Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.08.2013.
14:11
E. V. N. Đ. - Vesti A

Azirović kralj Guče

Pobednik 53. Sabora trubača u Guči je Kristijan Azirović iz Bojnika, nagrada publike "Zlatna truba" pripala je Dejanu Jevđiću iz Požege, dok je za najbolji orkestar proglašen orkestar Ekrema Mamutovića iz Vranja. Nagradu za najizvornije muziciranje dobio je Stojan Krstić iz Lepenice.

Dobitnik Zlatne trube 34-godišnji Dejan Jevđić nije krio oduševljenje zbog vredne nagrade.

- Učio sam da sviram trubu od dede Ljube. Volim trubu zato što je to instrument koji najbolje daje izvornu melodiju. Srećan sam i ponosan na treću pobedu - rekao je Dejan Jevđić.
 

Počeci

Prvi sabor u Guči održan je 1961. godine, u crkvenoj porti, a tokom više od pola veka, koliko se ova manifestacija održava, prestonicu trube je posetilo oko 16 miliona domaćih i stranih gostiju iz više od 80 zemalja sa svih kontinenata.

Posle tri osvojene glavne nagrade svakom trubaču sleduje majstorsko pismo pa i Dejanu, koji je profesionalni vojnik. U njegovom orkestru sviraju i dva njegova brata. Zlatnu trubu osvojio je svirajući pesmu "Pogledaj de, mala moja" i kolo "Požarevljanka".
U Guči se u subotu pre takmičenja oglasio domaćin 53. Sabora, pesnik Dobrica Erić stihovima:


"Nema ljube vernije od trube, prijatelji i nežni i grubi, niti truba ima boljeg druga, od trubača što je strasno ljubi", rekao je Erić i dodao. Naš pesnik je dodao da ovakva svetkovina na postoji u našem svetu, a ni na drugoj planeti.


- Onima koji ovde provedu sedam dana srce će gukati celu godinu, do sledeće Guče. Možda bi Sabor trebalo da traje i 30 dana jer smo uspešno pregurali prvih sedam koji su najteži, pa posle sve ide lakše - rekao je Erić..


U finalnom takmičenju nadmetali su se orkestri Barka i Dar-mar iz Knjaževca, Medenjaci iz Niša, kapele Bojana Krstića iz Vladičinog Hana, Ekrema Mamutovića i Milana Mladenovića iz Vranja, Elvisa Ajdinovića iz Surdulice, Bojana Ristića iz Vladičinog Hana.

U finalu su bili i Šidski trubači iz Šida, Dejana Jevđića i Zato Taro Lajt iz Požege Gorana Rankovića iz Guče, zatim orkestri Kristijana Azirovića iz Bojnika, Stojana Krstića iz Lepenice, Božidara Nikolića iz Donje Grdelice i Siniše Stankovića iz Zagužanja. Dok je žiri odlučivao o najboljima, posetioce sabora zabavljali su Boban Marković i njegov sin Marko sa svojim orkestrom.

Uprkos provali oblaka i jakoj kiši ovi muzičari priredili su odličnu atmosferu. Koncert koji su započeli pesmom "Marš na Drinu" bio je sjajna uvertira pred samo proglašenje pobednika finalnog takmičenja seniorskih trubačkih orkestara. Odlični majstori trube i veliki šoumeni zabavljali su saboraše na stadionu više od jednog sata. Mokri saboraši su skidali svoju odeću, igrali, pevali, vrištali, uživali u svakom taktu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online