Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 04.09.2016.
04:30
Auto Bild A

Obratite pažnju: Šta vam govori vaš automobil?

Pritisak ulja, temperatura tečnosti, punjenje akumulatora... samo su neki od podataka koje vam zvučnim ili vizuelnim signalima prenosi vaš četvorotočkaš.

pixabay.com
Vodite računa o signalima koje vam šalje vaš četvorotočkaš

Naravno, razvojem automobila dešava se i "evolucija" u ovim signalima, pa postoje modeli na čijim tablama je moguće očitati samo osnovne podatke, dok se na nekim drugim nalaze i one "retro" stvari, kao što je, recimo, očitavanje pritiska ulja... Evo koji su to glavni instrumenti i njihove poruke...

Temperatura ulja

Optimalna temperatura je oko 90 stepeni Celzijusa, dok na 140 stepeni postaje kritično, pošto postoji opasnost da se ulje istroši. Treba znati da pravilno zagrejan motor koristi manje goriva nego kad je hladan... Pri temperaturi višoj od optimalne, ulje i gorivo počinju da isparavaju. Zato, ne dozvolite da motor radi sa minimumom ulja jer je to opasno, a može da bude izuzetno skupo!

Obrtaji motora

Snaga i obrtni moment zavise od broja obrtaja motora. Najbolje je da se iz kataloga ili putem interneta vlasnik upozna za karakteristikama motora svog automobila, odnosno optimalnim brojem obrtaja. Većina modernih automobila može da se kreće u gradu do dozvoljenih 50 km/h u četvrtom, čak i u petom stepenu prenosa, sa malim brojem obrtaja. Tako se štedi gorivo, a svakako ne treba preterivati sa gasom dok je motor hladan.

Temperatura tečnosti

Oko 90 stepeni Celzijusa je optimalna temperatura rashladne tečnosti. U cilju da se što je moguće brže postigne optimalna radna temperatura, glavnu ulogu na sebe preuzimaju termostati. Sistem je zatvoren kad je motor hladan, a sa porastom temperature motora sistem se otvara kako bi propuštao tečnost kroz hladnjak. Sistem je potpuno otvoren pri radnoj temperaturi od 90 stepeni. Ako se temperatura popne do 120 stepeni, motoru preti toplotni udar!

Pritisak ulja

Između dva i tri bara je optimalno, ali ako se pritisak spusti ispod jednog bara, to je kritično! Ležajevi i ostale površine u motoru nisu dovoljno podmazani i "u najavi" je velika šteta... U većini automobila, pritisak prikazuju samo lampice sa simbolom, osim kod sportskih modela, gde je izražena u brojevima kako bi mogla da se prati situacija (na slici). Ako se upali lampica, to je znak da je pritisak pao, uzrok je obično nizak nivo ulja, a retko je u pitanju tehnička greška.

Punjenje/napon baterije

I kod ovog signala postoji razlika u obeležavanju kod različitih tipova automobila. Kod onih sa boljim performansama stanje baterije prati se preko skale, dok je na većini automobila lampica ta koja obaveštava o situaciji - ako ostane da svetli posle uspostavljanja kontakta, nije dobro! Nominalni napon napunjene baterije je obično između 12,4 i 12,7 volti, a granična vrednost je 14,4 V. Puni se pomoću alternatora. Ako lampica počne da svetli (na slici), to je znak da se baterija više ne puni.

Pritisak u pneumaticima

Razlikuje se od veličine pneumatika i opterećenja automobila, pa je nekad za vozače predstavljalo veliki problem da sami odrede optimalan pritisak. Onda je uvedena lampica koja pokazuje kad je prtisak manji nego što bi trebalo da bude, dok veliki broj modernih automobila sad ima indikator na kojem može da se prati stanje pritiska pneumatika u svakom pneumatiku pojedinačno. Ako težite manjoj potrošnji goriva, potrebno je da pritisak u gumama odgovara pritisku propisanom od strane proizvođača.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online