Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 23.07.2011.
19:39 >> 21:42h
M.D. - Vestionline A

Tragični lik Ejmi Vajnhaus

Ko je bila Ejmi Vajnhaus, ta neobična Britanka džez vokala?

Detinjstvo

Ejmi potiče iz jevrejske porodice iz Sautgejta u Londonu. Rođena je 14.septembra 1983. Odrasla je u četvoročlanoj porodici: njen otac Mičel je taksista, majka Dženis apotekarka, a imala je i starijeg brata Aleksa. Otac je često pevao numere Frenka Sinatre Ejmi kada je bila devojčica, a ovu naviku preneo je i na svoju ćerku koju su posle u školi teško smirivali jer je pevala i za vreme časova.

Kada je imala devet godina, njena baka Sintija je predložila da krene u Suzi Ernšou pozorišnu školu, a sa deset godina sa drugaricom je osnovala rep grupu "Slatko i kiselo". U pozorišnoj školi je provela 4 godine, zatim je pohađala školu Silvije Jang odakle je izbačena zbog pirisnga u nosu. Sa decom iz ove škole pojavila se u epizodi emisije Fast Show 1997. godine. Nakon toga išla je u školu u Krojdonu, Sautgejtu i Ešmolu.

Počeci karijere

Nakon što se igrala sa bratovljevom gitarom, Ejmi je dobila i svoju kada joj je bilo 13 godina. Počela je da piše muziku, a radila je kao šoubiznis novinarka, dok je uporedo nastupala i sa džez bendovima. Njen tadašnji dečko soul pevač Tajler Džejms poslao je njen demo snimak.

2002. godine potpisala je ugovor sa Sajmonom Fulerom, tvorcem muzičkog šoua "Idol", a zanimljivo je to da se njen projekat u to vreme vodio kao poslovna tajna. Kada je snimak njenog nastupa video producent Darkus Biz, trebalo mu je nekoliko meseci upornosti da sazna ko je pevačica. U ovo vreme Ejmi je već snimila mnogo pesama i potpisala ugovor sa Emijem.

Dani slave

Debitantski album Ejmi Vajnhaus je izdat 20.oktobra 2003. godine. Na njemu se vidi veliki uticaj džeza, a na većini numera potpisana je kao koautor. Album je pobrao pozitivne kritike, a njen glas su poredili sa legendarnom Sarom Von, Mejsi Grej i drugima.

Album je dospeo na vrh britanskih top lista 2004. godine a nominovan je za Brit nagrade u kategorijama "Najbolji ženski soul izvođač" i "Najbolji urbani nastup". Prodat je u platinastom tiražu. Takođe je nominovan i za Merkjuri nagradu. Iste godine Ejmi nastupa na festivalu u Glastonberiju, na Jazzworld-u i V festivalu. Ejmi je kasnije izjavila da je stajala samo 80 procenata iza svog albuma zbog producentskog nametanja određenih pesama i mikseva koji joj se nisu dopadali.


Međunarodni uspeh

Nakon prvog albuma na kom se osećao pretežni uticaj džeza, Ejmi je usmerila svoju pažnju na ženske bendove iz 50 - tih i 60 - tih godina prošlog veka. U maju 2006. godine njene singlove "You Know I'm No Good" i "Rehab" pustio je Mark Ronson na Ist Vilidž radiju. Album "Back to black" su producirali Salam Remi i Ronson. U Britaniji je pušten u zvaničnu prodaju 30. oktobra 2006. godine. Dospeo je na prvo mesto britanske liste albuma i sedmo mesto američke Bilbordove liste. Bio je najprodavaniji album u Velikoj Britaniji 2007. godine, sa godišnjom prodajom od preko 1,85 miliona primeraka.

Magazin Time proglasio je singl "Rehab" najboljom pesmom 2007. godine. Sledili su singlovi "You know that I'm not good", "Back to black", "Tears dry on their own", "Love is a loosing game" i "just friends".

Pored rada na svom albumu Ejmi je sarađivala sa Ronsonom na njegovom solo albumu pevajući hit "Valerie". Numera je dostigla drugo mesto na britanskoj listi, a 2008. godine nominovana je i za Brit nagradu za singl godine.

Tokom 2008. godine održala je niz veoma uspešnih koncerata, a u junu je iznenada hospitalizovana zbog ozbiljnog problema sa plućima. Bila je prepoznatljiva po originalnom stilu, koji je karakterisala visoko podignuta punđa u stilu 60-ih, dok su njen nesređen lični život i "samodestruktivno" ponašanje postali redovna tema tabloida i meta kritike.

Poznato je da je imala i probleme sa zakonom. U aprilu 2008. ošamarila je jednog
čoveka tokom noćnog izlaska, nakon čega je dobila opomenu od policije.
Iste godine policija ju je ispitivala, mada nije podigla optužbe, pošto je jedan tabloid objavio video u kome se prikazuje Ejmi kako puši krek kokain.


