Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 28.07.2015.
21:22
S. Đurić - Vesti A

Tito i grof Drakula u bici za Drvar

Osim što je bio vladar svetskog glasa, Josip Broz Tito bio je i jugoslovenski simbol stila. Obožavali su ga ne samo Jugosloveni, nego i svetske javne ličnosti koje su dolazile u posetu ili da snimaju filmove i bile oduševljene načinom života i stilom doživotnog predsednika SFRJ. Ceo svet je pisao o njegovim susretima na Brionima s Orsonom Velsom, Lorensom Olivijeom, Ivom Montanom, Karlom Pontijem, Julom Brinerom, Sofijom Loren, Ričardom Bartonom... Što više vreme prolazi, postaje sve jasnije da je Tito bio ikona holivudskog džet-seta. Neke filmske zvezde provele su dosta vremena sa Titom, o čemu uvek rado pričaju.

Fonet/AP
Josip Broz Tito sa suprugom Jovankom

Kirk Daglas samo je jedna od legendi američkog filma koji je bio maršalov prijatelj. Naime, glumac je izrazio želju da upozna Josipa Broza, pa je uputio zahtev britanskoj ambasadi u Jugoslaviji. Daglas nije znao da i je i Tito izrazio želju da ga upozna. A susret sa Josipom Brozom opisao je u memoarima. Poznato je da je Tito obožavao holivudske filmove i uopšte sedmu umetnost, pa i ne čudi to što je boravak Kirka Daglasa u SFRJ iskoristio da se sastane sa poznatim glumcem. Poslao je čak privatni avion po njega i njegovu ženu.

- Bio sam u Jugoslaviji i želeo sam da se sastanem sa predsednikom Titom. Britanski ambasador mi je rekao: "Dragi moj, ja čekam već šest nedelja da me predsednik Tito primi na 10 minuta da mu predam akreditive. Nemaš šanse", seća se Kirk.

Ambasador na čekanju

Kad je izašao iz kancelarije ambasadora, Kirk Daglas je nazvao predsednički kabinet i izložio svoju želju. Već sledećeg jutra Tito je poslao privatni avion da preveze Daglasa i njegovu ženu do njegove rezidencije u Ljubljani, gde su puna tri sata razgovarali i šetali.

- Gledao je sve moje filmove, a omiljeni mu je bio "Obračun kod OK korala" - rekao je Daglas.

Strasni fotograf

Franko Nero, koji je prošle godine bio gost Festa, otkrio je šta nije smeo da kaže Josipu Brozu nakon snimanja "Neretve".
- Znam da je Tito želeo taj film. Bio je moj obožavalac, slao je avion po mene u Rim da me dovede na Brione i fotografiše me. Mislio je da je sjajan fotograf, a nije bilo baš tako, samo mu to nisam rekao - ispričao je Nero novinarima u Centru Sava.

Holivudski glumac se seća i susreta sa britanskim ambasadorom nakon toga, koji je bio besan zbog činjenice da se Daglas odmah sastao sa Titom, a da on i posle šest nedelja nije uspeo.

- Vi ste proveli tri sata sa Titom, a ja ne mogu deset minuta. Recite mi, molim vas, kako vam je to uspelo - upitao je ambasador, na šta mu je Daglas odgovorio jednostavnim pitanjem:

- Gospodine ambasadore, koliko ste vi filmova snimili?

Daglas se s Titom susreo i kada su on i Jovanka posetili Sjedinjene Američke Države 1971. godine. Nakon razgovora s Niksonom u Vašingtonu, Tito se uputio u Holivud. Svetske zvezde sjatile su se samo da se rukuju s njim.

Malo se zna o tome da je Kristofer Li, koji je glumio grofa Drakulu 1965. godine, kao i čarobnjaka Sarumana u "Gospodaru prstenova", za vreme Drugog svetskog rata bio pripadnik britanske tajne službe i Titov ratni drug. Glumac je učestvovao i u desantu na Drvar, gde je prvi put i video Tita.

