Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Petak 28.10.2011.
09:03
Blic A

"Reagovao sam i kada je Srbima činjena nepravda"

Dolazak Dina Merlina u Srbiju, prvi put posle rata u bivšoj Jugoslaviji, digao je veliku prašinu. Dok njegovi obožavaoci i treće veče pune Beogradsku arenu, oni koji ga ne vole pišu peticije, pozivaju na bojkot i nazivaju srbomrscem.

Dino Merlin tvrdi da nikada nije širio mržnju prema drugima, pa ni prema Srbima

Dino Merlin je u intervjuu "Blicu" rekao da nije mogao da očekuje ovoliku zainteresovanost za koncert, iako je, kako kaže, znao da će biti posećen jer ga već više od deset godina zovu da peva u Srbiji.

Kaže da su mu emocije pred koncert u Beogradu pomešane, ali da se raduje izazovu. U srpskoj prestonici voleo bi da sretne svoje nekadašnje prve komšije.

"Voleo bih da sretnem moje prve komšije koji sada žive u Beogradu. Ne bih spominjao imena, vama ona ništa ne znače, a meni nedostaju i znače", rekao je pevač.

"Zabranjeno za pse i Srbe"

 

Dino Merlin je demantovao i informaciju da je nekada bio vlasnik kafane koja se zvala "Zabranjeno za pse i Srbe".

"Nikada nisam imao niti držao bilo kakvu kafanu, niti sam ikada širio mržnju prema bilo kome. Ne postoji ni jedna moja ploča na kojoj piše da je zabranjena za bilo koga. Neko ko izmišlja te priče o meni očigledno ima bolesnu maštu. Većina mojih pesama govori o ljubavi, o univerzalnim iskustvima i namenjene su svima kojima se sviđaju.

I pored negodovanja jednog dela javnosti koja Dina Merlina pamti kao srbomrsca, i paljenja zastave Bosne i Hercegovine zbog njegovog koncerta, pevač kaže da se ne plaši dolaska u Beograd već samo Boga.

  
"U životu sam naučio da se bojim samo Boga. Nemam nikakvih oraha u džepu. Nije me strah jer nisam nikome želeo zlo, nisam ga ni učinio, a svako veče ću imati preko 18.000 čuvara koji će se brinuti da mi se ništa ne dogodi", kaže Merlin.

Ne zanimaju ga oni što pišu peticije protiv njegovog dolaska u Srbiju jer, kako kaže, u Beograd dolazi da peva onima koji vole njegove pesme.


"Sreća pa ipak živimo u svetu demokratije, a ne totalitarizma, mraka i fašizma. Svako ima pravo da radi šta hoće dok ne ugrožava slobode i prava drugoga. Pojedinci imaju pravo da ne žele moj dolazak, mene zanimaju oni koji vole moje pesme. Ja dolazim njima da pevam. Samo njima", odlučan je pevač.

Povodom optužbi da je srbomrzac, Merlin je u intervjuu "Blicu" rekao da su to besmislice i da ne mrzi nikoga.

Ne plaši se dolaska u Beograd jer će ga čuvati armija fanova

"Ne mrzim nikoga, a pogotovo ne jedan narod. To su besmislice. Ja ljude ne delim po nacionalnosti nego na one koji čine nepravdu i one kojima se nepravda čini. Kada su Srbi činili nepravdu, reagovao sam. Kada je nepravda činjena Srbima, i tada sam reagovao. To se jasno može pročitati iz mojih intervjua ali to niko, iz nekog razloga, ovde ne spominje", rekao je Merlin.

Novinar je podsetio bosanskog pevača na davnu izjavu u "Globusu" kada je rekao: "Ma, kakav suživot sa Srbima! Bog ne voli one koji seju nered i on će ih ukloniti pomoću naših pušaka". 

Posle mnogo godina Merlin kaže da je "moguće da je tako nešto rekao".

"Moguće da sam tako nešto rekao, jer u situaciji kada vas neko jednog jutra iz čista mira počne granatirati i ubijati snajperima teško možete zadržati poverenje i nadu u ljude i bolje sutra. Snaga mene i mojih sugrađana je u tome da smo preživeli, a ja nikoga nisam pozivao na osvetu ni zbog brojnih nevinih žrtava, niti zbog nepravde koja nam je učinjena. Možda sam u tom času, na trenutak prestao verovati u dobro u ljudima, a počeo, silom prilika, verovati u vlastitu snagu koja će nam pomoći da preživimo", objasnio je svoju izjavu.

Novinar ga je potom podsetio na još jednu antisrpsku izjavu, ovaj put sarajevskim "Danima" 2001. Tada je rekao: "Srbi bi trebalo da uzmu lekove za svoje bolesti, jer je evidentno da su bolesni. Većina je bolesna i to je jedan od razloga zbog kojih bi trebalo da idem u Beograd, jer bolesnici se obilaze".


"Ta je izjava nastala nakon nasilja i brutalnog divljanja nad vernicima koji su došli da obeleže postavljanje kamena temeljca za obnovu minirane i srušene džamije Ferhadija (inače to je bio objekat kulturno-istorijskog, a ne samo verskog značaja) u Banjaluci. Šest godina po završetku rata, gledao sam kako ciglama razbijaju glave starcima koji su 1992. godine, kada je srušena ta ista Ferhadija i stotine drugih džamija, proterani iz svojih kuća. Nakon mnogih godina, došli su ponovo u svoj grad i ponovo doživeli isto. Za mene je bolestan svako ko iz čista mira pokušava razbiti nekome glavu, a da pritom taj nije učinio nikom ništa loše, naročito ne onom koji mu želi razbiti glavu. To je bolest o kojoj sam govorio i svakom razumnom potpuno je jasno da se ta izjava ne odnosi na Srbe kao narod nego na one koji su činili ovakve stvari", rekao je Merlin.

POVEZANE VESTI

Petak 28.10.2011. 09:11
Сада си невинашце што је типично за оне који себе зову бошњаци.Све је његове изјаве већ неко забележио и ако су срби који су склони забораву то заборавили,сведочанства су ту да нас подсете.Интересовање за његов концерт опомиње да ће народ који брзо заборавља прошлост доживети још веће страхоте.
Petak 28.10.2011. 10:22
Njegov dolazak je guranje prsta u oko vecini naroda,a oni koji ga dovode nisu nista bolji od njega.
Petak 28.10.2011. 11:04
"Reagovao sam i kada je Srbima činjena nepravda", Jesi, i to sa veseljem!!! Pa ti si i sam na to podsticao tvoje! Samo ti ostani u BiH, a mozes ici u Tursku ili HR, mozes gde hoces, samo kod nas neces. Mi tvoja s..nja jos pamtimo! recimo, Halid B. moze i oni koji su u ratu bili ljudi, mogu rado da dodju, smradove kao tebe netrebamo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online