Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 31.05.2018.
05:00
Z. Mirković - Vesti A

Jezikom sekao gore nego mačem

Gordana Ilić Marković, ovogodišnja dobitnica nagrade "Kočićevo pero" za dijasporu za knjigu "Roda Roda: Srpski dnevnik izveštača iz Prvog svetskog rata", protekle nedelje predstavila je ovo delo u Šapcu i Beogradu.

Z. Mirković
Boj informacijama: Gordana Ilić Marković

Profesorka slavistike Univerziteta u Beču prikazala je austrougarsku propagandu na primeru stvaralačkog opusa Aleksandra Rozenfelda kao ratnog izveštača.

Aleksandar Rozenfeld, alijas Roda Roda, književnik, hroničar i najpoznatiji humorističar sa nemačkog govornog područja pre Prvog svetskog rata, prvi prevodilac Petra Kočića i Branislava Nušića na nemački jezik, do sada je izučavan uglavnom kao satiričar.

Gordana Ilić Marković se u svom delu posvetila izučavanju njegovog opusa kao šefa austrougarskog ratnog presbiroa pri generalštabu koji je vodio medijsku kampanju protiv Srbije.

Z. Mirković
Ljubinka Trgovčević

Na prezentaciji u Gete institutu u srpskoj prestonici autorka je ukazala da je Roda Roda objavljivao i u okupacionim novinama u srpskoj prestonici i da se sam prijavio za rad u presbirou.

Podsetila je da je Roda Roda imao vojno obrazovanje, ali da je ražalovan 1905, izgubio sve činove zbog načina života i izvrgavanja ruglu austrougarske vojske kroz njegove priče.

- Dobiti Roda Rodu za pisanje je bilo značajno, jer je čitan i svi su znali ko to piše - objasnila je Ilić-Marković značaj ulaska ovog pisca u presbiro austrougarske vojske.

- Jezik može poseći gore nego mač, a to je dokazao u Prvom svetskom ratu Roda Roda - konstatovala je ona.

Istoričarka Ljubinka Trgovčević rekla je da je prava eksplozija propagande doživljena u Prvom svetskom ratu, čime je ovo bio prvi medijski rat - veliki rat reči.

- Osim oružja na frontovima sve zaraćene države su smatrale da je upravo propaganda važno sredstvo u borbi protiv neprijatelja - kazala je ona.

Ljubinka Trgovčević je napomenula da je ratni presbiro austrougarske vojske imao više od 300 autora, dok je srpski bio daleko manji, iako je i među njima bilo nekih značajnih stvaralaca. Takođe je podsetila da se, kada je reč o Rodi Rodi i drugim austrijskim članovima presbiroa, radilo o ljudima dvostrukog identiteta, pošto su bili Jevreji, ali su osećali da pripadaju kulturi zemlje u kojoj žive.

Z. Mirković
O lažnim vestima: Muharem Bazdulj

Pobednica i poraženi

Pisac Muharem Bazdulj rekao je da je propaganda, koja je začeta u Prvom svetskom ratu, sada, zahvaljujući novim sredstvima, doživela vrhunac i odražava se i kroz lažne vesti. On je dodao da je Jugoslavija bila sastavljena od zemalja kao što je Srbija koja je bila pobednik i država koje su učestvovale u ratu na gubitničkoj strani, zbog čega je postojao problem da preživi.
"Problem Jugoslavije je bio što nismo znali šta da radimo sa poraženim", istakao je Bazdulj.






 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online