Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.07.2016.
06:25
Vestionline A

Ako želite da smršate, suočite se sa ovim!

Držanje dijete nikome na ovom svetu ne pada lako. Ne samo da je užasno teško odupreti se iskušenjima i ne posrnuti za "zabranjenim voćem", već i te kure mršavljenja kao da su pravljene za neke tamo superheroje, a ne ljude.

pixabay.com
Mršavljenje je sve osim lako

Ali, bez obzira na to da li nameravate samo da održavate liniju i budete fit ili ste konačno zainatili da se, zarad zdravlja, zauvek otarasite tih desetak i više kilograma viška - ovo su stvari koje morate da znate, a niko vam ranije nije rekao:

Prestanite da imitirate druge

Morate sami da otkrijete na šta vaše telo reaguje, a na šta ne. Nemojte da pravite istu grešku, kao milioni očajnika, koji od A do Š pokušavaju da prekopiraju tretman nekog fitnes-gurua ili poznate ličnosti koja im je idol. Ako čujete da je neko izjavio "spirulina mi je promenila život", "zelena kafa je moja tajna" ili "7 dana na ceđenim sokovima čini čuda za moju liniju", uzmite sve sa zrncem soli, jer uvek postoji šansa da kod vas baš taj metod neće upaliti. 

Štaviše, ako vi krenete tom metodom da mršavite, možda ćete osetiti jeziva neželjena dejstva ili, što je još gore, uspećete da smršate, ali će vam se odmah kilogrami vratiti kao bumerang. Da neka dijeta vama stvarno “radi posao”, znaćete tek onda kada počnete da osećate priliv dodatne energije i vitalnost. Ako se osećate izmrcvareno i nervozno, onda ta tehnika nije za vas.

Sve što vam je neophodno već je u vašim rukama

Nemate para? Trčanje i treniranje u prirodi je besplatno. Niste sportski tip? Šetajte se, pa makar i samo deset minuta dnevno. Fale vam tegovi da biste zategli mišiće na rukama? Poslužiće vam lepo i dve flašice od po pola litre vode. Samo prekoračite prag svoje kuće ili stana i izađite napolje. Jednom kad krenete, ništa neće moći da vas zaustavi, ma koliko da ste zabrazdili sa gomilanjem salceta. Ne očekujte odjednom previše od sebe, već mic-po-mic podižite nivo treninga svake nedelje.

Izvinite, ali boleće

Ne dozvolite nikome da vam prosipa priču da mršaviti nije teško. Naravno da ćete osećati bol. I fizički i psihički. Jer da nema patnje, odavno biste vi promenili svoj način života. Shvatite sve ovo kao jednu ogromnu borbu. Baš poput alkoholičara koji se "dan za danom" bori sa sobom da ne popije nijedno piće, prihvatite sebe kao mršavicu u koži punačke osobe. Osobu koja se svim silama trudi da se ne vrati starim navikama, jer zna da ako samo jednom posrne, ponovoće postati debeljuca kakva je oduvek i bila.

Imaćete krize za određenom hranom, baš kao narkoman za drogom. Žudećete da pojedete taj kolač, do te mere da ćete poželeti da iskočite izvlastite kože. Možda ćete biti primorani da pobegnete od kuće ili da svoje najbliže oterate da negde otputuju, da ih ne biste rastrgnuli u napadima nervoze. No, jednog dana to će proći. Samo ćete se tog jutra probuditi puni elana, a misli će vam biti bistre. Trik je da po svaku cenu izgurate taj prvi period i da se malo strpite, jer sigurno će u budućnosti biti bolje. Bol će nestati, a zameniće ga entuzijazam i snaga kojom ćete gurati dalje.

Otkrijte šta volite da radite, a ono što ne volite, prilagodite sebi

Ako vam pripadne muka na samu pomisao da treba da idete u teretanu, nemojte ići u teretanu. Možda vam više leži ples, plivanje, đuskanje oko šipke, aerobik u vodi… Budite otvorenog uma i sigurno ćete naći neku aktivnost koja vam višeprija. Takođe, ne mora svaka vežba da podrazumeva napor. Promenite svakodnevnu rutinu. Na primer, prošetajte psa nekim drugim parkom ili promenite rutu kojom idete na posao. Na taj način ćete svoj um nahraniti novim iskustvima, a telo će vam biti zahvalno.

Ostanite pozitivni

Nek vam odmah bude jasno, put do zgodnog tela neće biti posut ružama. Mrzećete i zavidećete svakom koga vidite da ima mišiće. Želećete da zadavite svaku mršavicu koja vam se požali da ima problema da se ugoji. Ali taj bes i ta ljutnja ne vode nikuda. Koncentrišite se na ono što sami želite da postignete, bez poređenja s drugima. Kada prvi put budete kupili za broj manje farmerke, shvatićete da sve drugo nije važno. Bićete zadovoljni uspehom, ma kako mali on bio.

Napravite precizan plan

Tri osnovna koraka za ostvarenje ma koje ideje jesu vizija, cilj, akcija. Dakle, prvo zamislite sebe mršavijima nego što ste sad. Možete vi to. Nek vas vodi pomisao na to šta ćete sve moći da uradite kad budete bili vitki. 

Postavite sebi jednostavan cilj, na primer, da “stešete liniju” do nekog važnog događaja, nečijeg venčanja ili vlastitog rođendana. Nek taj cilj ne bude nemoguć za realizaciju. Kad budete znali šta tačno želite da postignete, onda taj cilj podelite na nekoliko sitnih. Pa tako, ako vam je rođendan za pet meseci, a vi želite da skinete do tad 10 kilograma, zacrtajte sebi da ćete mršaviti tempom od dva kilograma mesečno. Nakon što ste sve lepo osmislili, vreme je za akciju. Prvi korak je najteži, a posle već ide lakše. Samo budite uporni i uspećete.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online