Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.05.2018.
08:11
Z. Marjanović - Vesti A

Sabor čeka Putina, Trampa i Đinpinga?!

Predsednik odbora Sabora u Guči Slobodan Jolović pozvao je ruskog predsednika Vladimira Putina, američkog lidera Donalda Trampa i prvog čoveka Kine Si Đinpinga da dođu ovog leta u Guču i uživaju u umeću srpskih trubača. On je pismo trojici predsednika uputio preko ambasada ovih zemalja u Srbiji.

Z. K. Munja
Sabor u Guči

- Uz trube naših majstora i šampiona, dragačevske specijalitete kupus iz zemljanog lonca, sir, kajmak, hajdučki ćevap, jagnjeće i praseće pečenje i hladno piće, mnogo ćete se bolje razumeti, a nama i celom svetu će biti bolje - poručio je Jolović trojici predsednika i od njih očekuje odgovor da li će prihvatiti njegov poziv da dođu na Sabor.

Nije ovo prvi put da Jolović na ovaj način pokušava da dobije dodatni publicitet. Prošle godine slično pismo uputio je čuvenoj holivudskoj zvezdi Džuliji Roberts, koja je u to vreme boravila u Srbiji, da dođe u Guču, ali ga je ona iskulirala. Valjda nije ljubitelj trube i trubača. Ovog puta on je rešio da ode korak dalje i pozove ni manje, ni više nego najmoćnije ljude na svetu nadajući se da će Guča postati nova Jalta.

Koncerti i takmičenje

Sabor trubača će zvanično biti otvoren 9. avgusta podizanjem zastave i intoniranjem saborske himne ispred spomenika trubaču u centru Guče. Za sutradan su planirani koncerti nosilaca titule Šampiona Guče - Ekrema Mamutovića, Saše Krstića, Dejana Petrovića i tradicionalni koncert finalista Sabora.
- Narednog dana, 11.avgusta, biće održano finalno tamičenje najbolje plasiranih orkestara, a nakon toga, iste večeri, biće održan koncert orkestra Bobana Markovića koji je ambasador Sabora trubača i počasni građanin Guče. Poslednje veče rezervisano je za takmičenje majstora trube za titulu Šampion Guče.

U pismu upućenom trojici predsednika on je osim opisa Sabora trubača i njegovog značaja u svetu muzike poseban akcenat stavio na gostoprimstvo srpskog naroda i naglasio da se u Dragačevu okupljaju Slovenci, Hrvati, Albanci, Makedonci, Crnogorci, Mađari, Rumuni, Bugari, Austrijanci, Nemci, Italijani, Francuzi, Rusi, Amarikanci, Španci, Portugalci, Holanđani, Norvežani, Brazilci... On tvrdi da se nikada u vreme održavanja ove muzičke manifestacije nije dogodio nikakav incident među gostima brojnih naroda i da nakon Sabora posvećenog trubi iz Guče odlaze radosniji, zdraviji i mudriji.

Pregovori sa Čolom

Sabor bi trebalo da bude zatvoren koncertom Zdravka Čolića, ali pregovori još traju i sve će se znati za desetak dana. I ove godine u vreme održavanja Sabora u Guči moći će da se čuje isključivo muzika trubačkih orkestara, ulaz se neće naplaćivati, kao ni parking. Osim nadmetanja trubača, u vreme održavanja Sabora biće održane i brojne manifestacije iz oblasti kulture i narodnog stvaralaštva.

Na 53. Saboru trubača u Guči od 9. do 12. avgusta čuće se isključivo zvuk trube, osim mogućeg nastupa Zdravka Čolića poslednjeg dana Sabora. Ove godine prijavljen je rekordan broj učesnika i to 76 u seniorskoj, sedam u omladinskoj i tri u pionirskoj konkurenciji. U toku su prijave za nadmetanje za titulu ovogodišnjeg Šampiona Guče pa će broj prijavljenih premašiti brojku od 100 orkestara od kojih će u Guči nastupiti samo najbolji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online