Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 21.05.2017.
09:58
Vestionline, B92.net A

Srbija budna: 14. Noć muzeja

Treće majske subote, šetalo se bez umora, s osmehom na licu i željom za upijanjem novog, neispričanog i još neotkrivenog. Noć muzeja, 14. po redu, probudila je Beograd i još 43 grada i mesta Srbije.

Tanjug
Posetioci tokom "Noci muzeja" u Vojnom muzeju.

Zvukom fanfara sa Vojnog muzeja na Kalemegdanu počela je 14. beogradska Noć muzeja. Tradicionalno veliko interesovanje bilo je upravo za ovaj muzej koji je u Noći muzeja prikazao izložbu o tome kako su živeli obični ljudi u u vreme Velikog rata, kroz istorijski osvrt na svakodnevni život običnog čoveka tokom turbulentnih vremena. 

Zemlja partner ovogodišnje Noći muzeja, Republika Koreja donela je u Srbiju pravi praznik za oči - prelepi splet tradicije, mode i umetnosti pretoćen u glamurozne svečane haljine. Ručno šivena korejska narodna nošnja, hanbok, koja je prošle godine bila izložena u Luvru viđena očima korejske umetnice He Sun Li, predstavljena u Noći muzeja u Parobrodu bila je hit 14. Noći muzeja.

Tanjug
"Noci muzeja" na Jevrejskom safardskom groblju u Beogradu

Ruski dom

Izložba u Ruskom domu, posvećena Bulgakovu sa 35 radova ruske umetnice oduševila je ne samo fanove romana nad romanima „Majstor i Margarita“ već i one koji su se prvi put sreli sa ovim piscem. Umetnica Jelena Martinjuk, koja je bila gošća Noći muzeja i Beograda, priznala je da nije očekivala takvo interesovanje i pažnju koju je dobila, kako od publike tako i od medija za svoje foto-radove.

Tanjug
"Noci muzeja" u prostorijama laboratorije za antropologiju i Instituta za anatomiju Medicinskog fakulteta u Beogradu

Laboratorija za antropologiju

Deo Viasat History neispričanih priča, Laboratorija za antropologiju Instituta za anatomiju, inače ekskluzivno otvorena za javnost samo u Noći muzeja, oduševila je publiku drevnim urgentnim centrom koji je predstavio autentične rimske hirurške instrumente, paleopatološke kolekcije i u njima kosti stare nekoliko vekova, povrede na kostima iz perioda antike, srednjeg veka i Drugog svetskog rata. 

Doktorova kula, najstarija psihijatrijska ustanova u regionu, bila je savršeno mesto za posetioce Noći muzeja koji su rešili da ove majske večeri zavire u lične priče dva velikana koji su život posvetili proučavanju ljudske psihe - Frojdu i Jungu. 

Na košarkaškim terenima KK Crvena zvezda do 1 iza ponoći se plesalo na mts plesnom podijumu koji je u život vratio plesnu groznicu ranih 60-ih i brilijantin na Mali Kalemegdan. Veselo je bilo i u Jevrejskoj opštini gde je predstavljen legat Miše Blam i gde je celo veče bilo posvećeno džezu i to kroz džem sešne.

Konak kneginje Milice

Priliku da se "vrate u budućnost“ imali su i posetioci Konaka kneginje Ljubice, gde je predstavljena istorija Beogradskog sajmišta - mesto na kome je prikazana prva televizijska emisija, na koje se išlo da vidiš i da budeš viđen. 

Svoju osamdeset godina dugu istoriju, ekskluzivno u Noći muzeja, predstavio je Beogradski sajam i to sveobuhvatnom izložbom o „"mestu koje je video ceo svet“, "krivi toranj beogradski“, kako je nazivana Crkva Sv. Ante Padovanskog, bio je jedna od najposećenijih lokacija u beogradskoj Noći muzeja a o susretima Karađorđevića i Nikole Tesle posetioci su slušali u magičnom ambijentu Dvora. 

U okviru Moja Kravica Milkshake Dečje ture, najposećenije lokacije bile su Paviljon Cvijeta Zuzorić i Anatomski muzej Veterinarskog fakulteta. Svi oni koji su se odlučili na „podvodno druženje“ u Noći muzeja posetili su Javni akvarijum i tropikarijum i zastali, da se slikaju pored životinja i nahrane pirane.

Tanjug
Novinska agencija Tanjug je svoja vrata otvorila posetiocima 14. Noći muzeja 

Na 20 lokacija u Nišu održana je 14. Noć muzeja a među najposećenijim bio je Narodni muzej Niš koji je predstavio impresivnu kolekciju srpskog slikarstva i tako predstavio dela Paje Jovanovića, Stevana Todorovića, Đorđa Krstića, Uroša Kneževića i drugih velikih slikara. 

Svih 19 lokacija u Subotici, bilo je ispunjeno posetiocima 20. maja a najveće interesovanje izazvala je priča o simbolima ovog grada koji su predstavljeni u tehnici slame. Bunjevačke sobe i dečja lutkarska opera obeležiće Noć muzeja u ovom vojvođanskom gradu. 

U skladu sa temom ovogodišnje manifestacije "Velike i male revolucije“ u čačanskom Domu kulture predstavljena je izložba kostima posvećena velikim ličnostima revolucija autora Borisa Čakširana. Rekonstrukcijom odeće i uniformi iz domaćih filmova i serija predstavljeni su Franc Ferdinand i Sofija Čotek, Draga Mašin, Dositej Obradović, grof Vrangel i princ Rastko Nemanjić. 

Muzej grada u Bačkoj Palanci u Noći muzeja kroz veče poezije, dečji maskenbal, izložbu izuma koji su promenili svet, postavku dečjih instrumenata i koncert KUD Abrašević obeležio je 14. Noć muzeja

Senjski Rudnik je u Noći muzeja predstavio Muzeju ugljarstva u kome je priređena izložba posvećena ženama u rudnicima, nekad i sada. Od brižnih supruga i majki, koje svakodnevno svoje muževe i sinove ispraćaju na najteži i najopasniji posao u utrobu zemlje, žene kao stub porodica i njihov lični čvrst oslonac, predstavljene su i one najhrabrije koje su i same bile rudarke. 

Tanjug
"Noc muzeja" u UK "Parobrod" na izlozbi kreacija korejske umetnice

Od 17 časova pa sve do 1 iza ponoć u Srbiji su u Noći muzeja šetali posetioci 43 grada i mesta Srbije, ali i 120 gradova, 30 država i 3.000 muzeja u okviru Evropske Noći muzeja. 

Viasat History je ponosni sponzor manifestacije „Noć muzeja“ već osam godina. Ovaj kanal se nalazi u vlasništvu internacionalne kompanije Viasat World, koja ima 100 miliona pretplatnika i proizvodi i distribuira najkvalitetnije zabavne sadržaje kroz 24 dokumentarna, filmska i sportska kanala, u 47 zemalja. Pored kanala Viasat History, kompanija je na našem tržištu prisutna i sa kanalima TV1000, Viasat Explore, Viasat Nature i Viasat History/Nature HD. 

Prijatelj 14. Noći muzeja je mts, koji je sponzor manifestacije 11. put za redom. Već tradicionalni sponzori i podrška su: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, kompanija Coca-Cola, Bambi, Moja Kravica Milkshake i štamparija Grafix. 

Noć muzeja se iskreno zahvaljuje publici i medijima na velikoj podršći i poručuje: Vidimo se sledeće godine kada ćemo zajedno ispričati nove neispričane priče jubilarne 15. Noći muzeja!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online