Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 25.11.2015.
06:51
S. Đurić - Vesti A

Ne skrećite pogled od beskućnika

Posle 15 godina pauze Žarko Laušević (55) vraća se na veliko platno ulogom Mome u filmu "Smrdljiva bajka" u režiji Miroslava Momčilovića. Uoči premijere ovog ostvarenja upriličena je projekcija i konferencija za novinare, a glavna zvezda bio je, naravno, Laušević, koji je specijalno zbog premijere doputovao iz Amerike. Upitan kakav je osećaj ponovo biti pred filmskim kamerama posle 15 godina, Laušević se samo nasmešio.

youtube.com/Izdavačka kuća HIPATIA
Uloge na zavise od mene: Žarko Laušević

- Pa, nije bilo teško. Pre snimanja čitava glumačka ekipa pripremala se na probama koje su mnogo olakšale čitav posao. Jelena Đokić bila je sjajna partnerka, prisećao sam se nekih starih stvari i otkrivao nove, divne partnere, glumce s kojima sam se ranijih godina viđao po nekim našim filmovima koje volim da gledam - rekao je Žarko Laušević.

Šta vas je privuklo u liku beskućnika Mome?
- Prvo mi se činilo da taj lik nema veze sa mojim životom. Privukla me je ta neka udaljenost od ličnog iskustva. U toku rada neminovno sam sve upoređivao sa ličnim iskustvom. Nisam nikad bio arogantan prema toj populaciji, a sad bih, čini mi se, pokušao da budem još nežniji. Ovim filmom svetu ćemo, makar nakratko, skrenuti pogled na njih. Od te periferije života stalno odvraćamo pogled. Ne želimo da naša deca to vide, bojimo se i sami da ne doživimo neku neprijatnost. Odlučili smo da budemo deo priče koja će nešto da kaže o toj velikoj margini, ne samo društva u Srbiji. To je problem koji je univerzalan.

Inspiracije na svakom koraku

Inspiraciju za film Momčilović je pronašao u paru beskućnika koji su živeli u šahtu, a koje je često sretao kako se drže za ruke.
- Muškarac je nosio sombrero, a žena pocepane borosane. Ovo je ljubavni film o dvoje koji su ostavili sve na svetu. A kada je reč o scenografiji društvo se pobrinulo da se scena napuštenih fabrika dobije besplatno, što bi u svetu verovatno koštalo milione. Mislim da se većina ljudi u zemlji osećaju kao beskućnici i ovim filmom želim da dam neku vrstu nade, iako gubimo sa 3:0 na poluvremenu - rekao je Miroslav Momčilović.

Šta planirate posle ovog filma?
- To su neke stvari koje ne zavise od mene. One će se dogoditi, ako bude trebalo. Ako ne, i to je dobro. Gluma je moj zanat i to je nešto što je dugo bio deo onoga što sam najviše voleo u životu i s tom idejom sam prišao radu na filmu "Smrdljiva bajka".

Jelena Đokić je istakla da je uloga odbačene žene fenomenalan izazov.
- Ovo je melodrama sa komičnim elementima, ali mislim da je osim te ljubavi u filmu meni važno buđenje ljudskosti, buđenje čoveka u čoveku. Dok smo snimali scenu u Knez Mihailovoj ulici onako prljavi dok su kamere bile uključene svi su bili srdačni prema nama, majka je dala da dodirujemo njeno dete, jedna gospođa nam je udelila novac. Čim su se kamere ugasile sve je bilo potpuno drugačije. Prolaznici su potpuno drugačije reagovali, ne znajući da je na jednoj zgradi postavljena kamera. Tih dana nokti su mi bili crni, kosa sva zapetljana, tako da je bilo malo teže sve dovesti u red pred predstave koje sam igrala u pozorištu - kaže Jelena Đokić.

Ljubav u nemaštini

Film "Smrdljiva bajka" je ljubavna priča o Momi i Emi, koji se zaljubljuju, počinju da žive u potpunoj nemaštini. Ali, to što nemaju ništa ne smeta im da jedno drugome ulepšavaju dane. Nakon venčanja odlaze na medeni mesec i pronalaze ostavljenu bebu pored kontejnera, posle čega nastavljaju porodični život utroje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online