Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 26.10.2016.
06:30
Vestionline A

Evo kad i kako da menjamo brisače na autu

Metlice brisača su od velike važnosti za bezbednu vožnju u jesenjim i zimskim uslovima, a uz malo dobre volje možete da ih proverite i zamenite i sami.

pixabay.com
Šoferšajbna treba da bude čista

Vodene pruge koje ostaju nakon prelaska brisača preko vetrobranskog stakla nisu samo neprijatne, već i opasne.

Nažalost, brisače često i ne primećujemo sve dok ne padnu prve kiše, i po pravilu tek tada shvatimo u kakvom su stanju. U slučaju da su pohabani, imaćemo poteškoće da vidimo put pred sobom, a samim tim vožnja će da bude manje bezbedna. Zato je bolje proveriti ih na vreme i po potrebi zameniti.

Za taj posao su vam potrebni sredstvo za čišćenje stakla, par krpa, ravno sečivo ili strugalica, malo strpljenja i eventualno nove metlice. 

Prvo treba proveriti da li su brisači za zamenu. Često razlog za loše čišćenje i vodene tragove nije oštećenje brisača, nego prljavštima na staklu ili na gumicama metlica, a sve to možete da očistite. 

Prvo, prevucite prstom preko ivice brisača. Ako jagodica ne prelazi glatko preko ivice gume, treba očistiti eventualne naslage ili strane čestice. Na svijetlu tkaninu naprskajte malo tečnosti za čišćenje prozorskih stakala, i lagano prevucite niz ivicu gume. Uradite ovo par puta, i videćete crne tragove na krpi. Ovo bi trebalo da uradite svaki put kada perete automobil. 

Međutim, ako su metlice oštećene, moraćete da ih zamenite. Zavisno od upotrebe i spoljašnjih uticaja kao što su sunce i hladnoća, brisači mogu da traju od pola godine do godinu. Ako je došlo vreme za zamenu brisača, metlice ćete najčešće birati po dužini, i to iz kataloga, a u tome će vam pomoći prodavac. 

Postoje tri osnovna tipa kačenja: bočni bolc, kuka i bajonet kačenje. Ne brinite, većina zamenskih brisača dolazi sa adapterima koji omogućavaju montažu bilo koji tip da je u pitanju. 

Proverite kako se kači metlica na vašem brisaču i odaberite odgovarajući adapter. Da biste skinuli staru metlicu, ponekad ćete morati da pritisnete neki osigurač da bi je otpustili sa nosača. 

Pokušajte da zapamtite kako je stari brisač bio zakačen, da biste lakše montirali novi. Izbegavajte najjeftinije metlice, jer one mogu da ostavljaju tragove i kad su nove, da škripe, a obično se ranije i potroše. 

Detaljno očistite vetrobransko staklo pre nego što pričvrstite nove metlice, i upotrebite ravnu oštricu ili strugalicu ako je potrebno da skinete tvrdu nečistoću na staklu. 

Ovo je vrlo važno, jer ona će vrlo brzo oštetiti gumu na novim brisačima. Strugalicom prelazite po staklu pod uglom od 30 stepeni, i tada nema opasnosti da ga oštetite. 

Imajte u vidu da postoje i različite vrste metlica brisača. Pored klasičnih koji imaju nosač čitavom dužinom, danas su vrlo popularne metlice sa elastičnim nosačima (aerotwin) koji prijanjaju bolje u čitavoj dužini. 

Napredniji brisači jesu skuplji, ali osim boljeg čišćenja i trajnosti, oni imaju bolju aerodinamiku, te tako proizvode i manje buke.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online