Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.10.2015.
00:24
S. Đurić - Vesti A

Reper kojeg su popušili

Smrt ne bira nikoga, pa tako ni poznate ličnosti. Međutim, kada slavni i bogati napuste ovaj svet, obično se organizuju skupe sahrane, ponekad čak i bizarne na kojoj budu prijatelji, rodbina, fanovi. Sve to proprate i mediji koji od svega naprave pravu senzaciju.

U Italiji, u holivudskom stilu nedavno je sahranjen jedan od mafijaških šefova Vitorio Kasamonika. Uz muziku iz filma "Kum", u zlatno-crnim kočijama i sa povorkom na koju su iz helikoptera bacane latice crvenih ruža najbliži su se oprostili od Vitorija. U povorci je bilo na stotine ožalošćenih koji su se okupili ispred crkve Svetog Đovanija Boska u Rimu da isprate Kasamoniku, za koga zvaničnici tvrde da je bio samo jedan od marginalnih šefova klana u jugozapadnom delu Rima.

"Osvojio si Rim, sada ćeš osvojiti raj", bilo je ispisano na baneru koji je stajao na ulazu u crkvu, dok je na drugom plakatu, uz njegovu fotografiju i sliku Koloseuma i Bazilike Svetog Petra, pisalo "Kralj Rima". Snimci sa sahrane emitovani su na televizijama tokom čitavog dana, pa su mafijaši opasno zapretili popularnosti holivudskih zvezda.

Ventilator za kosu

Reuters/M.R.
I sopstvenu sahranu pretvorila u komediju: Džoan Rivers

Glumica Džoan Rivers, koja je prošle godine preminula u 81. godini života, ispraćena je baš onako kako je živela, holivudski. Popularna komičarka sahranjena je u Njujorku, u prisustvu mnogih poznatih ličnosti i njenih prijatelja. U svojoj knjizi poseban deo posvetila je sahrani.

- Kad umrem, želim da moja sahrana bude ogroman šou-biznis događaj, sa svetlima, kamerom, akcijom... Želim posluženje, paparace, nek publicista napravi scenu! Želim da u potpunosti bude Holivud. Ne želim rabina koji nešto priča, želim da Meril Strip plače na pet različitih jezika. Ne želim hvalospeve, želim da mi Bobi Viton uzme glavu i otpeva pesmu. Želim da izgledam divno, lepša mrtva nego živa. Neka me sahrane u Valentinovoj haljini. I želim ventilatore tako da mi čak i u kovčegu kosa leti baš kao i Bijonse - napisala je u knjizi "Mrzim sve... uključujući i sebe".

Radio voditelj i komičar Hauard Stern održao je besedu, glumica s Brodveja Odra Mekdonald otpevala je pesmu "Smajl", a gajdaši iz njujorške policije svirali su "Njujork, Njujork", dok je hor njujorških gejeva otpevao više hitova s Brodveja.

Zeleni vatromet

printscreen
Tupak sa Madonom

Hanter Tompson je bio pisac koji se proslavio hitovima "Paranoja u Las Vegasu" i "Anđela pakla". U životu je najviše voleo da piše, puca i konzumira droge sve dok je u stanju da drži oči otvorenim. Izvršio je samoubistvo u 67. godini života, a pepeo mu je po sopstvenoj želji ispaljen iz topa na ceremoniji koju je platio njegov prijatelj Džoni Dep. Prisutni su bili i Džon Keri, sadašnji američki državni sekretar, kao i glumac Džek Nikolson. Njegov pepeo je ispaljen iz topa uz pratnju crvenog, belog i zelenog vatrometa.

Malkolm Meklaren, poznat kao menadžer grupe Seks pistols, bolovao je od kancera i umro 2010. godine u 64. godini. Njegov kovčeg, na kome je sa strane bila ispisana fraza: "Previše brz da živi, premlad da umre", vukli su konji kroz Kamden taun. Osim toga, ožalošćeni su ga pratili u zelenom dvospratnom autobusu na kome je pisalo "Novac iz haosa", a fanovi su uzvikivali "Anarhija" dok je kovčeg prolazio.

Tanjug/AP
Džulija Roberts

Druga strana medalje: Tajni oproštaj

Džulija Roberts nije se pojavila na sahrani polusestre Nensi jer je napravila privatan oproštaj u krugu porodice. Pošto su se prijatelji Nensi Roberts oprostili od nje na sahrani, koju je organizovao njen verenik, a koju su glumica Džulija Roberts i majka Beti Lou propustile, holivudska glumica je opravdala izostanak rečima da je organizovala privatnu misu. Naime, Nensi se predozirala, a u oproštajnom pismu okrivila je majku i sestru jer je patila od depresije. Džuliju je nazvala kučkom s kojom godinama nije razgovarala, dodavši uz to i bujicu nimalo prijatnih i lepih reči o svojoj poznatoj polusestri.

Daleko od očiju javnosti po sopstvenoj želji sahranjen je Arsen Dedić. Poslednjem ispraćaju od legendarnog kantautora prisustvovali su samo članovi porodice.

