Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 24.11.2015.
05:30
Zdrava krava A

Kako da se rešite "masnog" nosa

Masno ulje za masnu kožu? Za masnu kožu često je bolje koristiti biljno ulje nego neku manje masnu kremu koja može provocirati lučenje masnoće zbog emulgatora koje sadrže. Od biljnih ulja za masnu kožu najbolje je ulje lešnika jer uz dodatak male količine jojobe čini odličnu mešavinu za svakodnevnu negu masne kože.

pixabay.com
Rešite se neprijatne masne kože

Brozoupijajuće ulje

Sertifikovani aromaterapeut Saša Radulović objašnjava kako je ulje lešnika omekšava kožu i reguliše lučenje masnoće. Bogato je vitaminima, fine je teksture, dobro hrani i podstiče cirkulaciju. Napominje kako je ulje lešnika i jedno od brzoupijajućih ulja pa nema straha od sjaja na licu zbog masnoće. No, da bi ulje lešnika delovalo ono mora biti isključivo hladno obrađivano i nerafinirano. Tokom rafiniranja unište se lekoviti sastavii i takvo ulje više ne deluje povoljno na masnu kožu.

Aromaterapeut svakako preporučuje i ulje semenki grožđa, koje bogato linolnom masnom kiselinom i drugim esencijalnim masnim kiselinama koje jačaju ćelije tkiva i pomažu zadržavanju vlage u koži. Ulje se brzo upija, nije komedogeno, a kožu ostavlja satenski mekom bez masnog traga. Posebno je pogodno za osetljivu i dehidriranu masnu kožu. Dodatkom jojobinog ulja, od 10 do 20 posto na ukupnu količinu biljnih ulja, dobija se hranjiva i lekovita mešavina ulja za negu masne kože, jer jojoba otapa višak sebuma na koži. Aromaterapeut kaže kako je ulje jojobe vrlo stabilno, otporno na oksidaciju, a glavne indikacije kod kojih se koristi su: upalna stanja, crvenila, akne, isušena koža i ekcemi. Jojoba blagotvorno deluje na sve tipove kože, vlažeći je i čineći je mekom i glatkom.

Vlaži i štiti kožu

Postoji još nekoliko biljnih ulja koja navodi aromaterapeut, a kaže kako se retko spominju kao preporuka za negu masne kože i probleme s aknama, iako im indikacije idu u prilog. Suncokretovo ulje, isključivo hladno proizvedeno i nerafinirano, bogato je vitaminima A, D, E i B. Nerafinirano ulje je lagane teksture, svetložute boje s vrlo blagim mirisom. Izvrsno omekšava, vlaži i štiti kožu, a zbog adstringentnog svojstva znalci ga koriste u lečenju akni. Što se eteričnih ulja tiče navodi i više njih sa svojstvom regulisanja lučenja masnoće, a to su čajevac i lavanda, dva najpoznatija eterična ulja kada se govori o aknama.

Čajevac (Melaleuca alternifolia) svojim izuzetno širokim spektrom delovanja na viruse, bakterije i gljivice vješto izlazi na kraj s dosadnim prištićima. Uz protuupalno, antiseptično i zaceljujuće delovanje koje eterično ulje čajevca ima aromaterapeut navodi i jedan mali nedostatak, isušivanje. Isušiti prištić ponekad i nije loša ideja, međutim dugotrajnija primena eteričnog ulja čajevca nije najmudrija odluka jer neretko masna koža nije masna već suva, gotovo pa dehidrirana. Aromaterapeut naglašava štetnost direktnog nanošenja čistog eteričnog ulja čajevca na akne.

Pod eteričnim uljem lavande aromaterapeut kaže kako se uglavnom misli na pravu lavandu (Lavandula angustifolia ili Lavandula vera) koja, od svih drugih vrsta lavandi, jedina deluje smirujuće te spazmolitično i naravno kao odličan antiseptik. Međutim, širokolisna lavanda (Lavandula spica ili Lavandula latifolia) je ona lavanda koja nalazi primenu u negi masne kože i koja je najblagotvornijeg delovanja uopće na kožu. Širokolisna lavanda ima izvrsno regenerišuće delovanje na masnu i oštećenu kožu. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online