Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 25.05.2016.
03:30
b92.net A

Šta to ima Tojota što drugi nemaju?

Tojota je krajem 20. veka prva prepoznala potencijale komercijalizacije automobila sa hibridnim pogonom i krenula u masovnu proizvodnju ove vrste vozila. Dvadesetak godina kasnije, japanski proizvođač neprikosnoveni je svetski lider kada je reč o ponudi hibridnih modela, a ukupni broj prodatih automobila premašio je 9 miliona.

pixabay.com
Tojota je lider kada je reč o prodaji i proizvodnji hibridnih modela

Vozila sa hibridnim pogonom (najčešće kombinacija benzinskog i električnog motora) možda nisu dugoročno rešenje za održivo individualno prevozno sredstvo, ali su se u aktuelnom istorijskom trenutku izborila za svoju poziciju na tržištu. Tojota, koja drži primat u prodaji hibrida, trenutno u devedesetak zemalja sveta kupcima nudi čak 33 hibridnih modela, uključujući u luksuznu marku Leksus.

Kompanija je saopštila da je za nepune dve decenije širom sveta isporučila 9.014.000 vozila sa hibridnim pogonom, a plan je da do kraja ove dekade globalna kumulativna prodaja dostigne čak 15 miliona. 

Iako automobili sa hibridnim pogonom ne spadaju u vozila sa nultom emisijom, Tojota je izračunala da su svi njeni hibridi koji su prodati u svetu do sada uticali da se emisija CO2 smanji za 67 miliona tona. Ova računica izvedena je na osnovu poređenja sa količinom ugljen-dioksida koju bi ispustio isti broj vozila slične klase, ali sa klasičnim dizel ili benzinskim motorima.

Svima onima koji joj poručuju da su automobili sa hibridnim pogonom slepa ulica u budućem razvoju motorizacije, Tojota poručuje da ima plan. U toj kompaniji kao jedno od rešenja za saobraćaj u budućnosti vide automobile sa pogonom na vodonične gorivne ćelije. 

Prvi takav komercijani model, Tojota Mirai, već se nalazi u prodaji. Reč je o vozilu sa nultom emisijom štetnih gasova, s obzirom da je produkt njegovog rada čista vodena para. Ovaj model krajem marta izabran je za "Najzeleniji automobil 2016. godine" u svetu. 

Osim toga, u okviru ambicioznih ciljeva zaštite životne sredine, japanski proizvođač namerava da od 2050. godine praktično više ne prodaje vozila sa konvencionalnim motorima. Tojota bi do tada trebalo u potpunosti da pređe na proizvodnju automobila sa hibridnim i pogonom na vodonične gorivne ćelije, kako bi se radikalno smanjila emisija štetnih gasova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online