Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 19.01.2017.
11:24
Sputnjik, Informer A

"Mi i Rusi smo sada kao fašisti, a oni antifašisti?! E pa neće moći!"

Slavni srpski reditelj Emir Kusturica smatra da su Rusi naša starija braća. On je sa Mećavnika, gde se danas (19. januar) završava Deseti međunarodni filmski festival Kustendorf, poručio da se ponosi što pripada pravednom srpskom narodu, kakav je i ruski.

Tanjug
Privržen Rusiji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu: Emir Kusturica

- Srpski narod je jedini koji čak i u svojoj himi peva o pravdi i priziva pravdu od Boga. E, utoliko je veća i moja privrženost Rusiji, koju prizivam kao većeg brata da jednim okom gleda svet, a drugim posmatra kako mu se mali brat ponaša i šta radi - rekao je Kusturica u intervjuu za Sputnjik.

Kad je reč o ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, Kusturica kaže da je u pitanju čovek koji emituje ogromnu snagu.

- Putin je jedinstvena pojava zato što je on jedini džudista koji je ušao u svetsku politiku. Mislim da je rvanje sa istorijom i ta njegova istoričnost, koju uvek projektuje u razgovorima, zapravo nešto što mi delimo - objasnio je srpski reditelj.

Kako kaže, njegovo prijateljstvo sa Putinom postalo je veće onog trenutka kad je u "Politici" napisao tekst o tome da su Evropu od fašizma oslobodili Rusi, a ne Amerikanci.

- Pisao sam o jednom mom poznaniku koji je verovao da su Amerikanci oslobodili Evropu od fašizma. Rekao sam mu: "Neću da ti menjam mišljenje zato što bi to moglo da te unesreći". Upravo su Rusi oslobodili Evropu, žrtvujući više od 20 miliona ljudi, dok su Amerikanci samo učestvovali u tom oslobađanju. Stigli su 1944, onda kad je manje-više trebalo samo da se pojave - priča Kusturica.

On podseća da je u Prvi rat Amerika ušla tek 1916, u drugoj polovini, a da je u Drugi svetski rat ušla iskrcavanjem u Normandiji, tek posle žrtvovanja Rusa za oslobađanje od fašizma.

- I šta se sada dešava u svetu? Mi smo fašisti, a oni tamo su antifašisti. E pa to neće moći - poručio je Kusturica.

Baš zbog toga on misli da je Putinova pojava značajna.

- Da se samo pojavio i rekao: "Ne, Evropu nisu oslobodili sami Amerikanci, nego smo se mi žrtvovali za nju i zajedno sa saveznicima stavili tačku na Drugi svetski rat", bilo bi dovoljno. Putin je, ako ništa drugo, stao na put tome da se jedna pogrešna istorijska tvrdnja pretvori u stvarnost. Živimo u vremenu u kojem brzina razmene informacija ne obezbeđuje verodostojnost. U Francuskoj svaki drugi čovek veruje da ih je oslobodio soldat Rajan! Zato je borba za pravdu, za istinu, zapravo i borba za slobodu - zaključio je Emir Kusturica.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.01.2017. 13:58
Kandiduj se za predsednika i povedi Srpski narod na put spasenja . TI si taj koji to jedini danas može da učini .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online