Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.07.2012.
14:04
B. Janković - Vesti A

Može Evrosong i za male pare

Kada su organizatori ovogodišnjeg Evrosonga u Azerbejdžanu saopštili da su za organizaciju takmičenja potrošili 52 miliona evra (bez troškova izgradnje hale u Bakuu) Šveđani, koji će biti domaćini najveće evropske muzičke smotre iduće godine, našli su se u problemu. Iako je Švedska po standardu i svim parametrima neuporedivo bogatija od Azerbejdžana, štedljivi Šveđani odlučili su da naprave velike promene u organizaciji takmičenja.

Ja sam svoj deo posla odradila: Loren donela pobedu Švedskoj
 

Umesto preskupe i glamurozne manifestacije koja je gutala milione evra za ogromne dvorane, skupu organizaciju i dugu listu nepotrebnih troškova, Evrosong će biti porodični festival dostupan manjim i siromašnijim zemljama, koje su poslednjih godina zbog krize i velikih troškova delegacija odustali od takmičenja. Prvi korak Šveđani su već učinili i umesto favorizovanog glavnog grada Stokholma, za grad - domaćin Evrosonga 2013. koji će se održati od 14. do 18. maja odabrali su - Malme.
 

Iskustvo

Iako kažu da nije bilo lako nadmetati se sa Stokholmom za ulogu domaćina, Malme ipak nije bio autsajder u trci, jer raspolaže dobrom infrastrukturom, a TV stanica SVT je stekla dragocena iskustva prenosima Melodifestivala na kome se poslednjih godina bira švedski predstavnik za Evrosong.
- Bićemo sjajni domaćini najomiljenijoj evropskoj TV emisiji - uveren je Martin Estredal, šef programa SVT.

- Biće to porodični festival za čitavu Evropu. Malme je grad sa velikim udelom stranaca među svojih 300.000 stanovnika i zbog te multikulturne baze predstavlja idealno mesto za ovako veliki međunarodni spektakl. Umesto priče o rekordima u broju gledalaca i troškova priredbe, mi ćemo takmičarima i publici ponuditi atmosferu - rekla je Eva Hamilton, šef TV stanice SVT koja će prenositi Evrosong. Sve tri takmičarske večeri (dva polufinala i finale) biće održane u Areni Malme izgrađenoj 2008. godine, koja ima kapacitet od 15.000 mesta, dok je Stokholm konkurisao sa budućim Nacionalnim stadionom ili Arena prijatelja koji će, kada bude završena, primati čak 65.000 gledalaca.

Počele pripreme: Hala u Malmeu
 


- Ono što se dešavalo poslednjih godina, sa sve većim dvoranama i rastućim troškovima, nije bio održiv model za Evrosong i manifestaciju nije učinio većom nego što jeste. Zato je odluka da domaćin bude Malme bila rezultat sveobuhvatne procene - rekao je kaže Martin Esterdal, šef programa TV stanice SVT i producent priredbe i priznaje da nije bilo lako, jer su u igri bili "David i Golijat".


Međutim, još niko se ne usuđuje da kaže koliko će koštati organizacija Evrosonga u Malmeu i pod ovim novim uslovima. Ovo će biti peti put da je Švedska domaćin Evrosonga i po drugi put će se takmičenje održati u Malmeu, koji je bio domaćin evrovizijskog takmičenja 1992. godine. Da su Šveđani temeljit narod, svedoči izjava gradonačelnika Malmea Ilmara Repalua, da su već započeli radovi u gradu kako bi do maja iduće godine sve bilo spremno za Evrosong. On je u ime svojih 300.000 sugrađana, među kojima ima dosta i naših zemljaka, rekao da je srećan i ponosan što je Malme odabran za domaćina Evrosonga 2013.
 

Zaslužan kvartet

Kada su Šveđani izašli u javnost sa novim planom organizacije Evrosonga, nemačka štampa je podsetila da su i oni pokušali isto 2011. godine kada su manifestaciju umesto u glavnom gradu Berlinu organizovali u Diseldorfu. Ako se recept iz Malmea sa kresanjem troškova evropskog festivala šlagera pokaže kao uspešan, najveće zasluge za to imaće odrešiti i nepokolebljivi kvartet Organizacionog komiteta: Johan Bernhagen, Kristel Tolse Vilers, Martin Esterdal i Krister Bjerkman.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online