Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 11.10.2017.
00:55
S. Đurić - Vesti A

"Biće Beovizija ako bude pesama"

Vest da postoji mogućnost da se posle osam godina vrati Beovizija, muzičko takmičenje na kome se bira srpski predstavnik na Evrosongu, obradovala je muzičke radnike. Međutim, Olivera Kovačević, urednica zabavnog programa RTS-a, kaže da će festivala biti ukoliko se na konkurs prijavi dovoljan broj pesama.

Medija centar Beograd
Olivera Kovačević

- Do 20. oktobra traje konkurs i ukoliko se na njega prijavi 30 pesama, onda se pravi festival. Da li će biti Beovizije ili ne, zavisi isključivo od broja prijavljenih pesama. Kada i gde će biti održan festival, u studiju RTS-a ili negde drugde, odlučićemo kasnije. Dakle, sve odluke ćemo doneti posle 20. oktobra, a pristigle pesme ocenjivaće muzički stručnjaci - rekla je za "Vesti" Olivera Kovačević.

Kompozitor Vladimir Graić Graja, koji je komponovao "Molitvu" s kojom je Marija Šerifović pobedila pre 10 godina u Helsinkiju, ističe da bi bilo dobro da se vrati Beovizija.

- Mislim da je to sjajna stvar jer je najbolje kada se predstavnik bira javno. Beovizija nosi glamur i privlači pažnju toliko neophodnu za muzički uspeh. Konačno jedan muzički festival u Srbiji! - kaže Vladimir Graić.

Z. K. Munja
Saša Milošević

Spas za pop muziku

- Pop muzika je u Srbiji u velikoj opasnosti da potpuno nestane. Upravo zbog toga i mislim, imajući u vidu veličinu RTS-a, da je njegova odgovornost najveća. Nadam se da će vratiti Beoviziju, i to ne zbog same Evrovizije, koliko zbog pop muzike u Srbiji. Ne bih se mešao u način biranja srpskog predstavnika jer RTS ima licencu, ali i odgovornost. Ona je dužna da bar jednom godišnje napravi mini festival u najskromnijim mogućim uslovima gde uvek može da se prikaže 16 do 20 najnovijih pesama - rekao je jednom prilikom Saša Milošević Mare.

I Lena Kovačević smatra da bi to bila dobra odluka.

- Da je imao novca, RTS ne bi ni odustajao od ovog takmičenja prethodnih godina. U suštini, dobro je svako takmičenje gde narod učestvuje - smatra Lena.

Aleksa Jelić ne krije da oseća gorčinu svaki put kada se pomene Evrosong.

- Šta da kažem, pomisao na to stvara mi gorčinu i ne želim da ga se sećam - rekao je kratko Aleksa Jelić.

Biljana Krstić ističe da bi volela da se vrati Beovizija.

- Podržavam ovu ideju. Ja sam 35 godina muzički urednik u Radio Beogradu i iskreno, od 2009. godine, kada je održana poslednja Beovizija, pa do danas nije mi se dopadao način izbora srpskog predstavnika. Sve je bilo prekriveno velom tajni, iritiralo je publiku, fanove Evrosonga i muzičke urednike u Radio Beogradu jer ni mi nismo znali ko je u komisiji, niti smo bili konsultovani za odabrane kandidate. Potpuno razumem negodovanje mnogih i želju da se Beovizija vrati - kaže Bilja Krstić.

Z. K. Munja

Festivalski hitovi

Prva Beovizija održana je 2003. godine na inicijativu Marine Tucaković i zamišljena je kao takmičarski festival na kome se bira predstavnik, tada zajedničke države Srbije i Crne Gore na Evrosongu. Međutim, politika je uplela svoje prste i u jeku svađa i odvajanja Crne Gore od Srbije Beovizija se pretvorila u poprište razmirica i skandala, pa je na kraju ukinuta. "Najplodnija" beovizijska godina po oceni muzičkih stručnjaka bila je 2006. koja je ostala upamćena po hitovima "Romale, romali" Ane Nikolić, Ivana Jordan je pevala "Lazaricu", a pobedili su Flamingosi i Lus i pesma "Ludi letnji ples". Ali, nakon mahinacija Crnogoraca ostali smo bez učešća na Evrosongu.
Naredne godine Srbija se prvi put takmičila samostalno, kao pobednik Beovizije u Finsku je otišla Marija Šerifović i - pobedila! To je za sada najveći uspeh Srbije kada je u pitanju evrovizijska scena.

 
Sreda 11.10.2017. 09:25
Музичке фонтане и културни радници на сцену кад ни Вучић није у стању да помогне народу. Фали нам само Титова културна елита са Валтером на челу, која је забављала народ до завршног инферна.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online