Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 28.05.2017.
19:30
S. J. - Vesti A

Košarkašica sa dušom umetnika

Bojana Jelovac je odrasla u Tivtu. Okružena suncem i morem kao i svako malo dete tražila je neku magiju koja će je opčiniti. Istraživala je svet oko sebe, a onda se zaljubila u košarku i teatar. Oni koji je poznaju tvrde da bi bila sjajna košarkašica, da je bila talentovana i da je imala veliki potencijal. Ipak, u borbi između magične igre pod obručima i pozorišta, pobedile su daske koje život znače.

youtube.com/Kotor TV
Mlada i uspešna: Bojana Jelovac

Bojana je sada mlada devojka, rediteljka pozorišne predstave "Gospodin Foka" za koju je, pored režije, uradila i adaptaciju po tekstu Gordana Mihića, napisanog sada već daleke 1968. godine. Premijera predstave je bila u Kotoru 10. decembra prošle godine u Kulturnom centru "Nikola Đurković".

Asistent Egonu Savinu

Važno iskustvo u profilisanju i oblikovanju Bojanine rediteljske poetike i senzibiliteta je asistencija Egonu Savinu na predstavi "Providenca", rađenoj u produkciji CZK iz Tivta.
- Ovo dragoceno iskustvo i angažman sam dobila na preporuku tadašnje direktorice Milene Radojević - rekla je Bojana.

Ali krenimo redom.

Još u vrtiću Bojana je osetila veliku ljubav prema pozorišnoj sceni. Kao osnovac i kasnije srednjoškolac trenirala je košarku i istovremeno maštala o magiji na daskama. Došao je trenutak odluke. Srce je vodilo ka Fakultetu dramskih umetnosti na Cetinju, a razum ka Visokim strukovnim studijama radiologije u Beogradu. U tom trenutku preovladalo je ovo drugo.

Početkom studija radiologije Bojana je već postala član pozorišta "Branko Krsmanović", najstarijeg Akademskog pozorišta na Balkanu. U Akademskom pozorištu poznatijem pod nazivom "Krsmanac", Bojani se ukazala prilika da bude asistent reditelja tokom rada na predstavi "Čekajući devetog".

Tema komada je vezana za osam nosilaca Dobričinog prstena. Na neki način, bio je to prvi korak ka ostvarenju sopstvenog sna i prvi u nizu koraka da Bojana postane ono što najviše želi - pozorišni reditelj. Uprkos tome što je dvaput odbijena na prijemnom ispitu na FDU u Beogradu, Bojana nije odustala i na kraju je upisala pozorišnu režiju na Akademiji umetnosti u Banjaluci u klasi prof. Nenada Bojića.

Nakon Akademije i diplomske predstave "Život iz početka", rađene po motivima istoimenog komada Miroslava Momčilovića, u kojoj su igrali Mladen Nelević, Mirko Vlahović, Nada Vukčević i Julija Milačić, Bojana je okupila kompletnu ekipu glumaca i saradnika iz Banjaluke, među kojima i 20 tamburaša, tri solo pevačice, pijanistkinju, flautistkinju i glumce Stevana Šerbedžiju i Natašu Račić i s njima uradila novu predstavu "Muzikom kroz svijet".

Ideja je bila da se klasična muzika prikaže na jedan sasvim nov i nesvakidašnji način, a publika je predstavu prihvatila sa velikih oduševljenjem. Predstava je, posle Tivta, odigrana u Trebinju, Mostaru, Banjaluci i u još nekoliko gradova Republike Srpske.

Uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore i Miloša Dževerdanovića, direktora KC "Nikola Đurković" iz Kotora, počeo je rad na predstavi "Gospodin Foka". Na Bojaninu veliku radost, Gordan Mihić joj je ustupio autorska prava bez materijalne nadoknade, što je zaista prava retkost. U predstavi igraju Jovan Dabović, Nina Ševaljević i Radenka Ševa.

Srce otvoreno za ljubav

Bojana kaže da bi bilo važno pogledati ovu predstavu jer je, pre svega, edukativna i upućuje gledaoce da kroz život hodaju širom otvorenih očiju i srca otvorenog za ljubav.
- Emocije su smisao života i ne smemo bežati od njih. A da li sam ja Gospodin Foka, da li sam ikada bila i da li ću biti, neka pokaže vreme - rekla je Bojana.

- U moru velikih tema današnjice, ova topla ljudska priča sjajnog autora Gordana Mihića pomaže nam da se zagledamo duboko u sebe i iskreno postavimo pitanja kojih se možda najviše plašimo. Od mnoštva strahova ljudskog bića, najveći je strah od gubitka lične slobode, što je ujedno i tema komada "Gospodin Foka". Ovom predstavom želim da problematizujem brojna pitanja koja me u ovom trenutku najviše zanimaju. Zašto se čovek samovoljno odlučuje za samoću, odustaje od ljubavi i pristaje na kompromis. Savremeno društvo je samo po sebi dokaz da je broj takvih ljudi sve veći, srazmerno komforu i udobnostima kojima smo okruženi i to je jedan od razloga što je ova priča možda aktuelnija danas nego što je bila 1968. godine. Naša predstava je, posle decembarske premijere, početkom maja odigrana još jednom u Kulturnom centru u Kotoru, a dan kasnije i u Tivtu na veliku radost mojih sugrađana. Ubeđena sam da će "Gospodin Foka" nastaviti da živi i da će i ostali pozorišni abonenti širom Balkana uskoro dobiti priliku da u njoj uživaju - zaključila je Bojana Jelovac.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online