Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 14.09.2017.
01:30
A. Vučićević - Vesti A

Kako se oblačila srpska elita za vreme Turaka: Od šalvara do korseta

Modni trendovi nisu samo odraz savremenog doba, već su bili veoma važni i za političku elitu u Srbiji u 19. i 20. veku. Veliku pažnju onome što oblače posvećivale su kako dame, tako i gospoda vladajućih porodica.

wikipedia.org/w:sr:Katarina Ivanović 1817-1882
Persida Karađorđević

Supruga kneza Aleksandra Karađorđevića, kneginja Persida, bila je poznata kao žena besprekornog stila. To je bilo vreme Prvog srpskog ustanka kada su žene nosile raskošne turske nošnje, sa šalvarama i srebrnim pojasom. Ona je materijale nabavljala iz raznih delova sveta, a slike iz tog vremena svedoče o njenom ukusu.

Već u doba Miloša Obrenovića nosile su se suknje, košulje i pregače bele boje, iskićene vunenim gajtanima. Muškarci su nosili košulju, ječermu, prsluk, kopran, čohanu dolamu, anteriju od pamučne tkanine i svileni ili pamučni pojas s pregradama za pribor za pušenje i oružje.

Supruga Milana Obrenovića, kraljica Natalija, bila je veliki ljubitelj mode. Za svaki izlazak iz dvora imala je novu haljinu. Do izgleda je držao i njen muž koji je dnevno menjao i tri četiri para rukavica, a znao je i da odabere odelo, koje kasnije ne bi nikad ni obukao. Nakon nošenja odmah bi ga bacio. Njegov otac pak ostaje upamćen po cvetnom vojvodskom odelu i čalmi oko fesa, koja je označavala slobodu odevanja, na koju su Turci nerado gledali.

Moda ustanika

Ustaničke vođe držale su do izgleda. Dugačko odelo, tzv. dolama ispod koje se nosila crna marama bili su prepoznatljive za starešine. Ispod dolame nošene su čakšire koje su bile uzane od kolena do članaka, a preko nje se opasivao pojas od svile ili vune, pa potom listovi od kože u koje su se stavljali pištolji i nož. Jakov Nenadović je nosio zeleni gunj i plavu dolamu, dok je Petar Jokić bio poznat po crvenom odelu.

Na prelazu iz treće u četvrtu deceniju 19. veka, žene počinju da nose korsete. Suknja se proširuje redovima volana i brojnim štirkanim i štepovima ojačanim podsuknjama. Haljine su do gležnjeva, a ispod ruba suknje često izviruje čipka podsuknje. Došlo je do spajanja balkanske odeće i evropskog modnog kostima i stvorio se autentičan građanski kostim.

"Parizlije" sa leptir mašnom

Jevrem Grujić pripadao je naraštaju srpskih intelektualaca "parizlija". Oni su sa obaveznom leptir-mašnom i šeširom po povratku sa studija širili ideje koje će oblikovati Srbiju.

Nošnju žena iz boljih kuća činili su fistan, marama za grudi libade, fes i tepeluk, pojas bajader, suncobrani, lepeze i rukavice... Odeća je izrađivana od svile, čoje, pamuka, baršuna, kadife i atlasa u crvenim, plavim i zelenim nijansama. Krajem 19. veka srpski građanski kostim se preobražava i uprošćava pa ostaje samo duga suknja i jednostavne košulje.

POVEZANE VESTI

Subota 16.09.2017. 19:58
Bilo bi zanimljivo, a pre svega poučno, pisati i o tome kako se odevala i druga "elita", umetnička, akademska, naučna, itd. Jednakost i bratstvo, nametnuli su i tzv.poštenoj inteligenciji jednakost u odevanju, te su posle rata dame u bundama i šeširima, i gospoda u odelima od engleskog štofa bili "retke zverke". A kako se sada oblači naša elita, pisci, glumci, profesori... Danas je zaista sramota nositi svilu, bis-ere i bundu, ukoliko niste, daleko bilo, neka estradna zvezda... Odelo ne čini čoveka, ali ali to je slaba uteha onima koji nemaju šta da obuku, osim ako im se ne posreći neka malo veća novčnana nagrada, eventualno Nobelova...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online