Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 24.03.2015.
00:11
S. Đurić - Vesti A

Oskar pod policijskom stražom

Dodela Oskara je najveći šou na svetu ili bar u Holivudu. Dodelu statue za najbolja filmska ostvarenje to veče gleda čak milijardu ljudi širom sveta. Iz godine u godinu ova filmska manifestacija privlači pažnju celog sveta. Ono što s nestrpljenjem iščekuju jesu skandali koji nisu izostali nijedne godine. Dakle, nije samo glamur, raskošne toalete, poziranje na crvenom tepihu sa širokim osmehom na licu ono što obeležava veličanstveno veče u Los Anđelesu.

Tviter/@plasticjesusart
Skulptura Oskara koji šmrče kokain

Tako je bilo i ove godine, a skandal se desio i pre nego što je počelo veče odluke. Na samo nekoliko metara od Dolbi teatra u Los Anđelesu, gde je održana 87. dodela Oskara, postavljena je statua nalik čuvenom pozlaćenom trofeju kojim se nagrađuju najbolja dostignuća na filmu, ali u sasvim u neobičnoj pozi.

Naime, čuvena statua je prikazana kako četvoronoške kleči na crvenom postolju i ušmrkava kokain, prizor koji je izazvao polemike u javnosti. Ova skulptura delo je američkog uličnog umetnika poznatog kao Plastični Isus, koji je postavio statuu na crveni tepih, a njegov potez izazvao je brojne komentare. Umetnik je rekao da tom statuom veličine čoveka želi da skrene pažnju javnosti na narkomaniju među filmskim poslenicima. Pored statue je natpis: "Najbolja zabava u Holivudu".

- Moj rad ima za cilj da skrene pažnju javnosti na tabu temu Holivuda, na narkomaniju. To se često ignoriše sve dok neka poznata ličnost ne umre od droge - rekao je umetnik čiju statuu čuva policija.

Glumac i režiser Šon Pen našao se na meti politički korektnih zbog šale na račun imigranata. Naime, holivudski glumac je prilikom uručenja Oskara za najbolji film šokirao publiku rekavši: "Ko je ovom kučkinom sinu dao zelenu kartu?", da bi potom pročitao ime pobednika, režisera filma "Čovek ptica", Meksikanca Alehandra Injaritua, i mnogi su se zapitali da li je šala na račun imigranata primerena. Naravno, u pitanju je bila šala između prijatelja.

Reuters

Gumene rukavice

Pevačica Lejdi Gaga pojavila se na dodeli Oskara u vrlo neobičnoj kombinaciji koja je izazvala lavinu komentara širom sveta i društvenih mreža. Pevačica je nosila elegantnu belu haljinu sa crvenim rukavicama koje su mnoge podsetile na gumene rukavice za ribanje klozetske šolje.
- Pre dodele Oskara, Gaga je čistila po kući i zaboravila da skine rukavice - samo je jedan od komentara na društvenim mrežama.

- Meni je to bilo beskrajno smešno. Šon i ja imamo tu vrstu brutalne veze u kojoj samo pravo prijateljstvo može da preživi - rekao je Injaritu posle dodele Oskara.

Injaritu je s Penom radio na filmu "21 gram" 2003. godine i njih dvojica su od tada bliski prijatelji. - I ja se grubo šalim na njegov račun.

I dok se Injaritu poziva na prijateljstvo, Šon Pen je besan:
- Tolika glupost me uvek iznenadi. Ali se i dalje nadam - rekao je Pen. - apsolutno nemam nameru da se izvinjavam. Zapravo, svima koji su bili toliko glupi da u tome ne vide ironiju, u zemlji koja je toliko ksenofobična mogu da poručim samo jedno veliko j... se! Da je po njihovom, sjajne filmadžije poput Alehandra ne bi ni radile u ovoj zemlji.

Vesti, Arhiva, Reuters
Voditelj Nil Patrik Haris

Voditelj u gaćama

Zbog nervoze glumaca i drugih filmskih radnika koji s nestrpljenjem iščekuju da prozovu njihovo ime, često se dešavaju i lapsusi prilikom njihovog obraćanja publici. Neki od njih drže i čudne govore koji sve pa čak i njih same nasmeju do suza ili šokiraju.

