Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.12.2014.
00:30 >> 07:36h
kodren.com A

Prvi put u teretani: 5 najvećih grešaka

Fitnes centar ili teretana je pravo mesto da napravite nešto za sebe, svoje zdravlje i telo, da postignete vitku liniju i da se rešite stresa. Kako bi što pre uhvatili ritam vežbanja i postigli željene rezultate veom je bitno da ne napravite sledećih pet grešaka, ako ste prvi put odlučili da počnete sa vežbanjem.

youtube.com/Deryl Williams Duer
Prvo i osnovno - ne lažite instruktora (i slušajte šta vam priča)
 

Lažete instruktora

Kada se prvi put nađe u teretani, većini polaznika je glupo da instuktoru prizna da nikada pre nije vežbao. Ovo je greška broj jedan, od koje će uglavnom zavisiti ishod vašeg vremena provedenog u teretani. Zato budite iskreni i recite da vam je ovo prvi put, kako bi vam instruktor stručno objasnio kako se koristi koja sprava i koje mišiće zatežete. Takav način je jedini ispravni put da naučite pravilno da izvodite vežbe i stignete do željenih rezultata.

Neodgovarajuća oprema (odeća i obuća)

Za vežbanje u teretani ponesite odgovarajući opremu, odnosnu onu koju nalaže kućni red. Pre svega čiste patike i peškir za vežbanje, kao i pamučna odeća, kako bi vam koža disala, a ne u sintetičkim trenirkama jer su vam rekli da ćete se “tako brže otopiti”. Za devojke je važno da se ne šminkaju za odlazak u teretanu i nije poželjno imati nakit na sebi.

Loše se hranite (izgladnjujete)

Loša ishrana i vežbanje jedna od od najčešćih grešaka koju prave početnici, uglavnom uvereni da ako vežbaju mogu da konzumiraju hranu koju žele jer se neće gojiti. Bitno je da se uz pravilo vežbanje nauči i pravilna ishrana, koja nema veze sa raznim dijetama. Zaboravite na izgladnjivanje i pitajte istruktora da vam preporuči odgovarajući režim ishrane. Oni bi trebalo da su obučeni. Osnovno je da jedete pravilno, da unosite dovoljno proteina, masti i naravno uglenih hidrata onoliko koliko je potrebno, da jedete kvalitetno meso, povrće i voće.

Bežite od ogledala

Ne bežite od ogledala u fitnes centru. Iako niste zadovoljni figurom i u teretanu idete kako bi postigli željene rezultate, ogledalo je takođe bitna spava koju ne smete izbegavati. Ogledalo služi samokontroli pravilnog izvođenja vežbe. Promatrajte svoje telo prilikom vježbanja, to je vrlo bitna faza učenja.

Kopirate iskusne vežbače

Jedna od vrlo čestih grešaka za početnike jeste oponašanje vežbača u teretani koji rade vežbe sa ogromnim težinama. Ako vam se koja vežba učini zanimljiva, uvek se kosultujte sa trenerom koji radi u teretani. Možda ta vežba još nije za vas. Čuvajte mišiće i zglobove.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online