- U to vreme viđao sam ga svaki dan, naravno, ali nisam ga dobro poznavao. Nije mu se moglo prići zbog onog njegovog psa Tigra, a i jako su ga dobro čuvali. Stalno je bio u društvu svojih ljudi, a njih je bilo iz cele zemlje. Kad sam ga upoznao bio je jako mršav i vrlo snažan. Ujedinio je sve, Slovence, Srbe, Hrvate, Bosance, Crnogorce, sve protiv Nemaca. Bio je hrabar i jak čovek, kao i ljudi oko njega. Na njemu se videlo da zna šta želi. Bio je velik čovek i vođa. Bio je komunista, što je protivno mojim uverenjima, ali je uspeo da ujedini državu, a to je velika stvar. Naš je zadatak bio da nam kaže koje mostove želi da srušimo iz vazduha i slično - rekao je Li.

Za vreme prvog filmskog festivala Fest 1971. godine u Beogradu Tito je reditelju Franku Kapriju uručio orden za opravdano odsutnog režisera Džona Forda, za izuzetnu hrabrost pokazanu u spasilačkom poduhvatu. Neki srpski istoričari upravo ovo koriste kao dokaz tvrdnji da su se Ford i Tito upoznali u tajnoj ratnoj akciji kada je američki reditelj učestvovao u izvlačenju partizanskog komandanta iz Drvara.

- Osećam se bezmerno počastvovan što ću nositi odlikovanje jednog od najvećih boraca protiv fašizma - rekao je tada Ford, koji je imao čin admirala američke vojske.

Opasna baba

Iako je imao mnogo prijatelja među holivudskim zvezdama, najviše se u medijima davalo pažnje prijateljstvu s Ričardom Bartonom i Elizabet Tejlor. Glumac koji je tumačio Josipa Broza u filmu "Sutjeska", snimljenom 1973. godine, pisao je o susretima s Titom na Brionima u svojim dnevnicima.

Špagete Sofije Loren

Tadašnje lepotice, Sofija Loren, Đina Lolobriđida i Brižit Bardo bile su Titove počasne gošće na Brionima, što i dokazuju brojne fotografije iz arhive. Na jednoj Sofija Loren i Tito stoje pored šporeta sa vezanim keceljama. Italijanska glumica je spremala omiljene maršalove špagete.
- Takvu jednostavnost nisam doživela nikad pri susretu sa slavnim osobama - rekla je svojevremeno italijanska glumica.

Barton je bio oduševljen Titom. Oko 150 stranica posvetio je vremenu u kojem se družio s njim. S Titom i Jugoslavijom Barton se upoznao krajem jula 1971. godine kada se spremao za ulogu u "Sutjesci". Sa suprugom Elizabet Tejlor došao je na Brione pre samog snimanja. U Puli ih je dočekao mercedes koji ih je odvezao do broda sa kojim su stigli na Brione. Pratili su ih brojni fotoreporteri i novinari. Na Brionima su odseli u vili pored Titove, gde ih je dočekala Jovanka.

- Krupna žena seljačkog izgleda, šarmantna i predivnog osmeha - napisao je Barton.

Barton i Tejlorova sutradan su upoznali Tita.

- Tito je malen, delikatan, ima malene ruke, noge i glavu. Zbog zatamnjenih naočara nisam mogao da odredim koje su mu boje oči. Stomak mu je velik, ali ostatak tela izgleda vitko. Kada sedne za sto, impozantan je - pisao je Barton.

Ričard je s Titom pričao o Staljinu, za koga je Broz izjavio da ga je cenio kao političara, ali da mu se nije sviđao kao čovek. Bartonu je rekao da je verovao premijeru Čerčilu, ali ne i Britancima. Ispričao mu je i da se s Čerčilom jednom našao nakon što je sišao s vlasti. Obojica su bila poznata kao ljubitelji viskija. Tito je sebi sipao dupli a Čerčil je tražio običan, pa ga je Tito pitao zašto je njega učio da se uvek pije dupli.

