Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.06.2018.
08:28
E. V. A

Živimo u jednom teškom svetu

Proslavljena glumica Mira Furlan bila je specijalna gošća desetog izdanja Književnog festivala Krokodil gde je govorila o svojim razmišljanjima i životnim iskustvima.

A. Čukić
Mira Furlan (Foto: Arhiva)

Ona je istakla da je nedavno bila u Indiji i videla budućnost sveta koja nam se sprema: bogatstvo nezamislivih razmera na jednoj i siromaštvo nezamislivih razmera na drugoj strani.

- Iz Indije sam doputovala u Amsterdam, potpuno sređen, bogati evropski svet. To mi je napravilo potpunu zbrku u glavi, koju moram da saberem. Nakon dva dana putovanja iz Frankfurta do Beograda, eto me konačno u programu Krokodila. Kasnila sam na avione, pa mi se čini da sam trenutno između jave i sna - rekla Mira Furlan tokom čuvenog sofa intervjua, na platou ispred Muzeja Jugoslavije.

Sa bivšom zvezdom jugoslovenske kinematografije koja već godinama živi u SAD, pred skoro hiljadu posetilaca festivala, razgovarao je filmski kritičar Ivan Velisavljević.

Nova knjiga

Glumica piše i novu knjigu i napominje da se sve vreme pita ima li smisla da 20 godina zastupa iste stavove u javnosti.
- Čini mi se da me retko ko čuje. Nemam više snage da budem javna osoba. Pišem memoarsku knjigu o svemu tome i još se nisam odlučila da li ću to što pišem uopšte poslati u svet.
Pred kraj intervjua prikazan je insert iz filma "Štefica Cvek u raljama života", u režiji Rajka Grlića u kome je poznata glumica odigrala epizodnu ulogu. Za ulogu u tom filmu, kako kaže, veoma teško joj je palo farbanje kose.

Publika je tokom razgovora imala prilike da vidi insert iz filma "Turneja" u režiji Gorana Markovića u kome Mira Furlan igra jednu od glavnih uloga. Na pitanje kako je to biti umetnik između svetova, glumica je odgovorila da je to pre svega "osećaj nepripadanja".

- To je istovremeno osećaj pripadanja svim svetovima. Pitanje emigracije i ostavljanja svog doma i ideja pronalaženja novog doma - sve su to velika pitanja koja me svakog dana opsedaju.

Na kraju bih ipak kazala da je u tom nepripadanju neki prostor lične slobode koji je vrlo vredan. Nepripadanje sobom nosi velike nedostatke i velike rupe u postojanju, ali kukanje da smo nešto izgubili, a ono drugo nismo našli nema nikakvog smisla.

Ona kaže da mediji kreiraju novu stvarnost u kojoj više nemamo pojma šta je istina, a šta je laž.

- Čini mi se da svet nije u najboljoj fazi. Stalno mislim o tome da je sve ovo normalno. Toliko siromašnih ljudi ima, izbeglica, ratova, negiranja naučnih činjenica. Živimo u jednom jako teškom svetu kroz koji je sve teže mladim ljudima da se probiju. Kroz te laži i buku je sve teže razaznati istinu. Brinem se za mlade ljude jer im naše generacije ostavljaju ovako opasan svet.

U Americi je navala desnice

Glumica je rekla da je u Americi trenutno navala desnice iako se to nije iznenada pojavilo.
- Sve se to pripremalo. Neprestano postoje snage koje se sudaraju. Ja sam ipak na drugoj strani. Verujem u ideju da se nasiljem i oružjem ništa ne može rešiti. Gandi i Martin Luter King me inspirišu i jesu zvezde vodilje u mom životu.
Mira kaže da je posao predavača na jednoj od naznačajnijih filmskih škola u Americi, na veoma cenjenoj njujorškoj Akademiji za film nju pronašao.
- Nikada nisam mislila o sebi da predajem, ali se tako u životu pojavljuju stvari koje nismo tražili i one nas odvedu na drugi kolesek. Taj kurs Liberal Arts and Science
mi je legao. Odgovara i mojim studentima. Svojim iskustvom i životom sam se spremila da nešto kažem o poziciji umetnika u svetu - kaže Mira i dodaje da njena predavanja slušaju studenti iz celog sveta.

 



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online