Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 06.08.2012.
12:29
Alo A

Ljudi, počela je Guča!

Počela je najveća trubačka fešta na Balkanu. Guča je već širom otvorila kapije za sve saboraše iz zemlje i sveta, a jedini problem ljubiteljima trube ove godine je temperatura od 44 stepena, koliko su meteorolozi prognozirali za početak nedelje.

I ove godine će posetioci moći da slušaju trubu na uvce
 

Ali u Guči barem piva uvek ima na pretek, tako da će ono, kako poručuju u Guči, poslužiti i za hlađenje gostiju. Naravno, tu je i reka Bjelica, ali i bazen u centru Guče, gde je celodnevni ulaz 150 dinara.

Kamp

Kamp se nalazi na 400 metara od glavne bine, u neposrednoj blizini reke Bjelice. Poseduje vodu, tuš, WC, struju za punjenje mobilnog telefona, roštilj, pivo, muzika i sve što je potrebno za dobar provod! Cena smeštaja: sedam evra dnevno po osobi.

U Guči sunce prži, asfalt peče, a ražanj se ispred svake kafane okreće. Roštiljdžijama kaplje znoj sa čela, ali se ne predaju, pečenja mora biti za sve. Na samo nekoliko metar od jagnjeta i praseta na ražnju se krčka čuveni svadbarski kupus. Točilice s hladnim pivom, ekipe Hitne pomoći (za svaki slučaj), trube, tezge, opšte ludilo... To je Guča, mala varoš u dragačevskom kraju puna pozitivne energije koja se zvukom trube širi sve do Australije.


S tezgi se čuju prodavci, koji raznim pošalicama žele da privuku goste. Malo dalje prepliću se različiti jezici, čas francuski, pa nemački, španski, makedonski...

Smeštaj u Guči

Centar 30 €
Širi centar 27 €
Periferija (do 4 km od centra) 25 €
U seoskim domaćinstvima s doručkom 20 €

Jednodnevni izlet Ovčar banja 30 €
Mokra gora - Drvengrad50 €

- Prvenstveno želimo dobrodošlicu u našu varoš svim ljubiteljima trube. Da se provedu najbolje što mogu i iz Guče ponesu najlepše uspomene. Bogatim programom obuhvatićemo sve starosne populacije, a poseban akcenat stavili smo na očuvanje tradicije kroz različite sadržaje, od duhovnih večeri u porti crkve, do izložbi, višeboja, stare dragačevske svadbe. Siguran sam da ćemo ove godine otići korak dalje i biti još uspešniji u realizaciji - kaže direktor Centra za kulturu u Guči Adam Tadić.

Cene pića i hrane

Svadbarski kups 250 dinara
Praseće pečenje 900-1.000 dinara
Jagnjeće pečenje 1.200-1.300 dinara
Pivo-sok 200 dinara

Pansion ishrana u restoranu
(doručak, ručak, večera) 14 €
Doručak (domaća hrana) 5 €
Doručak (restoran) 3 €

 

U prethodnih pola veka Sabor u Guči je posetilo oko 15 miliona domaćih i stranih gostiju iz 83 zemlje sa svih kontinenata. U zvaničnom takmičarskom delu Sabora učestvovalo je oko 10.000 trubača i 1.000 orkestra. Sabor svake godine posećuje sve veći broj zemljaka iz dijaspore - saopštio je Dragan Šušić, predsednik Skupštine opštine Lučani.


Hladovinu mogu potražiti i u obližnjoj šumici, koja je nadomak glavnog stadiona. Kafedžije su se potrudile da klimatizuju prostor kako bi gostima obezbedili što ugodniji provod na saboru trubača.


- Uradili smo vrhunsku rashladnu ventilaciju, tako da naši gosti neće osetiti paklene vrućine. Očekujemo rekordan broj saboraša ove godine. Saboraše dočekujemo spremni - kaže Miloš, vlasnik kafića u samom centru Guče.
Varošicu koja broji 2.000 stanovnika za 52. sabor trubača spremalo je preko 3.000 radnika.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 06.08.2012. 16:58
Ja nikada ne bi isao tamo, ali poznajem mnoge kojima bas to odgovara za prood, a u Srbiji ima mnogo trubo-pivaca, tako da je ovo stvarno raj za njih, i ne zelim da vredjam nesto ovakvo, nismo svi isti... Neko svrsava kad cuje trubu i cirka pivo, neko kad cuje Al Di Meolu, mislim, gitaru, a neko Madonu, ne mozemo svi da budemo isti... Neke se dobro provedu oni kojima je ovo pivski eldorado...
Ponedeljak 06.08.2012. 19:22
za svaki covek ima po nesto ko voli nek ide ko ne ne mora da ovde negativno prica ...bas je lepo sto ima puno festivala za svaki covek za svaciji vkus
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online