Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 08.11.2009.
17:52
Jutarnji list A

Igor Mandić brani Dobricu Ćosića

Ni u jednoj rečenici Dobrice Ćosića ne može pronaći govor mržnje i šovinizam, izjavio je u intervjuu za zagrebački "Jutarnji list" hrvatski pisac Igor Mandić.

Igor Mandić (75) bio je jedna od glavnih zvezda upravo završenog 54. međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, koji je održan od 26. oktobra do 1. novembra, gde je, sa koautorom suprugom Slavicom, predstavio srpsko izdanje svoje "Bračne kuhinje".

Istovremeno, Mandić je promovisao i svoju drugu memoarsku knjigu "U zadnji čas", svojevrsnu intelektualnu prozu u kojoj iznosi ličnu istoriju, ali i nikad zapisanu, neformalnu istoriju hrvatske i jugoslavenske kulture iza kulisa.

Na promociju Mandićeve knjige došao je i poznati srpski pisac Dobrica Ćosić, piše hrvatski list. "Nismo pričali o važnim temama. Samo o ženama koje prolaze, viskiju. Njemu je umrla supruga, ali ćerka ga održava na životu", navodi Mandić.

Uzbuna zbog izjave na HRT


Veliku uzbunu u hrvatskoj javnosti Mandić je izazvao pre nekoliko nedelja nastupom u vrlo gledanoj emisiji Aleksandra Stankovića "Nedeljom u 2" na HTV-u, a najviše zbog izjave da su Hrvati i Srbi braća koju veže ne samo zajednička prošlost nego i budućnost.


"Ta emisija je i inače već dugo godina vrlo gledana u Srbiji. Srbi u stvari vole sve što dolazi iz Hrvatske, pa čak i ustaše. A osobito je bio gledan taj moj nastup kod Aleksandra Stankovića. Isprintali su mi u Beogradu masu reakcija sa Interneta. A od onih koji su bili na Sajmu knjiga, svi su me gledali kod Stankovića i to ih je, dakako, podstaklo da kupe knjigu koja nema puno veze sa svim tim o čemu se u emisiji razgovaralo".

Na pitanje novinara "Jutarnjeg lista" da li je upravo Dobrica Ćosić predstavnik nacionalne elite "koja je uzgojila mržnju i pripremila teren za rat i koja i dan danas Srbima trajno usađuje odbojnost prema Hrvatima", Mandić je burno reagovao.

"E pa nije, Dobrica Ćosić nije takav i to je ono što već godinama dokazujem ovde, u Zagrebu. Imam sve njegove knjige. Evo, doneo sam iz Beograda njegovih sedam objavljenih, memoarskih, hronološki sastavljenih knjiga pod zajedničkom egidom ‘Istorija novog doba'. Ako mi neko u tih sedam knjiga pokaže makar i jedan red koji je šovinistički, koji predstavlja govor mržnje, neka me za jaja obese na Jelačić-placu", rekao je Mandić za "Jutarnji list".

"Da se do kraja kompromitujem, moram reći da sam s piscem Dobricom Ćosićem i piscem Momom Kaporom bio i na večeri u zloglasnoj špelunki, u Klubu književnika u zloglasnoj Francuskoj 7. Momo i ja smo bili sa suprugama, a Dobrica Ćosić sa ćerkom"...

Mandić ne vidi veliku razliku između Hrvata i Srba. "Malo se razlikuju, osim što je Srbija ipak veća pa ima više i dobrih i loših primera. Književnost nam je ista, njihova je doduše bujnija, face su nam iste, proizvodi su nam isti. Ali premalo boravim u Beogradu da bi možda mogao uočiti neke bitne promene i razlike. I sad sam bio u radnoj poseti pa sam malo toga vidio".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online