- Tada smo obojica bila na vlasti. Ja svoju više nemam, a ti si svoju zadržao - odgovorio mu je Čerčil.

Od svih anegdota, Bartonu je bila najzabavnija ona o Titovoj baki.

- Bio sam presrećan kada je umrla jer me je stalno tukla. Bila je mala, ali jaka. Stalno se ljutila - prepričao je Barton u dnevnicima i navodi kako je Liz Tejlor bila potpuno šokirana tom pričom.

Sve vreme su komunicirali uz pomoć prevodioca, a kada su Barton i Tito ostali sami, Broz je ipak progovorio engleski.

- Govorio je sporo, ali korektno. Pitao sam ga možemo li razgovarati na francuskom, jer su mi rekli da ga govori, ali se pravio da me nije čuo. Kad se u sobu vratio prevodilac, ponovno je počeo da govori na srpsko-hrvatskom.

Salutirao maršalu

Za izvanredne zasluge za film i doprinos razvoju filmske umetnosti i prisnijih veza između nacija, Tito je odlikovao najuglednije filmske radnike, iz celog sveta među kojima i Čarlija Čaplina koji je odlikovan Ordenom jugoslovenske zastave sa lentom. Bilo je to na prvom Festu u Beogradu 1971. godine.
- Maršalu kome čin nije dodeljen dekretom nego borbom protiv fašizma, ja kao vojnik te borbe, stajem mirno i salutiram - rekao je Čaplin, koji je bio levičar.

Veliki poštovaoci Tita bili su i Joko Ono i Džon Lenon, koji je kao levičar obožavao Tita. Oni su mu jednom prilikom poslali dva žira da posadi hrast. Orson Vels je tvrdio da je Tito najveći čovek na svetu, a Ingmar Bergman napisao je da u životu nije mogao odbiti samo Tita.

- Sve dotadašnje predloge za odlikovanja sam odbijao, pa čak i od svog kralja, ali s velikom čašću primam odlikovanje od velikog antifašiste Josipa Broza Tita - napisao je režiser.

Holivudski reditelj i scenarista Oliver Stoun izjavio je da se sve više divi Brozu jer je predstavljao treći pravac između komunizma i kapitalizma.

- Tito je bio div i sve više mu se divim. Očito je da su se stvari u Jugoslaviji počele raspadati nakon njegove smrti. Mnogi tadašnji komunistički predsednici uklonjeni su s vlasti, većinom od strane SAD, ali Tito je ostao iako Amerika ne voli neutralnost - naveo je Stoun, koji bi mogao da nas iznenadi i filmom o njemu.

Druga strana medalje - Samo maršalu nisam pevao

Z. K. Munja
Džej Ramadanovski

Džej Ramadanovski kaže da je pevao maltene svima, samo ne i Josipu Brozu.

- Samo Titu nisam pevao. Nastupao sam pred Slobodanom Miloševićem i drugim državnicima.

Suzana Mančić odrasla je u vladavini maršala Tita, ali žali što nije imala prilike i da ga upozna.

- Bio je oktobar 1979. godine. Tad sam bila vredni student Pravnog fakulteta. Na predavanju u amfiteatru su mi tog dana prišla dvojica u kišnim mantilima, sa šeširima i pored svih studenata tražili su mene. Kad su mi rekli da me vode na Taru i da ću pevati maršalu, oduševila sam se. Službenim kolima smo otišli na planinu, gde je bila cela svita. Tad sam videla da mu nije dobro, čak su i njegovi psi bili uznemireni. Nažalost, ostala sam bez slike s njim jer sam odmah posle priredbe otišla kući - kaže Suzana koja je ostala bez zajedničke fotografije za uspomenu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online