Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.03.2018.
01:13
T. P. - G. Lj. M. A

Ponosni glas naroda srpskog

Da je srpska dijaspora kadra da iznedri talentovane pojedince koji u najrazličitijim oblastima matici mogu mnogo toga da podare. Mogli su da se uvere svi koji su ove godine prisustvovali centralnoj Svetosavskoj akademiji u Narodnom pozorištu u Beogradu i čuli kako recituje Tamara Brus, učenica sedmog razreda Dopunske škole na srpskom jeziku u Štutgartu.

Lična arhiva
Tamara pred izlazak na scenu Narodnog pozorišta

Tamara je pustila svoj glas u gotovo pobožnu tišinu velelepne dvorane srpskog teatra. I govorila je ne bilo koju reč, već reč vladike Nikolaja Velimirovića: "Čiji si ti, mali narode srpski?"

Govorila je samouvereno, bez patetike, uz akcenat i dikciju koji ne odaju da rođena u Nemačkoj u Leonbergu.

U Štutgartu Tamara odrasta uz majku Goranu, oca Peru i sestre Elenu (11) i Emili (5).

Zahvalnost što u oblasti kazivanja i recitovanja može da se poredi samo sa najboljima, duguje roditeljima koji insistiraju da deca u kući govore samo srpski.

Velike zasluge pripadaju i Tamarinoj učiteljici, Tatjani Popović koja je pre dve godine otkrila Tamarin talenat za recitovanje i kazivanje.

- Lako pamtim stihove i tekstove, nije mi to teško - kaže Tamara za "Vesti".
Ali recitovanje nije jedini njen talenat.

- Uz srpski dobro mi idu i drugi jezici, nemački, engleski i francuski koje učim u gimnaziji. Radujem se što ću od sledeće godine učiti i italijanski. Planiram da studiram jezike, a ko zna možda se oprobam u glumi, mada ne znam da li sam dovoljno dobra za to - kaže nam iskreno Tamara ne krijući da joj matematika baš i nije omiljen predmet.

Ali zato voli teniski reket. Omiljeni su joj Novak Đoković i Ana Ivanović, a ni njoj ne ide loše prebacivanje loptice preko mreže.

- Pobedili smo nedavno na turniru - kaže skromno.

Sa sestrama i roditeljima rado ide u Banjaluku. I otac i majka su joj iz tog kraja. U Republici Srpskoj sada žive samo baba i deda po ocu, majčini roditelji i brat su daleko u Melburnu, u Australiji.

Sa sestrama u folkloru

Uz tenis i recitovanje Tamara voli i folklor. Više od dve godine članica je ansambla u Srpskom kulturnom centru Zindelfingen. S njom na folklor naravno idu i sestre Elena i Emili.

Dete za primer

Nastavnica Tatjana Popović ističe da je misija nastavnika da u svakom učeniku pronađe onu jedinstvenu iskru, koja će dete da uzdigne u njegovom usavršavanju.

- Još jednom sam sebi dokazala, da vrhunski talenat imaju i deca manje upadljiva na prvi pogled, deca koja ne žele da se ističu. Ali, to ne znači da im ne prija kada ih učitelj primeti - kaže Tatjana.

Ona dodaje da je Tamara u svakom pogledu dete za primer.

- Od nje o akcentu srpskog jezika, dikciji i umerenosti u izražavanju mogu da uče i stariji, a njena skromnost prava je retkost u današnje vreme.

Prvi put u Beogradu

Tamara je povodom Svetosavske akademije bila četiri dana u Beogradu. Bio je to njen prvi boravak u glavnom gradu Srbije.
- Uspela sam da vidim ono osnovno, što me je najviše zanimalo. Obišla sam Kalemegdan, bila u Hramu Svetog Save, detaljnije razgledala Narodno pozorište. Žao mi je što nisam mogla i neku predstavu da pogledam u njemu - priča nam Tamara.


 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online