Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.02.2018.
06:30
Mondo.rs, Vestionline A

Zlatna pravila za vožnju autoputem

Autoputevi su ubedljivo najbolji i najbrži način da automobilom stignete do željene destinacije. Oni su statistički i najsigurniji od svih drumskih puteva. Međutim, zbog visoke prosečne brzine, automobilske nezgode koje se dešavaju na autoputevima su daleko opasnije.

Tanjug
Ne dozvolite da vam vožnja autoputem predstavlja stres

Prema informacijama britanskog udruženja za bezbednost u saobraćaju, na njihovim autoputevima prosečno gine jedna osoba na svakih 50 sudara, dok na drugim putevima jedna osoba izgubi život na svakih 70 saobraćajnih nezgoda.

Putovanje autoputem može biti i prilično stresno ako se vozite u nepoznatoj državi ili regionu, a posebno ako do cilja morate da promenite nekoliko istih.

Kako bi izbegli problematične situacije, pridržavajte se ovih zlatnih saveta za vožnju autoputem:

1. Isplanirajte na vreme vaše putovanje, a posebno kada se uključiti i isključiti sa autoputa. Na taj način vam se neće desiti da morate brzo da reagujete kad naiđete na željeno uključenje ili isključenje.

2. Nemojte voziti prebrzo i levu traku (ili trake) koristite samo kada pretičete.

3. Proverite da li držite odstojanje od dve sekunde. Refren pesme "Last night a DJ saved my life" može poslužiti u tu svrhu.

4. U slučaju vlažnog kolovoza, duplirajte to rastojanje.

5. Uvek budite na oprezu, odnosno "skenirajte" put ispred vas kako biste na vreme uočili neku nepredviđenu situaciju.

6. S vremena na vreme, gledajte u retrovizore. Ovo je posebno bitno kada se krećete po autoputu s tri ili više traka. Kada želite da preteknete neko vozilo, budite sigurni da iza vas, u preticajnoj traci ne ide drugo vozilo daleko brže od vas i čiju brzinu ne možete da procenite.

7. Uvek koristite migavce kada želite da promenite traku.

8. Izbegavajte bilo kakvo ometanje. Pričajte mobilnim telefonom samo ako morate i isključivo na legalan način. Zvuk iz "radija" ne sme biti preglasan, a takođe izbegavajte da jedete ili pijete dok vozite.

9. Pravite kraće pauze na svaka 2-3 sata. Tada možete nešto pojesti i popiti, ali nemojte preterivati.

10. Posebnu pažnju obratite na deonicama koje prolaze kroz ili oko većih gradova, jer je tu saobraćaj intenzivniji.

11. S druge strane, "prazan" auto-put može da "uspava" vozača. Neobavezan razgovor s putnicima može pomoći u tim situacijama, kao i žvaka ili bombona u ustima.

12. Ako vidite da ćete promašiti uključenje ili isključenje, nemojte pokušati da izvedete neki rizičan manevar, jer to može dovesti do saobraćajne nesreće. Nastavite do sledećeg isključenja i vratite se. Ako imate navigaciju u kolima, ona će vas brzo odvesti na željenu trasu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online