Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 12.06.2010.
17:22
Vestionline A

Hiljadu zmajeva za beogradske osnovce

Članovi Beogradske filharmonije podelili su danas 1.000 zmajeva učenicima Osnovne škole "Lazar Savatić", proglašene za najbolju u Srbiji, u akciji u kojoj su učestvovali direktor Filharmonije Ivan Tasovac i čuveni kineski dirigent Muhai Tang.

Muhai Tang

Akcija deljenja zmajeva na Dunavskom keju organizovana je povodom postavljenja Tanga za šefa dirigenta Beogradske filharmonije.


Tasovac je rekao da će sledeću koncertnu sezonu Filharmonije svakako obeležiti proslavljeni kineski dirigent. Našoj publici smo, dodao je Tasovac, pripremili i šest ciklusa od po pet koncerata.


"To su Jesen, Proleće i Zima, kao i ciklus Crno-Belo, gde će svirati najbolji pijanisti. Tada ćemo pozvati publiku da na koncerte dolazi obučena u crno-belu garderobu", najavio je Tasovac.


U ciklusu "Hod po žici" publici će se predstaviti vrhunski svetski violinisti, među kojima i Stefan Milenković i Sara Čang.


Tasovac je naglasio da će ove sezone Beogradska filharmonija imati nešto što na programu nema nijedna druga - ciklus sa pet novogodišnjih koncerata.

"Slavićemo i jevrejsku, i julijansku, i gregorijansku, i kinesku, i islamsku Novu godinu... u stvari, slavićemo različitosti", objasnio je Tasovac.

"Ima neke simbolike što je Kinez Muhai Tang postao naš šef dirigent", rekao je Tasovac, "kada komuniciramo uz pomoć Hajdna, Čajkovskog, Mocarta, Rahmanjinova, mi se dobro razumemo".

Tang je rekao da je i pre dve godine, kada je prvi put radio sa Beogradskom filharmonijom, video veliki potencijal, odličnu tehniku i "duhovnost" kod mladih muzičara.


"Sada bi trebalo da im damo novi podsticaj i novu snagu. I celo društvo i Vlada bi trebalo da pomognu ovaj orkestar", rekao je Tang.


Tang je postao umetnički direktor i šef dirigent Ciriškog kamernog orkestra u septembru 2006. U sezoni 2009/2010. postao je umetnički direktor Šangajskog filharmonijskog orkestra i umetnički direktor Simfonijskog orkestra Dženđang u Kini.

Od septembra 2009. godine preuzeo je ulogu glavnog gostujućeg dirigenta Hamburškog simfonijskog orkestra, a od septembra 2010. funkciju šefa dirigenta Beogradske filharmonije.


Radio je kao operski dirigent na nekoliko kontinenata. Bio je šef dirigent Finske nacionalne opere u Helsinkiju, gde je dirigovao veoma uspešne nove operske produkcije.

U njegov rad sa orkestrom u polju baleta spada visoko ocenjena produkcija "Posvećenja proleća" i nova produkcija "Labudovog jezera".


U 2007. godini dirigovao je scenske postavke opere Čaj kineskog kompozitora Tena Dana sa Stokholmskom kraljevskom filharmonijom.


Počeo da biva međunarodno priznat kada ga je Herbert fon Karajan pozvao da diriguje pretplatnički ciklus koncerata Berlinske filharmonije 1983. godine.

Ovaj uspeh doveo je do ponovnih nastupa sa Berlinskom filharmonijom i poziva velikog broja vodećih svetskih orkestara, kao što su Londonska filharmonija, Gevandhaus iz Lajpciga, Državna kapela iz Drezdena, Orkestar Bavarskog radija, Pariski orkestar, Francuski nacionalni orkestar, Sanktpeterburška filharmonija, Sidnejski simfonijski orkestar i Simfonijski orkestar San Franciska.

Od tada, Muhai Tang se pojavljuje kao gostujući dirigent na četiri kontinenta i muzičkim festivalima u Pragu, Berlinu, Edinburgu, Veroni, Bergenu i Pekingu.


Omiljen je i među publikom i među muzičarima, zahvaljujući živosti na bini i svojoj gracioznoj i prirodnoj tehnici.


Radio je sa mnogim istaknutim umetnicima, među kojima su Mstislav Rostropovič, Jehudi Menjuhin, Icak Perlman, Žan Pjer Rampal, Marta Argerič i Ane Sofi Muter.


Diriguje neobično širok repertoar, od Baha do savremenih kompozitora, a mesto umetničkog direktora i šefa dirigenta Ciriškog kamernog orkestra pružilo mu je mogućnost za istraživanje kamernog repertoara koji mu je oduvek bio blizak.


Dobio je velika priznanja za izvođenje dela kompozitora Jozefa Hajdna.


Bio je i glavni dirigent Kraljevske filharmonije Flandrije, Kineskog nacionalnog simfonijskog orkestra, Kvinslendskog orkestra iz Australije, gde drži mesto počasnog dirigenta i umetničkog direktora), i Orkestra Gulbenkijan iz Lisabona.


U Gulbenkijanu je radio 12 godina, od 1987. do 2000. i za to vreme uspeo da podigne reputaciju Orkestra, zahvaljujući međunarodnim turnejama i snimcima.
Tang je i dalje vezan za Kinu i redovno diriguje u Pekingu i Šangaju.


U avgustu 2007. bio je inicijator saradnje studenata Šangajskog konzervatorijuma sa Nemačkim orkestrom mladih.


Projekat je rezultirao nastupima u berlinskom Koncerthausu, a zatim i turnejom u šest najvećih kineskih gradova. Posle toga, usledila je turneja kamernog orkestra 2009. godine.


Muhai Tang je 2007. godine postavljen za šefa Katedre za dirigovanje i profesora dirigovanja na Šangajskom konzervatorijumu. Od 2007. radi i kao umetnički direktor koncertne dvorane u Šangaju.


Tang je nosilac titule počasnog dirigenta Kineskog nacionalnog simfonijskog orkestra. Među brojnim snimcima Muhaija Tanga, koncerti za gitaru Tena Dana i Kristofera Rauza sa Šaron Izbin i Orkestrom Gulbenkijan, za diskografsku kuću Teldek, nagrađeni su Gremijem 2002. godine.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online