Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 14.01.2013.
09:52
Večernje novosti A

Džoni Štulić: Pune kasu na mom imenu!

Legenda jugoslovenske rok muzike i vođa kultne grupe "Azra" Branimir Džoni Štulić, pred Višim sudom u Beogradu pokrenuo je parnicu protiv "Plato buksa" zbog, kako tvrdi, kršenja autorskih prava.

Zamarali me kao vuk Crvenkapicu: Džoni Štulić (foto: arhiva)
 

- Moju popularnost, 20 godina stariju od njih, iskoristili su za svoju promociju - rekao je Štulić za beogradske "Večernje novosti".


Štulić i izdavačka kuća ugovorili su otkup 1.000 kompleta po 14 knjiga i dva nosača zvuka sa poslednjih Azrinih koncerata u Mostaru i Sarajevu. Posle prodaje te količine, "Plato" je nastavio da štampa knjige i nosače zvuka, tvrdi advokat Stevan D. Janković.


- Do danas od druge strane nismo dobili odgovor na tužbu koji je najavljen u podnesku. Ovo su hitni postupci, i specifičan je način dokazivanja, linkovima na internetu koji dokazuju da je prekršen ugovor. Štulić je uskraćen da pre glavne rasprave podnese još dokaza, a zbog spore procedure uskraćuje mu se pravo na pravično suđenje, tvrdi njegov advokat Stevan D. Janković.


Štulićev portaprol Zoran Živković navodi da je Branimir "po ceni papira i mastila Srbiji poklonio 14 knjiga i 20 godina rada".
 

Jugoslovenski državljanin

- "Plato" traži autorsku kauciju od 600.000 dinara, pozivajući se na to da Branimir Štulić nije državljanin Srbije. Štulić, međutim, jeste jugoslovenski državljanin, i nema drugo državljanstvo, ni holandsko, gde živi - kaže advokat Janković.

- Radilo se o kulturnoj akciji, isključivo za Srbiju i to iz pijeteta prema klasicima i kičmi istorije, a ne što nam fale zakoni kako direktor "Platoa" Branislav Gojković za javnost tumači. Iz "Platoa" nam poručuju da nisu ni polovinu uloženih novaca izvukli, i da su prodali "samo" 600 kompleta, što je apsurd. Zašto bi neko ulazio u posao od 1.000 kompleta, ako sa 60 odsto prodatog ne može da izvuče ni 50 odsto uloženog? "Plato" je odmah digao cenu, pa su komplet prodavali između 160 i 170 evra, a kasnije sukcesivno povisivali, da bi ga danas preko interneta i distributera prodavali za 200 evra. To govori o još uvek dobroj prodaji, inače bi cena bila niža i od dogovorene - kaže Zoran Živković.


Legendarni muzičar u izjavi za "Večernje novosti" kaže da njegova popularnost ne može biti zloupotrebljena.


- Gojković me je često telefonom zvao i besmislicama zamarao, kao vuk Crvenkapicu, kazujući da mi želi samo glas čuti, a zapravo ispitujući moju reakciju na neverovatnu zamisao da mu je sekira u med pala, i da se dokopao moje imovine koju može rasprodavati do kraja svog života, kako mu se prohte. Ja sam verodostojna stranka, ugovor sam potpisao i svoje obaveze ispunio, dok Gojković i "Plato" to nisu. Nepotpisani ugovor ih ne obavezuje, pa su se time rađe bacili na njegovo kršenje i besprizorno varanje, stoga kako onda mogu zakonski izdavati i prodavati knjige - kaže Štulić i tvrdi da se njegovi kompleti neovlašćeno prodaju po svetu, bibliotekama i sajmovima, a da promocija "Štulić u ilegali" nije imala njegov blagoslov.


- Znajući da neću doći, napravio je trodnevnu književnu promociju najveću ikada viđenu u Srbiji, koju je čak i televizija prenosila uživo, naravno na moj račun i protiv moje volje, jer ja to ne bih dozvolio, budući da mi nije potrebno. Promocija znači reklama, koja opet znači popravka, koja bi Plato koštala barem 250.000 evra, što je cena sledeća dva tiraža, kojoj je ta promocija pogodovala i vrata otvorila. Za tu svotu sam direktno zakinut, pošto se radi o mojoj popularnosti 20 godina starijoj od "Platoa", koju je Gojković iskoristio za svoju promociju, a ne obratno - dodaje za "Večernje novosti" Branimir Štulić.

Vođa "Azre", jedne od najpopularnijih i najuticajnijih novotalasnih grupa u Jugoslaviji, od početka ratova i raspada države živi u dobrovoljnoj ilegali u Holandiji.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.01.2013. 10:03
"Zatvori gubicu, nije vrijedna zanata, istresi gorčinu do kraja, na strateškim mjestima njihovi ljudi - KURVINI SINOVI!"
Ponedeljak 14.01.2013. 16:13
Muzicki jako pozitivan lik.Svidja mi se njegova muzika.Vecina obradjenih i preradjenih tema je Srpska muzika.A tuzio je i hrvate,tek da se zna.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online