Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.12.2017.
06:30
Vesti A

Vodič do otadžbine: Obavezna vinjeta u Sloveniji

Kroz Sloveniju na svim auto-putevima i brzim cestama o kojima brine DARS, obavezna je vinjeta za sva motorna vozila. Sedmodnevna vinjeta košta 15 evra, za mesec dana 30 evra, a za godinu dana 95 evra.

A. Čukić
Ako putujete do Slovenije ne zaboravite taj bitan papir

Policija, carinici i službenici DARS kontrolišu sva vozila i proveravaju da li imaju vinjetu. Kazna za vožnju bez vinjete je od 300 do 800 evra, a kazne na licu mesta izriču se i za nepravilno korišćenje vinjete.

Visina vozila

Na bivšim naplatnim rampama kroz Sloveniju skoro redovno su i kontrolori DARS
koji proveravaju da li vozilo ima vinjetu, da li je pravilno postavljena i zalepljena na odgovarajućem mestu.

Na prolazu kroz bivše naplatne rampe vozi se brzinom od 40 km, a neretko na tim mestima stoji i saobraćajna policija.

- Kroz Sloveniju se moraju poštovati propisi, jer slovenačke vlasti rado oduzimaju vozačku ili saobraćajnu dozvolu, upozorava austrijski auto-moto klub OeAMTC, na osnovu žalbi brojnih članova.

OeAMTC upozorava da treba i pripaziti da se na vozilu nalazi ispravna vinjeta jer postoje kategorije 2A i 2B.

Tako je kategorija 2A predviđena za sva putnička vozila, uključujući SUV, pikapove, do visine od 1,3 metra.

Kategorija 2B predviđena je za vozila do 3,5 tona čija je visina veća od 1,3 metra, a radi se pre svega o kombijima, transporterima i slično.

Prelaz Bregana

Na graničnom prelazu Bregana između Slovenije i Hrvatske do pre nekoliko meseci saobraćaj se odvijao mnogo brže nego što je to sada, iako je odavno završena sezona godišnjih odmora.

Razlog je razdvajanje granične policije i carine ove dve članice Evropske unije.

Ranije se u istom objektu na dva šaltera vršila kontrola putnih isprava i to je po pravilu trajalo kratko.

Čitajte vodič i digitalno

Ceo vodič odmah vam je dostupan na VESTI DIGITAL, od 18. decembra.

Potrebno je samo da preuzmete aplikaciju na:

za apple: https://appsto.re/de/XSioib.i

za android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.publiss.client.p999R6wI!

Sada su kontrole granične policije i carine razdvojene međugraničnim pojasem od nekoliko stotina metara, pa putnici imaju dve normalne granične kontrole na izlasku iz Hrvatske i na ulasku u Sloveniju.

U oba slučaja putnici autobusa izlaze sa dokumentima i ulaze u posebne prostorije gde se obavlja kontrola putnih isprava.

Sve to traje dvostruko duže nego ranije, pa je bilo već primedbi na rad graničnih organa obe države zbog predugog zadržavanja putnika, ali i dugih kolona automobila i autobusa.

Čak su neki turistički operateri iz protesta zbog razdvojene kontrole putnika i robe, koja je udvostručila vreme čekanja, otkazali jednodnevne izlete iz jedne u drugu državu.

Kontrola rastojanja

Vožnja autom kroz Sloveniju podrazumeva odnedavno i pažljivo držanje rastojanja od vozila ispred. Policija uz pomoć laserskog uređaja meri udaljenost između vozila na auto-putu. U slučaju prekratkog rastojanja između vozila sledi novčana kazna.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online