Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.05.2015.
08:30
S. Đurić, J. L. Petković - Vesti A

Politika pobedila pesmu

Tim Bojane Stamenov pomalo je razočaran njenim plasmanom na ovogodišnjem 60. Evrosongu u Beču. Umesto očekivanog visokog plasmana, pa čak i potajnog nadanja za pobedom, naša predstavnica zauzela je 10. mesto. Nakon ulaska u finale i popularnosti naše predstavnice u austrijskoj prestonici, sve je mirisalo na prvo mesto. Međutim, samo nadmetanje i glasanje zasenio je i incident.

Tanjug/AP
Oduševljena prijemom publike: Bojana Stamenov

Naime, muzičko takmičenje u bečkoj Štathali, održano pod motom "Gradimo mostove", Albanci su iskoristili za provokacije. Subotnje veče koje je trebalo da spaja narode, pošto se direktno prenosilo na sve kontinente, pokvario je nakratko incident u Evrovizijskom selu, na trgu ispred bečke Većnice.

Pred nastup naše predstavnice Bojane Stamenov u bečkoj dvorani Štathale, samo par stotina metara dalje gde je bio postavljen ekran sa koga su Bečlije mogle da prate prenos, jedan Albanac se popeo na binu, na kojoj je bio postavljen veliki ekran, i držao zastavu Albanije, Kosova, ali i velike Albanije. Pripadnici obezbeđenja brzo su odreagovali i sklonili ga sa bine. Takođe, i u pres-centru Albanci su provocirali sa zastavom Kosova, kojom su mahali tokom nastupa predstavnice Albanije.

U Savezu Srba u Austriji kažu da zastava velike Albanije predstavlja zloupotrebu i da očekuju reakciju Austrije, ali i organa Srbije i ostalih zemalja koje su "tim kontekstom obuhvaćene".

- Zloupotreba jednog od najgledanijih svetskih muzičkih spektakala i scene kao što je Evrovizija, za promociju bilo kakvih teritorijalnih pretenzija, apsolutno je neprihvatljivo, jer ruši sve postulate zajedništva i jednakosti kojoj organizatori i učesnici treba da teže. Po tom pitanju i u smislu nosioca organizacije takmičenja, ne sumnjamo u odgovarajuću reakciju adekvatnih organa Republike Austrije, te Republike Srbije i ostalih zemalja koje su kontekstom obuhvaćene. U suprotnom, takva praksa će se nastaviti i dobiti na intenzitetu, a što može dovesti do produbljivanja jaza i još većih tenzija na koje mi kao predstavnici organizacija ne možemo da utičemo - kažu za "Vesti" u Savezu Srba u Austriji.

Austrija najgora u istoriji

Ono što je začudilo naše ljude u dijaspori jeste činjenica da Bojana iz Nemačke nije dobila nijedan glas, mada u ovoj zemlji žive brojni Srbi, čime je još jednom doveden u pitanje sistem glasanja. Austrija je prva zemlja domaćin koja je ostala bez bodova za svog predstavnika. Austrija će ući u istorijske anale Pesme Evrovizije po negativnom rekordu, pošto je četvrti put ostala bez bodova na Evrosongu. I Nemačka je, takođe, završila takmičenja bez ijednog boda.

Ovogodišnji pobednik Evrosonga je predstavnik Švedske, Mans Selmerlev, za koga je publika u areni navijala "svim silama". Uprkos tome što se pisalo da su organizatori Evrovizije spremili specijalni program koji će sprečiti efekat zviždanja, taj plan nije uspeo, jer je publika zviždala i negodovala u par navrata kada je u pitanju predstavnica Rusije.

Situacija je bila već dovoljno neprijatna, pa su voditeljke šou-programa apelovale da je moto takmičenja "Građenje mostova" i da publika treba da zaboravi na politiku.

Z. K. Munja
Jedina srpska pobednica: Marija Šerifović

Neprijatne scene nisu zaobišle ni samo glasanje. Naime, Srbiji neće biti oduzeti bodovi i Bojana će zadržati 10. mesto koje je osvojila uprkos skandalu zbog glasova iz Crne Gore i Makedonije.

Na zvaničnoj internet stranici Evrosonga objavljeno je da u finalu nisu uračunati glasovi stručnog žirija iz ove dve zemlje, već da su bodovi dodeljeni isključivo na osnovu glasova publike.

Navodi se da su rezultati glasanja žirija iz Crne Gore i Makedonije isključeni posle konsultacije sa zvaničnim posmatračem glasanja, na osnovu odluke Izvršnog supervizora i predsednika referentne grupe. Konkretan razlog za ovu odluku nije naveden, ali će se o tome raspravljati u junu.

- U obe zemlje, kako je navedeno, primenjeno je glasanje putem SMS poruka za 100 odsto, a isključenje dva žirija biće tema narednog sastanka. Ova odluka neće uticati na plasman zemalja koje su dobile glasove iz Crne Gore i Makedonije, među kojima je i Srbija - stoji u saopštenju Službe za odnose sa javnošću i kooperativni imidž RTS.

Marija Šerifović, jedina srpska pobednica ovog takmičenja, kaže da je sistem glasanja takav da Srbija više nikada nema šanse da pobedi, nažalost.

- To nam je što nam je. Pamtićemo svi tu 2007. godinu - rekla je kratko Marija.

Umorna, ali zadovoljna

Bojana Stamenov sa članovima naše delegacije doputovala je u nedelju u Beograd. Na aerodromu "Nikola Tesla" dočekali su je roditelji, sestra, prijatelji.
- Ja sam prezadovoljna i nastupom, i onim kako nas je publika u Beču dočekala, i celokupnim tretmanom i medijima koji su sve vreme bili velika podrška. Užasno sam umorna i treba da saberem utiske. I dalje sam u nekoj vrsti šoka. Plakala sam zbog podrške ljudi. Ne znam da li je ijedan predstavnik svoje zemlje doživeo tako nešto - rekla je Bojana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online