Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.04.2017.
18:01
S. Đurić - Vesti A

Domaći filmovi i predstave sve traženiji u inostranstvu: Dijaspora gladna kulture

Ukus publike u dijaspori se promenio. Umesto nastupa folk pevačica, poslednjih nekoliko godina publika je sve više zainteresovana za kulturu. Ovog pionirskog posla pre neku godinu latio se Saša Jovanović iz Frankfurta i dokazao da predstave imaju svoju publiku i u dijaspori.

N. Đurović
Lenka i Laza: Tamara Aleksić i Vojin Ćetković

I ne samo to. U bioskopima širom Evrope, ali i Kanade i Amerike, poslednjih nekoliko meseci prikazuju se novi srpski filmovi koji beleže rekordnu gledanost u Srbiji i regionu. Nakon uspešne turneje po Austriji, film "Biser Bojane" reditelja Milana Karadžića i sa Mimom Karadžićem u glavnoj ulozi prikazuje se u Nemačkoj.

- Gde god smo bili dočekale su nas ovacije nakon filma, slikanje sa fanovima, delimo autograme... Odlično smo prošli u Austriji, a sredinom aprila očekuje nas druženje sa publikom u Americi i Kanadi - rekao je Mima Karadžić, koji naglašava da je film za mesec i po dana videlo više od 130.000 ljudi. Sa velikim uspehom u dijaspori se prikazuje i "Zona Zamfirova 2" reditelja Juga Radivojevića.

Od Nemačke do Australije

Ne pamti se kada je više predstava iz Srbije gostovalo u dijaspori, kao poslednjih nekoliko meseci. Na australijskoj turneji su ovih dana Kalina Kovačević, Ljiljana Blagojević, Mihailo Lađevac i Vesna Stanković sa predstavom "Sokin i Bosin", dok Vesna izvodi i monodramu "Milunka", posvećenu srpskoj heroini Milunki Savić.
- Publika u Australiji sve doživljava intenzivnije, valjda zato što su daleko od rodnog kraja, pa su i emocije jače i izraženije. Oseća se nostalgija, a greje ih patriotizam - rekla je Vesna Stanković pred put u Australiju.
Jedan od najpopularnijih glumaca u regionu Andrija Milošević sa stend ap komedijom "Zlatni lančić od bižuretije" oduševio je publiku u Frankfurtu, Austriji... U pitanju je monodrama u kojoj izvrsni Andrija glumi sve likove. Priča prati život Kostadina koji dolazi u Beograd pun nade i očekivanja. Predstava "Ljubav u doba kokaina", po istoimenom romanu Simonide Milojković, pre nekoliko meseci ostavila je bez reči publiku u Frankfurtu.

On je od početka imao ideju da film prikaže u inostranstvu, jer je verovao da će naše zemljake u dijaspori zanimati nastavak priče o lepoj čorbadžijskoj ćerki i kujundžiji Manetu. I nije pogrešio, jer je zabeleženo da je ovaj film u Srbiji, ali i inostranstvu, do sada videlo više od 200.000 ljudi.

Ljubavna priča jednog od najvećih srpskih pesnika Laze Kostića i Lenke Dunđerski, prikazana u filmu "Santa Maria della Salute", osvojila je srce publike u Srbiji, regionu, ali i dijaspori. Novi film veterana Zdravka Šotre odlično je prošao u Beču, Inzbruku, Salcburgu, Lincu, Diseldorfu, Hamburgu...

Nakon evropske turneje, film je zaživeo i u bioskopima u Čikagu, Dalasu, Kičineru i Torontu.

Film "Dnevnik mašinovođe" u režiji Miloša Radovića pokupio je brojne nagrade na festivalima u inostranstvu, ali se prikazuje i u bioskopima od Meksika do Češke. Kako je rekao Ristovski, srpski humor je blizak Meksikancima, pa ne čudi što je "Mašinovođa" odlično prošao na nedavnom festivalu u Gvadalahari, dok za gledanost filma u meksičkim bioskopima još čekaju podatke.

"Kafana Balkan"

Srpski reditelji dobro su upoznati sa interesovanjem publike u dijaspori, pa u plan gostovanja svojih predstava sve češće upisuju i evropske gradove.
Pozorišni komad "Kafana Balkan" u režiji Irfana Mensura, koji je nedavno premijerno prikazan u Beogradu, gostovaće i u dijaspori.
- Plan je da predstava gostuje u Nemačkoj, Švajcarskoj i Austriji, a, bogami, načuli smo, što glumce raduje, da ima interesovanja da predstava ide i za Kanadu i Ameriku - rekao je Irfan Mensur.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online