Vajnhaus je 2010. priznala krivicu za napad na menadžera jednog pozorišta u Londonu 2009. godine, koji je tražio od nje da napusti božićnu predstavu "Pepeljuga" jer je bila previše pijana. Tada je novčano kažnjena i sudija ju je upozorio da se kloni nevolja. Često je završavala u bolnici zbog povreda kod kuće ili pošto bi se onesvestila, kao i u pokušajima lečenja od bolesti zavisnosti.

Džordž Majk ju je nazvao "najboljim ženskim vokalom koji je čuo u čitavoj svojoj karijeri", dok je Kit Ričards upozorio da "ona neće još dugo biti tu" ako ne promeni ponašanje. Tokom Ejminog koncerta u Beogradu, Mobi koji je nastupao odmah posle nje, oglasio na Tviteru moleći da neko nešto preduzme povodom njenog stanja.
 

Projekti na kojima je radila

Vajnhaus i Mark Ronson su sarađivali na albumu Leslija Gora posvećenom Kvinsiju Džounsu koji je objavljen novembra prošle godine. Materijal za novi album Ejmi je već delom uradila sa producentom Salamom Remijem. Universal Music vrši pritisak na Ejmi u cilju izdavanja novog albuma. U međuvremenu Ejmi uči da svira bubnjeve.

U julu prošle godine Ejmi je izjavila da izlazak novog albuma ne treba očekivati pre Januara 2011. godine.

Privatan život

Ejmi se udala za Blejka Fildera, nekadašnjeg asistenta produkcije 18. maja 2007. godine u Majamiju. U junu te iste godine Ejmi je izjavila da ume da bude nasilna prema suprugu kada popije. U avgustu su snimljeni sa modricama nakon međusobne tuče iako je Ejmi tvrdila da su nastale samopovređivanjem. Ejmina porodica javno je izražavala zabrinutost zbog mogućnosti da oboje počine samoubistvo, njega su optuživali da je "navukao" na kokain i heroin. Blejk je od jula 2010. do februara 2011. godine bio u zatvoru zbog teških telesnih povreda.

Za vreme borvka na ostrvu Sveta Lucija Ejmi je viđena sa glumcem Džošom Boumanom, izjavivši da je ponovo zaljubljena i da joj droga više ne treba. Izjavila je za svoj brak da je droga bila u centru svih zbivanja. Ejmi i Blejk su zvanično razvedeni od 28. avgusta 2009. godine. Blejk nije dobio ni funte posle razvoda.

8. januara 2010. godine na Kanalu 4 emitovan je dokumentarni film "Moja ćerka Ejmi". Džepno izdanje knjige "Spašavanje Ejmi" izdato je januara 2010. godine. Ejmi je sarađivala sa modnim brenodm Fred Peri na kolekciji odeće kao modni dizajner. Kolekcija je puštena u prodaju oktobra prošle godine.

Nažalost, usled silnih pokušaja da se izbori sa problemima zavisnosti, Ejmi to nije polazilo za rukom. Ređala je skandal za skandalom, i činilo se da kraja nema. Na početku svoje evropske turneje, koja je počela u Beogradu, Ejmi je napravila sakndal koji je potresao svet. Pojavila se na sceni u prilično lošem stanju, zbog čega je koncert prekinut. Publika je izviždala pevačicu, a ceo svet je danima pričao o tome. nakon toga, Ejmi je otkazala turneju i nestala iz javnosti.

Ejmi Vajnhaus je pronađena 23. jula mrtva u svom stanu u Londonu. Sa punih 27 godina, pevačica je okončala svoj život i time postala član kluba "27". Isti broj godina, kad su preminuli, su imali Džimi Hendriks, Dženis Džoplin, Džim Morison i Kurt Kobejn.

POVEZANE VESTI

Subota 23.07.2011. 20:00
Посљедњи концерт је био у Београду мада не познат по успјешном концерту ипак трагично завршавају са дрогама и сличним глупостима познати музичари и пјевачи. Лакао јој земља.
Nedelja 24.07.2011. 01:20
Nadam se da nećemo čitati po štampi lamente i hvalospeve svih onih zlih jezika koji su je satanizovali posle nesrećnog koncerta u Bgd,i za koje je bila obična narkomanka. Ne bih voleo da je mediji,sad kad je više nema, kanonizuju i ko što narod čini -pozlate. Zaslužila je da je ostave na miru jer će morati da traže druge grešne duše čijim "besprimernim životima" će moći da pune novinarske stubce. Ode jedna mladost na prvom mestu,pa sve ostalo što je vredno pomena njene originalne ličnosti. Imaće lepo društvo tamo gore. Nek počiva u miru....
Subota 23.07.2011. 21:36
A u Beogradu je izgledala tako puna zivota :D
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online