Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.03.2017.
18:01
D. Petrović I S. Đurić A

Politika kroji Evrosong

Odluka ukrajinskih vlasti da zabrane ulazak u zemlju ruskoj predstavnici Juliji Samolovoj izazvala je različite reakcije širom muzičkog sveta u Evropi. Zbog ove odluke Ruskinja neće učestvovati na 62. Evrosongu koji se održava od 9. do 13. maja u Kijevu.

youtube.com/Andreй Agašin
Ruska takmičarka: Julija Samojlova

Ova odluka ukrajinskih vlasti i nije iznenađenje, jer se o tome priča još od kada je saopšteno da će Julija biti predstavnik Rusije.

Mlada kantautorka u invalidskim kolicima našla se na crnoj listi ukrajinskih vlasti, jer je imala koncert na Krimu za koji Ukrajinci tvrde da im je otet od strane Rusije.

I ne samo ona, svi umetnici, pevači, političari, pa i novinari koji su boravili na Krimu nalaze se na ovoj listi.

Ovakva politička odluka je presedan u dosadašnjoj istoriji Evrosonga koji već 62 godine promoviše toleranciju kroz muziku. Uprkos najnovijem skandalu Rusi nemaju nameru da predstavnika menjaju.

- Ne bih voleo da Rusija bude prinuđena da bojkotuje Evrosong, jer je u pitanju totalni apsurd. Međutim, ako Ukrajina zabrani Juliji ulazak u zemlju, Rusija će biti primorana da adekvatno reaguje - poručio je Igor Morozov, predstavnik međunarodnog Saveta Ruske federacije.

Srpski muzičari smatraju da politika i muzika ne smeju da se mešaju, ali...

Kompozitor Vladimir Graić Graja, autor pesme "Molitva" s kojom je 2007. godine pobedila Marija Šerifović na Evrosongu u Helsinkiju smatra da politici nije mesto na evrovizijskoj sceni.

- Ovo je stvarno ružno. Nažalost, pamtim period od 1993. do 2003. godine kada mi, iz čisto političkih razloga, nismo učestvovali na ovom muzičkom takmičenju. Veliki sam protivnik ovakvih stvari koje ostavljaju gorak ukus. Olimpijske igre su prekidale ratove. Muzika je najlepši osećaj i zaista sam zgrožen - iskren je Graja.

- Gde god je politika umešala prste nije valjalo. Ništa ne može da se radi bez politike. To određuje i ko će da učestvuje na Evrosongu. Tu nema šta da se komentariše. Sve je jasno - kaže za "Vesti" Bilja Krstić.

- Kad se radi o politici nemam šta da kažem. Muziku slušam ušima i srcem i jedino me muzika zanima. Biće ostalih pesama koje će se takmičiti, a Evrovizija će i dalje da postoji - rekao je Kornelije - Bata Kovač.


EBU: Mi smo razočarani

 


U Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU) su razočarani i žale zbog odluke Ukrajine, ali moraju da poštuju lokalne zakone zemlje domaćina, iako je ona protivna samom duhu Evrosonoga koji propagira toleranciju. Iz EBU poručuju da će nastaviti da razgovaraju sa ukrajinskim vlastima kako bi se obezbedilo učešće svim takmičarima da mirno i bez pritiska nastupe na 62. Evrosongu.
Poslednjih godina evrovizijsko takmičenje potresaju brojni skandali. Politika je sve zastupljenija, kako kroz pesme tako i kroz ponašanje samih učesnika koji koriste činjenicu da Evrosong prati između 100 i 600 miliona ljudi širom sveta kako bi izneli svoja politička uverenja, iako je to po propozicijama takmičenja najstrože zabranjeno.

antrf.
Presedan
Jelena Ristić-Lalović smatra da odluka Ukrajine nije fer.
- Ovo je presedan. Dugo pratim Evrosong i ovako nešto se nikad nije desilo. Muzika i sport ne treba da budu deo političkih igara, oni treba da budu ambasadori jedne zemlje. Da se to desilo u Srbiji odmah bi nam zabranili da organizujemo Evrosong. Iskreno, šokirana sam ovim skandalom. Svi smo očekivali da će to biti jedan lep spektakl kad ono ispade skandal. Šta je sledeće - pita se Jelena.

 

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online