Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.11.2017.
12:30
S. Princip - Vesti A

Niko kao Bijelo dugme

Počeli su "zavičajnim" ("Noćas je k'o lubenica pun...", "Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo") i već prvi taktovi bili su naravno dovoljni da publika krene za njima i zapeva.

Sledili su ferijalna "Ćiribilibela", olimpijsko-planinarska "Hajd'mo u planine", mangupska "Na zadnjem sjedištu moga auta", otkačena "Aiaio radi radio", šašava "Napile se ulice", pune čežnje - "Ipak poželim neko pismo", pa "Šta ima novo"...

I onda je tako nastavljeno dva i po sata. Bez predaha.

Stalno na putu

U Australiju su došli posle Italije, Poljske, Grčke, Bosne, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, pa preko sveta - Meksika, uskoro će u Francusku, da nabrojimo samo deo, da li se ujutro u hotelskoj sobi on pita: gde smo ovo noćas?
- Pa malo jeste, ima pitanja po noći: Gde sam? Sviram između 120, ponekad i 150 koncerata godišnje. I tako je skoro 20 godina.

Sve hit za hitom, sve našim ljudima poznatija od poznatije, sve - Bijelo dugme, jedno i jedino, i neponovljivo.

Danas već "sredovečno" Bijelo dugme (upravo je tu negde oko 40-godišnjice postojanja), našlo se u subotu uveče u ogromnoj dvorani Internešenel konvenšn centra u Darling Harburu. Prostor koji prima osam hiljada gledalaca organizator Milica i Milan Crnčević zakupili su hrabro i bez oklevanja. A Goranu su uz ponudu rekli:

- Ako si u stanju da dva puta napuniš Operu sa po 3.000 ljudi, hajde da toliko napravimo o jednom trošku.

Nije bilo puno baš do poslednjeg mesta, ali je bilo - impresivno.

Bilo je i suza i mnogo emocija, i radosti i tuge, atmosfera je bila naelektrisana nostalgijom.
Na sceni, svi se dobro zabavljaju. Alen je prisutan gotovo sve vreme, Tifa nešto kraće, a Goran bez prekida i čini se da on najviše uživa. Kažemo mu da izgledaju kao višemesečna urnebesna 40-godišnjica "mature" Dugmeta.

- Sad to jeste nekako kao velika proslava godišnjice mature. Naravno, niko ne misli da se vraća ponovo u srednju školu, ali uživamo u tome da slavimo godišnjicu mature. Tako izgleda ova turneja koja slavi toliko godina da Bijelo dugme postoji - potvrđuje nam Goran.

Da li je Dugme isto kao pre 40 godina?
- Bijelo dugme se menjalo. Uvek. I ako uzmete rane i kasne ploče, one skoro ne liče jedna na drugu. Menjalo se uvek. Da li na bolje ili na gore, ali se menjalo. Sve se promenilo. Moralo se i Dugme promeniti.

Kako god - uspomene su ostale nepromenjene, možda malo izbledele, ali su iste: to su ljudi pokazili i na koncertu u Sidneju.

Goran voli da se rastane od publike pesmom "Ružica si bila", upravo o snovima i uspomenama pri kojima "s vremena na vreme/kao čujem stope/k'o da ideš preko mog praga"...
I pre nego što na rastanku požele publici "Laku noć".

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online