Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 31.10.2012.
17:05
Blic A

Prljavo kazalište: Naše pesme ne provociraju Srbe

Jasenko Houra, frontmen sastava Prljavo kazalište, koji će posle više od dve decenije održati koncert u Beogradu, kaže da nema tremu jer zna da je bend odlično uigran, ali priznaje da je teško odabrati pesme za nastup u Areni s obzirom na 14 objavljenih albuma.

Mnogi su ih očekivali još na Bir festu letos: Prljavo kazalište
 

Houra je u intervjuu za "Blic" rekao da njihove pesme ne predstavljaju provokaciju za ovdašnju publiku i da je neophodno uzajamno poštovanje, a ističe da on sam nije pripadao nijednoj političkoj opciji.

"Što se tiče pesama koje ćemo svirati u Beogradu, mi nemamo veliku mogućnost rotiranja, pa sve što je postavljeno u poslednja dva meseca kao set lista na turneji, zbog lajt-šoua i čitave produkcije, ne menja se i nemamo prostora za veliku kombinatoriku. Može da se desi da neko izađe sa gitarom i da tako izvedemo neku pesmu koju nismo na drugim koncertima, ali set lista je postavljena i tako će biti narednih godinu dana dok smo na turneji", kaže Jasenko Houra.

Zbog Beograda sam
pao razred


Kakve uspomene vas vezuju za Beograd i davni nastup sa "Bijelim dugmetom"?


- Zbog toga sam pao razred i jako se dobro sećam tog nastupa 1979, ali nije mi žao, to je stvarno bio veličanstven koncert. Imali smo takođe veliki koncert u zemunskom "Pinkiju", u svom tom razigranom mladalačkom zanosu kada smo objavili "Crno-bijeli svijet". Svi znaju da je "Kazalište" bend koji se trudio da daje sve od sebe, inače ne bih mogao da spavam. Takav sam, ako nisam dao sve od sebe, to me grize četiri noći.

Smatrate li da pojedine vaše pesme neko u Srbiji može da shvati kao provokaciju?


- Uvek postoji deo koji to tako shvata, ali nigde više nema te percepcije, ni u Makedoniji, Bosni, Sloveniji, nigde to nije tema razgovora. Mislim da ta priča više ne drži vodu. Što bi sad neko trebalo da doživljava kao provokaciju ako na koncert dođe Brus Springstin i zapeva "Born in the USA". Gde je tu problem? Svako ima svoju državu i svoje pesme i stvari o kojima govori, "Kazalište" je deo jedne kulturološke scene, ali naravno da poštujemo sve države koje danas postoje. Sve je u redu. Ruka ruci.


Kakav danas odnos imate prema prva tri albuma "Kazališta", koji imaju poseban status kod vaših starih fanova?


- Meni su ti albumi vrlo dragi budući da smo u to vreme bili potpuni autsajderi jer nam niko nije davao nikakve šanse i to je bila isključivo naša utopistička klinačka želja da uspemo. Bili smo prgavi i borili smo se. Sada kad gledam, taj prvi album je bio neka prekretnica na sceni, u toj generaciji, ali generalno je takva situacija bila u svetu... pojavili su se "The Clash" i još neki koji su se trudili da energijom i porukom nadoknade ono što nisu imali u sviračkoj tehnici. Ono što smo mi shvatali jeste da je bend bez publike ništa. Da nisam bio na bini, bio bih u publici. U stvari, dobro je da smo počeli da se bavimo muzikom jer da nismo, opljačkali bismo sve trafike i prodavnice po kraju i ko zna kako bismo svi završili.

Vas su jedno vreme usko vezivali za vlast u Hrvatskoj. Kako to objašnjavate?


- Ja imam samo jednu godinu radnog staža i nemam status umetnika u Hrvatskoj. Ako me toliko vežu za elitu, valjda bih imao bar dve godine staža. Ne pripadam nikome, nikada. Bavim se javnim poslom pa me javno i gule, to je jasno. Nisam nikada odgovarao na to jer mislim da je suludo. Ja sam samotnjak, imam svoj život, svoj bend, nekoliko ljudi koje volim, pijem svoju kafu i gledam u daljinu, i ne pripadam nikakvim elitama.

Sreda 31.10.2012. 19:03
Beograde,pokloni se carevima!
Sreda 31.10.2012. 17:41
Ovaj Jasenko Houra nije najbolji kompozitor ex-YU estrade, ali je definitivno najruzniji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online