Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 18.03.2013.
15:26
D. Lj. Joksić - Vesti A

"Kako Ciganka da predstavlja Makedoniju"

Esma Redžepova (69) nije krila da je tužna, razočarana, besna i povređena nakon što je kao prateći vokal mladom Vlatku Lozanovskom otpevala svoj deo nove pesme "Pre svitanja" s kojom će se Makedonija takmičiti na ovogodišnjem Evrosongu u Švedskoj.

Guta knedle i ćuti: Esma Redžepova i Vlatko Lozanovski
 

Nakon skandala i povlačenja numere "Imperija", koju je komponovao jedan od njenih usvojenih sinova, Makedonska-radio televizija predstavila je novu numeru s kojom čuvena romska pevačica uopšte nije zadovoljna i to ne krije.

Smrknuta pevačica

Nezadovoljstvo i gorčina Esme videla se na njenom licu i tokom predstavljanja pesme "Pre svitanja". Smrknutog pogleda, metar udaljena od Vlatka, ona je na plejbek bezvoljno otpevala svoj deo pesme. Sada se očekuju reakcije makedonske javnosti, koja je oštro kritikovala "Imperiju" zbog čega je ova pesma i povučena sa takmičenja.

- Šta da vam kažem, ni malo nisam zadovoljna. Ono što sada pevam nije to to. Ja pevam, ali kao bek vokal Vlatku. On peva tri stiha i to ih još ponavlja, a ja treba da izađem na sceni i otpevam samo dva. Pevam preko 55 godina i sada treba da budem samo prateći vokal. To nema smisla. Ajde da ne znam da pevam, u redu, ali ja znam da pevam, majku mu. Gutam knedle i ćutim, šta ću.

- Nije mi jasno kakav je to duet ako ne pevamo zajedno - kaže Esma, koja svoj deo pesme peva na maternjem, romskom jeziku. Taj deo komponovao je i tekst napisao njen usvojeni sin Simeon Atanasov, dok su deo koji peva Vlatko radili Darko Dimitrov i Lazar Cvetkovski, a tekst je napisala Magdalena Cvetkovski. Nova pesma "Pre svitanja" je u modernom i brzom ritmu sa primesama romske etno-muzike. Iako se radi o duetskoj numeri, Esma i Vlatko, svako za sebe peva svoj deo. Čak ni refren ne pevaju zajedno.

Tako je naređeno

- "Imperija" je bila bolja pesma. Ona se svidela i našim promoterima koje imamo u 70 zemalja sveta. Ajde da smo pevali nešto bez veze, ali pevali smo o muzičkoj imperiji, o tome da je imperija cela muzika u svetu. Politička situacija u Makedoniji nije smela da utiče na tu pesmu, ali šta da se radi, tako im je naređeno. Videćete kakvi će sada biti komentari posle pesme "Pre svitanja"- kaže Esma. Inače, makedonska delegacija već je otputovala u Malme gde će danas predati novu pesmu za takmičenje zajedno sa spotom.

- Iako mi se pesma ne sviđa ne mogu ništa da uradim. Oni su hteli da pevam na romskom i Simeonu je tako naređeno. Zašto da pevam na romskom, mogla sam i ja na makedonskom, to sam i htela, ali nisu dali. Druga bi priča bila da smo zajedno, makar refren pevali na romskom - razočarana je Esma. Na naše pitanje da li joj je bilo ponuđeno da samo ona predstavlja Makedoniju na Evrosongu, a ne u duetu, Esma se gorko osmehnula.


- E, pa to ovde ne može. Kako da Ciganka predstavlja Makedoniju!
Ljut je i njen sin Simeon Atanasov koji priznaje da je svoj deo pesme napravio na romskom - po nalogu, kao za svadbu.


- U celoj pesmi nema kompaktnosti teksta. Vlatko peva o ljubavi, a Esma - ajde ustanite da igramo i pevamo. Osim toga, ne postoji ni zajednički refren gde bi oboje u duetu pevali, već svako peva svoje parče, Esma na romskom, a Vlatko na makedonskom - kaže Atanasov.


Uoči premijernog izvođenja u okviru makedonske verzije emisije "Plesa sa zvezdama", Esma je razočarana, napuštena i sama bila u jednoj prostoriji blizu glavnog studija Makedonske televizije. Ne krije da je nakon povlačenja "Imperije" ozbiljno razmišljala da digne ruke od svega i otkaže učešće na Evrosongu.


- To bi mi bilo najbolje. Rado bih to uradila, ali kao profesionalac nisam mogla da presečem i kažem - ne. Time bi razočarala moje brojne obožavaoce po svetu koji me sa nestrpljenjem očekuju - zaključuje Esma.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.03.2013. 07:24
Možda je javnost mislila na onu imperiju koja izgradi sve te monumentalne palate, antičke hramove, stubove i klosalne spomenike. Tu će da se baškare i slikaju turisti za dve hiljade godina.
Četvrtak 21.03.2013. 10:21
Esma bas me je razocarala, ljudi kakvo licemerje! pljuje po svojoj domovini od koje se proslavila u svet (bila je udata sa muzicarom makedoncem), a od druge strane je kandidat za savetnika na listu makedonske vladajuce prartije vmro-dpmne na lokalnim izborima zakazanim 24 marta, ako je toliko velika romkinja trebalo je da bude kandidant romske partije u mkd
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online