Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.03.2017.
18:01
B. Simonović - Vesti A

Poslednji korak na višegradskoj stazi

Pre 42 godine, 13. marta 1975, svet je obletela vest da je u Beogradu u osamdeset trećoj godini života preminuo Ivo Andrić, nobelovac i tvorac romana "Na Drini ćuprija", "Prokleta avlija", "Travnička hronika" i drugih dela koja su pronela slavu i svetu otkrila svu lepotu srpskog jezika i misli i duha literature nastale na tom jeziku.

B. Simonović
Pored mosta koji je proslavio: Ivo Andrić

Kako je samo šest dana ranije, 7. marta 1975, u Ženevi na prečac umro veliki jugoslovenski revolucionar i mislilac Veljko Vlahović, zluradnici su počeli da šire priču kako je i Andrić (koji je, znalo se, duže vreme pre toga u bolničkom krevetu lebdeo između života i smrti), u stvari umro tog istog dana, ali je to, tobož, sakriveno dok se obavi sahrana i odaju zaslužene počasti Vlahoviću.

Te, najblaže rečeno, bezdušne špekulacije je dve godine kasnije definitivno prekinuo Ljubo Jandrić kada je objavio svoju čuvenu knjigu "Sa Ivom Andrićem", neku vrstu dnevničkih zapisa nastalih tokom druženja sa slavnim piscem poslednjih sedam godina njegovog života.

Oteo od zaborava

U tom izuzetno zanimljivom delu, koje je teško svrstati u neki književni rod, a najtačnije su, čini se, ocene da je Jandrić na svojevrstan način "dopisao" Andrića, odnosno oteo od zaborava mnoge njegove misli i poruke kojih nema u njegovom nenadmašnom delu, on je 13. marta 1975. godine zapisao u Sarajevu:

"Rano jutro. Zvoni telefon. Prilazim sa strepnjom i dižem slušalicu. Sa druge strane čujem drhtav glas: 'Umro Ivo Andrić. To se dogodilo noćas, nešto poslije jedan sat iza ponoći...'"

Jandrić je istog časa krenuo vozom u Beograd i već sutradan se, kako je zapisao, našao u atrijumu Gradske skupštine u Beogradu, na rubu Pionirskog parka, stotinak metara od zgrade u ulici Proleterskih brigada broj 2, u kojoj je decenijama živeo Ivo Andrić.

Došao je da se pokloni senima prijatelja čiji je kovčeg bio izložen u ovoj prostranoj svečanoj dvorani, "punoj svetlosti i svečane tišine":

B. Simonović
Andrićeva spomen-kuća u Travniku

"Ležao je pored mene bez misli - piše Jandrić - prvi put tako beznadežno i potpuno sam, oslobođen nevolja starosti i patnje, prazan i pust, bez duga (osim možda onog prema nedovršenim rukopisima, pa i oni su pre dužni svom piscu, nego on njima) i bez obaveza, jer smrt nikoga i ni na šta ne obavezuje..."

U ovom zapisu Ljuba Jandrića posebno je upečatljiva ta završna slika večnog odlaska genijalnog višegradskog umotvorca, trenutak kad se preselio u prah i uspomenu:

"U prepunoj kapeli krematorijuma na Novom groblju u Beogradu, počasne straže, reflektori i oproštajne reči koje se gube u zujanju filmskih i televizijskih kamera... Najposle odjeknu napolju jedan, za njim drugi pa treći plotun. I kovčeg koji je do tada mirovao na svom postolju u pročelju kapele, polako poče da se spušta, praćen Bahovom muzikom i rečima onog koji nas je zauvek napustio."

Molitveni ćilim

B. Simonović
Na Drini ćuprija

"U trenucima kad me zamarao i trovao svet u kom sam po zlu slučaju živeo i čudom se održavao u životu, kad se mračio vidik i kolebao pravac, ja sam tada pobožno prostirao preda se, kao vernik molitveni ćilim, tvrdu, ubogu, uzvišenu višegradsku stazu koja leči svaki bol i potire svako stradanje, jer ih sve sadrži u sebi i sve redom nadvisuje. Tako po nekoliko puta u danu, koristeći svako zatišje u životu oko sebe, svaki predah u razgovoru, ja sam prelazio po jedan deo toga puta sa kojeg nikad nije trebalo ni silaziti. I tako ću do kraja života, neviđeno i potajno, ipak preći suđenu dužinu višegradske staze. A tada će se sa koncem života prekinuti i ona. I izgubiće se tamo gde završavaju sve staze, gde nestaje puteva i bespuća, gde nema više hoda ni napora, gde će se svi zemaljski drumovi smrsiti u besmisleno klupko i sagoreti, kao iskra spasenja, u našim očima koje se i same gase, jer su nas dovele do cilja i istine."

Poruka

Ispred spomenika Ivi Andriću na Andrićevom vencu u Beogradu, na početku uličice ispod Pionirskog parka kojom je prolazio kad bi kretao u svoje duge šetnje do Kalemegdana, zapisana je njegova poruka: "Otišao sam. Iza mene je ostalo sve što su ljudi rekli kao pramičak magle koji se gubi, a sve što su uradili, poneo sam na dlanu jedne ruke."

Strah od beležnice

Kad je Ljubo Jandrić prvi put izvadio beležnicu i kazao Andriću da želi "za svoju dušu" da zabeleži nešto od njegovih misli i poruka, uvek oprezni i zatvoreni Andrić se brecnuo:

- Taman posla! Pa da to padne novinarima u šake! - a onda mu objasnio da ni po koju cenu ne bi pristao da piše neku vrstu sopstvene ispovesti, jer su to subjektivne stvari koje "uvek navedu čoveka na pogrešan put":

- Englezi imaju lepu misao o tome - dodao je Andrić - koja glasi: Ima više načina da se laže, jedan od njih su memoari.
 

Eseji i kritike

Rođen u Velikoj Žuljevici kod Bosanskog Novog, Ljubo Jandrić je završio studije književnosti u Sarajevu, a prilika i sreća da dođe u kontakt sa Andrićem, pružila mu se 1968. godine kao službeniku Republičkog sekretarijata za obrazovanje, nauku i kulturu Bosne i Hercegovina i od tada pa sve do smrti velikog pisca traje njihovo prijateljstvo. Pored knjige "Sa Ivom Andrićem", objavio je romane "Prah i pepeo" i "Jasenovac", a priredio je i knjigu Andrićevih eseja i kritika.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online