Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.07.2018.
23:00
S. Đurić - Vesti A

Sećanje na buntovne studente

Spektakularnim vatrometom pod Kosmajem, kao i defileom filmskih ekipa u fijakerima, koje je u dugačkom špaliru ispred Centra za kulturu Sopot pozdravilo hiljade okupljenih ljudi, otvoren je 47. Filmski festival Sofest.

Sofest plus

Nagrađena ostvarenja 47. Sofesta biće besplatno prikazana u Domu omladine 9. jula. O laureatima će odlučivati glumci Hristina Popović i Igor Đorđević i reditelj Bojan Vuletić, a biće dodeljena priznanja za najbolju režiju, žensku i mušku ulogu, kao Gran pri i nagrada publike.

Ove godine pružili smo priliku da se na Sofestu takmiče i filmovi drugih država u kojima su producentske kuće iz naše zemlje bile manjinski koproducenti.

Prve ocene kažu da stojimo dobro, najmanje ravnopravno - rekao je Živorad Milosavljević, predsednik Festivalskog odbora i opštine Sopot.

Pod sloganom Sve naše varljive godine, obeleženo pet decenija od velikih demonstracija 1968. godine.

To je tema i izložbe plakata 1968/2018, koja je postavljena u Galeriji CZK Sopot.

- Studentske demonstracije, koje su na našim prostorima završene ekspresno, same su se nametnule kao ideja.

Ono što je Josip Broz smislio: burni društveni pokret koji je završen simboličnim vraćanjem ključeva fakulteta njihovim dekanima i igranjem Kozaračkog kola bogom je dano za film.

Više reči o refleksiji 1968. u filmu biće reči na panel diskusiji zakazanoj na ovom mestu za 6. jul - kazao je član Odbora Sofesta Aleksandar Avramović na otvaranju izložbe.

Koncertom Umetničkog ansambla MO "Stanislav Binički", pod dirigentskom palicom Vojkana Borisavljevića, obeleženo je pola veka od kada je prvi put komponovao muziku za film i to za ostvarenje "Višnja na Tašmajdanu".

Zauzvart mu je Sofest mu je darovao nagradu za životno delo za muzičko stvaralaštvo i veliki doprinos filmskoj umetnosti i kulturnom nasleđu. Laureatu je Statuetu slobode uručio dramski pisac i reditelj Bratislav Petković, koji je primetio da je svako priznanje malo za ovakvu karijeru.
- Hvala vam na nagradi.

Prvi put sam na ovom festivalu i nadam se da ćete trajati kao i ja, a i više. Srećan sam što sam nagrađen za film koji sam radio kada sam imao samo 21 godinu. Izgledamo mnogo bolje posle 50 godina nego tada. Muzika u filmu mora da bude u drugom planu - rekao je Vojkan Borisavljević.

Vlasta legenda

Svečanost otvaranja upotpunio je nastup glumaca Igora Pervića, koji je otpevao numeru "Flojd" iz kultnog filma "Nacionalna klasa", dok je aplauze publike pobrao razigrani KUD "Kosmaj" iz Sopota.

Na otvaranju je emitovano 12 minuta dokumentarnog filma "Filmskih novosti" iz 1968, dok je festival otvorilo ostvarenje Predraga Velinovića "Nigde". Pravo iznenađenje za prisutne bio je dolazak Vlaste Velisavljevića, koga je publika pozdravila gromoglasnim aplauzom uz oduševljene uzvike "Vlasta, legenda".

Do 7. jula biće prikazana 23 filma, od toga 15 u takmičarskom programu, a prvi put ove godine uključena su dela iz drugih država u kojima je Srbija manjinski koproducent. Festival će se završiti uručenjem nagrada, a u čast laureata biće prikazano "Varljivo leto '68" Gorana Paskaljevića.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online