Američki reper, pesnik i glumac Tupak Šakur smatra se za jednog od najuticajnijih repera svih vremena. Iako je ubijen 1996, on je i dalje reper sa najviše prodanih albuma u istoriji ove vrste muzike - 44,5 miliona prodatih originalnih albuma u SAD, a procenjuje se da je zajedno sa piratskim izdanjima u svetu prodato 200 miliona njegovih albuma.

Preživeo je ranjavanje 1994. dok je ulazio u jedan njujorški muzički studio. Kad je upucan, rekao je okupljenima: "Zovite moju mamu i javite joj da sam dobro i smotajte mi džoint." Ubijen je u 25. godini kad je odlazio iz kluba u automobil. Reper je umro šest dana kasnije i bio je kremiran. Umesto da ga sahrane ili prospu njegov pepeo, njegovi prijatelji su odlučili da njegov pepeo pomešaju sa marihuanom i popuše.

Kovčeg koji kasni

wikipedia.org
Diva i mrtva kasni

Kad je pre četiri godine preminula Elizabet Tejlor, mediji su odmah počeli da spekulišu o raspodeli njenog bogatstva od 360 miliona dolara, ali i o mestu njene sahrane. Pričalo se da će biti sahranjena u grobnici pored svojih roditelja. Na istom groblju počivaju i Merilin Monro, Natali Vud, Roj Orbison, Fara Foset, Din Martin...

S druge strane, porodica Ričarda Bartona je navodno dala pristanak da se diva sahrani pored Ričarda Bartona, koji je uprkos turbulentnoj vezi bio ljubav njenog života. Međutim, njena deca ispunili su joj jednu od poslednjih želja i sahranili je tamo gde leži i jedan od njenih najboljih prijatelja, Majkl Džekson.

Druga želja slavne glumice bila je dosta neobična, a to je da kasni na sopstvenu sahranu. Elizabet je želela da cela ceremonija kasni, iz razloga što će i kovčeg sa njenim telom kasniti. I ta želja joj je ispunjena. Njena portparolka potvrdila je da je kovčeg ukrašen cvećem na groblje stigao sa 15 minuta zakašnjenja, baš kao što je Liz želela.

Glumica je na večni počinak otišla u kovčegu od mahagonija vrednom 11.000 dolara s unutrašnjošću od crvenog pliša, spolja okićenog gardenijama, ljubičicama i đurđevkom. Smeštena je u Velikom mauzoleju u kalifornijskom Forest Lavn memorijalnom parku, pored Majkla Džeksona. Ceremoniji sahrane organizovane u tradicionalno jevrejskom duhu, a prisustvovali su samo najuži članovi Elizabetine porodice i svega nekolicina najbližih prijatelja.

Reuters
Dep i izgleda kao da je iz bureta izašao

Džoni Dep je rešio da razreši unapred sve nedoumice oko sopstvene sahrane! Izjavio je da želi da ga sahrane u bačvi punoj viskija, iz koje bi svi oni koji dođu da ga isprate na poslednji počinak mogli da ispiju koji gutljaj!

Mermer za ljubimce

Supruga američkog industrijalca 2003. godine sahranila je svog kućnog ljubimca na pariskom groblju kućnih ljubimaca, ispod mermerne ploče sa velikim crvenim srcem i slikom crne pudle Tipsi. Na ovom groblju sahranjeno je 3.000 životinja, uglavnom pasa i mačaka, ali i drugih ljubimaca poput majmuna Kikija, zeke Bunge, ovce Fausta, kao i nekoliko konja, pa čak i jedan lav. Nadgrobne ploče ukrašene su fotografijama uginulih životinja, figurinama patuljaka i anđela, veštačkim božićnim jelkama kao i natpisima "Mojoj bebi", "Ljubavi mog života" i "Vernom drugu i starom prijatelju".

Ubistvo svedoka

Smrt Džingis-kana i njegov grob obavijeni su velom tajne. Umro je 1227. godine u 65. godini, a postoji više verzija o njegovoj smrti - da se previše napio na svojoj ko zna kojoj svadbi po redu, da ga je ubila nevesta Ildiko prve bračne noći... Sahranjen je tajno da njegovo telo niko ne bi uznemiravao. Vojnici koji su ga nosili do njegovog konačnog prebivališta ubili su sve koje su sreli usput. Navodno, sahranjen je u koritu reke, koju su zajazili da joj promenili tok, a onda su na dnu reke sahranili velikog mongolskog kana sa gomilom zlata da bi i oni bili pobijeni. Mnogi veruju da je u pitanju reka Tisa.

Grob na nebu

Američka firma Elizijum spejs specijalizovana je za organizaciju sahrana u svemiru, a u svoju ponudu odnedavno su uvrstili i to da čovek po želji može da bude pokopan i u svemiru i na mesecu i to po ceni od 12.000 dolara. Međutim, kako bi izašli u susret svojim budućim klijentima, iz ove firme su naveli da će za prvih 50 zainteresovanih za ostavljanje kremiranih ostataka na Mesecu naplatiti samo 9.950 dolara.

- Porodice koje kod nas uplate nebesku sahranu imaće posebnu vezu sa pokojnicima, posebno dok budu gledali noćno nebo puno zvezda - objasnio je Tomas Sajvit, bivši inženjer NASA i osnivač Elizijum spejsa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online