Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.05.2015.
04:30
Vestionline A

Žene su počele da briju lice, a stručnjaci imaju opravdanje

Uprkos tome što su žene godinama uveravane da brijanjem podstiču rast još gušćih, snažnijih i tamnijih dlačica, neke su se tajno brijale i kunu se da je reč o sjajnom otkriću! Danas čak i neki dermatolozi podstiču ovaj trend, dok žene iz celog sveta objavljuju hiljade video snimaka na Jutjubu kojima promovišu blagodeti brijanja.

youtube.com
Žene počele da se briju da bi im koža sporije starila

Doktor Majkl Prager iz Londona kaže da sa stanovišta borbe protiv starenja brijanje ima nekoliko pozitivnih efekata.

- To je svojevrsni oblik mikro-dermoabrazije, pa se podstiče proizvodnja kolagena koji smanjuje bore - kaže ovaj britanski lekar.

On se smeje teoriji da od brijanja ženama rasnu jače i devlje malje.

- Pomisao da brijanje utiče na ponovni rast dlake je potpuno pogrešna. Sečenjem dlake iznad korena ne možete dobiti nikakav odgovor od folikule, koja je živi deo koji proizvodi dlaku, a nalazi se ispod kože. Ljudima se može činiti da su dlake deblje jer počinju da rastu pod drugim uglom, ali se ne menjaju - dodaje Prager. 

Dermatolog Nil Šulc veruje da se tajna "lepšeg starenja" muškaraca krije u redovnom brijanju.

- Većina muškaraca se brije, a samim time i uklanja mrtve ćelije sa dve trećine lica. I to rade redovno godinama. To je razlog zašto koža muškaraca izgleda bolje kada imaju 30, 40 godina nego ženska koža u istom periodu - objašnjava dr Šulc.

Žene koje su poklekle ovom trendu kupuju mikro brijače i tanke skalpele i uklanjanju sitne dlačice s lica. Međutim, stručnjak za kožu dr Barbara Kubika savetuje ženama da se ipak ne briju ako nije neophodno, jer tvrdi da je moguća iritacija kože kao nuspojava.

- Postoje mnogo bolji načini uklanjanja mrtvih ćelija i prljavštine s lica, a koje ne prate nuspojave brijanja - kaže Kubika i ističe da je bolje koristiti derma-roler.

Iako je brijanje žena i dalje tabu, one koje to čine smatraju da su svi neodostaci zanemarljivi. Rene Dejli (52) kaže da ima ima tamne dlačice po licu zbog kojih je oduvek bila nesigurna. Pokušala je da ih izbeli ili uklanja kremama, ali joj se nije svidelo kako to izgleda.

- Ali posle brijanja moja koža je mirišljava i nežna. Serumi i hidratantne kreme se bolje upiju, kozmetika lepše prijanja uz lice, a ono ima zdraviju boju - objašnjava ova Britanka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online