Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 23.12.2017.
06:30
Vesti A

Vodič do otadžbine: U Austriji može i elektronska vinjeta

Putnici koji kolima putuju kroz Austriju, prilikom ulaska u tu zemlju, trebalo bi na svom vozilu da imaju zalepljenu važeću vinjetu, odnosno nalepnicu koja dokazuje da je plaćena putarina.

A. Čukić
Gužve na kolovozu: Kolone kao čest problem

Vinjeta se može kupiti kod auto-moto društava u inostranstvu, ili u Austriji na graničnim prelazima, odnosno trafikama, benzinskim pumpama, bankama i drugim mestima.

Za 2018. godinu postoji mogućnost izbora između vinjete koja se lepi na staklu vozila, koja je crvene boje, ili elektronske vinjete, koja se kupuje preko interneta na sajtu "www.asfinag.at".

Međutim treba obratiti pažnju da elektronska vinjeta, od dana kupovine, počinje da važi tek nakon 18 dana, zbog propisa o zaštiti potrošača i mogućnosti od odustajanja od kupovine.

Zimska oprema i zastoji

Od 1. novembra na snazi je obaveza korišćenja zimskih guma u zimskim uslovima vožnje, a nepoštovanje ove obaveze može biti kažnjeno visokim novčanim kaznama, a u slučaju udesa i odbijanja osiguranja da plati štetu.

Pred početak zimskog raspusta u školama širom Austrije, austrijska auto-moto društva ARBOe i OeAMTC, upozoravaju vozače na predstojeće neizbežne gužve na svim saobraćajnicama koje vode ka jugu.

Veliki broj gastarbajtera krenuće sa svojom decom u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Tursku, što će izazvati gužve na izlasku iz Austrije, pre svega, ka Mađarskoj.

Zbog toga se savetuje vozačima da izbegavaju putovanja u petak posle podne i subotu pre podne, već da, ako su u mogućnosti, za kretanje na put izaberu nedelju, dan kada je frekventnost vozila, po običaju mnogo manja.

Velike gužve

- Kilometarske kolone očekuju se pre svega na deonicama:
- Salcburg: A 10, Tauernautoban: Ispred Tauerntunela.
- Tirol: A 13, Brenerautoban
- Štajerska/Koruška: A 2, Sidautoban: Između Graca i Klagenfurta
- Burgenland: A4, Ostautoban ka Mađarskoj

Ne pretičite grtalice za sneg

Ustanova za održavanje putne infrastrukture u Austriji Asfinag saopštila je da je spremna za dolazak zime i da je uskladištila 90.000 soli.

Pored toga na raspolaganju je oko 400 vozila i 1.200 zaposlenih koji će brzo izaći na puteve čim bude leda ili snega. Istovremeno Asfinag ističe da je za dobar prolazak kroz zimu neophodan "timski rad sa vozačima".

Vozači bi trebalo da pripaze da imaju odgovarajuću zimsku opremu na vozilima i drže što je moguće veća rastojanja.

Vinjete za putnička vozila za 2017. godinu:

- Godišnja 86,40
- Dvomesečna 25,90
- Desetodnevna 8,90

Vinjete za putnička vozila za 2018. godinu:

- Godišnja 87,30
- Dvomesečna 26,20
- Desetodnevna 9,00
* cene su u evrima

Takođe se ukazuje da bi trebalo da izbegavaju riskatne manevre preticanja grtalica za čišćenje snega. Jedan milion evra je Asfinag investirala na dalji razvoj tehnologija za zimsku službu, posebno u oblasti prevencije.

Tako će za 240 deonica na auto-putnoj i drugoj putnoj infrastrukturi biti izrađivane sopstvene vremenske prognoze, pri čemu će se uzimati u obzir mikro-klimatske zone.

Oko 400 postrojenja za prijavljivanje leda i više od 3.500 detektora meriće koliko je ostalo soli na putu, kolika je temperatura podloge, kao i da li pada sneg, kiša.

Uz pomoć predviđanja vremenskih prilika Asfinag će moći, kako ističu, da preventivno posipa so gde bude trebalo, još pre padavina.

Čitajte vodič i digitalno

Ceo vodič odmah vam je dostupan na VESTI DIGITAL, od 18. decembra.

Potrebno je samo da preuzmete aplikaciju na:

za apple: https://appsto.re/de/XSioib.i

za android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.publiss.client.p999R6wI!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online