i da se nada da će i beogradska publika biti zadovoljna predstavom.
- Gračanica je jedno mestašce, a publika u sali bila je sastavljena od ljudi iz različitih mestašaca u okolini, tako da je bilo zanimljivo videti te ljude, skupljene na jednom kulturnom događaju. Oni su retko zajedno. Tu je bilo 150 ljudi, a direktor pozorišta kaže da je to mnogo - kaže Marković.

- Danas je zastupljen apsolutni diletantizam u društvu u kome živimo. Radna mesta su popunjena partijskim poslušnicima koji su apsolutno nemušti, neobrazovani, primitivni, nekompetentni... Kada se to desi na jednom ili tri mesta, u redu, ali kada postane opšta pojava, shvatate da živite u državi diletanata! Aktuelna vlast pokazuje da je apsolutno nezainteresovana za umetnost. U socijalizmu su političari plaćali umetnike, finansirali ih. Ovi više ne plaćaju, tako da su umetnici bedni, ali slobodni.

Kopanje po sebi

- Svi dobri dramski tekstovi funkcionišu na svim meridijanima i u svim vremenima, bez obzira na to da li su u tom času prepoznatljivi kao aktuelni. Pre dve godine bio sam na Kosovu, igrao pred malim brojem gledalaca, ali to iskustvo pamtim kao veliko uzbuđenje i radost, stvaralačku i ličnu. Veoma sam srećan što ću zahvaljujući predstavi "Govorna mana" češće odlaziti na Kosovo. Bilo je uzbudljivo kopati po sopstvenim motivima bavljenja ovim poslom i analizirati da li je moguće baviti se ovom profesijom ako se napravi i najmanji moralni prekršaj - rekao je Tihomir Stanić.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online