"Večeras slavimo najbolje i najbelje, pardon najsjajnije", zbunio se voditelj ceremonije komičar Nil Patrik Haris kada je umesto "najsjajniji" izgovorio "najbelji".

No, publika mu nije zamerila. Međutim, ova uvodna šala bila je kritika na račun članova Akademije koji ove godine nisu nominovali nijednog crnca u bilo kojoj glumačkoj kategoriji, što je politički nekorektan propust kakav se nije dogodio godinama, a naročito imajući u vidu ulogu Dejvida Ojelova u drami o građanskim pravima crnaca "Selma".

Prilikom najavljivanja glumice Ris Viderspun, voditelj je dao još jednu čudnu izjavu:
- Sledeća glumica je toliko lepa da bih mogao da je pojedem kašikom!

Ipak, najveći utisak voditelj je ostavio kada se skinuo u donji veš i tako odao poštu filmskom ostvarenju "Čovek ptica", koji je apsolutni pobednik ovogodišnje dodele sa četiri nagrade za najbolji film, najbolju režiju, originalni scenario i najbolju fotografiju!

Došlo je vreme da se izađe na binu, a on se kao u mori u filmu "Čovek ptica", pojavio pred ljudima samo u gaćama.

Ovogodišnja dodela Oskara potpuno je razbesnela italijanske medije. Naime, jedna od ikona italijanske kinematografije, reditelj Frančesko Rosi koji je umro u januaru, uopšte nije pomenut tokom tradicionalnog odavanja pošte filmskim umetnicima umrlim prošle godine. Rosijevo lice nije se pojavilo u tradicionalnom video snimku "In memoriam" u kojem je prikazana galerija od 129 filmskih umetnika umrlih između dve dodele Oskara.

- Organizatori Oskara su se osramotili - navela je televizija RAI na svom sajtu.

- To je tipičan holivudski provincijalizam. Zaboravili su maestra - naveo je list "Espreso". Rosi, jedan od začetnika filmova o korupciji u posleratnoj Italiji, umro je u 93. godini početkom januara. Bio je jedan od začetnika filma optužbe i političkog trilera u evropskoj kinematografiji.

Seks sa publikom

Na dodeli 71. Oskara dogodio se jedan od najveselijih trenutaka u istoriji ceremonije. Glumac Roberto Benini bio je nominovan za najboljeg glumca. Kada je dobio Oskara, priredio je zabavu kakvu niko nije očekivao! Prvo se popeo na stolicu, zatim izljubio sve oko sebe, a onda održao govor u kojem je napomenuo kako bi se seksao s celom publikom.

Diktator s urnom

Iznenađenja na crvenom tepihu nikad nisu manjkala. Tako je Marlon Brando koji je 1973. godine nominovan za Oskara za ulogu u filmu "Kum" odlučio da ne ode na dodelu kao izraz protesta protiv tretmana koji američki Indijanci imaju u filmskoj i televizijskoj industriji.

Umesto njega na binu se popela aktivistkinja Sašin Litlfeder ili Malo Pero, pripadnica Apača, koju je Brando poslao da u njegovo ime odbije nagradu. Robert Opla, nezaposleni glumac i gej aktivista, sledeće godine je istrčao go na binu dok je voditelj Oskara Dejvid Niven najavljivao program. Nakon ovoga Opel je dobio istu medijsku pažnju kao i svi osvajači nagrada.

Bokserski šampion Muhamed Ali iznenadio je glumca Silvestera Stalonea. Bokser se prišunjao iza leđa glumcu i viknuo: "Ja sam pravi Apolo Krid", misleći na lik iz filma "Roki" koji je doneo planetarnu slavu Silvesteru Staloneu.

Reuters
On nju prekrstio prošle godine, ove mu se ona osvetila: Idina Menzel i Džon Travolta

Džon Travolta je prošle godine glumicu Idinu Menzel prekrstio je u Adel Dazim. Ubrzo nakon ovog velikog gafa društvene mreže preplavili su brojni komentari na njegov račun.

Idina mu ovo nije zaboravila i ove godine je rešila da uzvrati istom merom. Kada je izašla na binu da najavi kategoriju najbolje originalne pesme, pevačica je ovako najavila Džona:

Proklete stepenice

Dženifer Lorens se osramotila pred svima kada je pre dve godine pala na stepenicama kad je krenula po svoju zlatnu statuu. Međutim, ona je to stoički podnela.
- Mogu samo da kažem ružnu reč koja počinje na "j" - rekla je Dženifer kada se popela na binu.

- Molim Vas pozdravite mog dragog prijatelja Gloma Gazinga! - rekla je Menzel.

- Zaslužujem, to draga moja, lepa moja, moja opasno talentovana Idina Menzel - odgovorio je Travolta na prozivku.

Jedan od najvećih skandala napravio je pre tri godine Saša Baron Koen, poznat kao glumac od kojeg se svašta može očekivati. Najavljivao je da će se prerušiti u diktatora, čime nisu bili oduševljeni organizatori ove ceremonije. On se pojavio obučen u uniformu iz svog filma "Diktator", noseći urnu u rukama.

Kada je ugledao poznatog voditelja Rajana Sikresta, prišao mu je i prosuo pepeo po njegovom skupom odelu sa potpisom "Barberi". Voditelj je ostao šokiran i nije znao kako da odreaguje, a ostali su gledali u neverici. Neke trenutke na dodeli Oskara neke od zvezde bi najradije zaboravile.

Glumica Šon Jang posvađala se sa predstavnikom obezbeđenja na zabavi nakon dodele Oskara 2012. godine. Verbalni sukob pretvorio se u fizički, a na kraju je i uhapšena. Ipak, ovo nije prvi incident glumice na Oskarovim zabavama. Naime, ona je 2006. godine pokušala da se ugura na zabavu magazina "Veniti fer" skrivajući se iza Dženifer Aniston.

- Bilo je to vrlo degradirajuće, ali u situaciji kad nemaš šta da izgubiš nije to neki veliki problem - rekla je tada Šon.

Bet Dejvis je 1942. godine podnela ostavku na funkciju predsednice Akademije jer je odbijen njen predlog da se od prodaje ulaznica prikuplja novac za napore Britanaca u ratu, ali je već sledeće godine Holivud dao svoj doprinos ratu time što je pristao da statue Oskara budu napravljene od plastike, kako bi se uštedelo na metalu. Nagrada Akademije često je kritikovana zbog nekih odluka u prošlosti. Producentske kuće zadnjih godina i decenija lobiraju za svoje filmove, pa nagrade znaju biti i deo uticaja i pogodbi, pre nego potvrda.

Reuters
Džej Kej Simons

Kako nadživeti muža

Dodela Oskara ima i one lepše strane, a mnogi se potrude da javnosti upute neku humanu poruku.

Džej Kej Simons odlučio je da iskoristi svojih pet minuta i podsetio publiku na njihov odnos prema roditeljima:

- Ako imate tu sreću da su vam jedan ili oba roditelja živi, pozovite ih. Ne pišite im poruke, ne šaljite im mejlove. Pozovite ih. Slušajte ih sve dok budu želeli da razgovaraju s vama.

Njegov govor postao je hit na društvenim mrežama, te su ga proglasili za najboljeg pedagoga večeri.

A Edi Redmejn se u svom obraćanju setio bolesnih ljudi:

- Potpuno sam svestan da sam srećan čovek. Ovaj Oskar pripada svim ljudima na svetu koji se bore protiv ALS-a. Pripada jednoj posebnoj porodici, a ja ću mu biti staratelj i obećavam da ću ga ispolirati.

Džulijan Mur, koja je dobila Oskara za najbolju glumicu, bila je izuzetno zabavna:

- Čula sam da osvajanje Oskara znači da ćete živeti pet godina duže. Ako je to istina, želim da se zahvalim akademiji jer je moj muž mlađi od mene.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online