Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 09.12.2010.
12:32
B. Rajčević A

Vikiliks pokazao žilavost interneta

Najnovija afera koja ovih dana potresa svet, objavljivanje diplomatske prepiske na antikorupcijskom sajtu "Vikiliks", pokazala je koliko je internet "žilav" i da je teško, zapravo i nemoguće, ukinuti korisnicima svetske mreže bilo koji sadržaj.

Naime, čim je "Vikiliks" krenuo sa objavljivanjem škakljivog sadržaja, najpogođeniji se našao moćni Stejt department, koji je svakako želeo da spreči da se mnogo opasniji dokumenti nađu na kompjuterskoj mreži.

Moćnici pokušavaju nemoguće: Vikiliks je zahvaljujući svetskoj mreži
nemoguće zaustaviti

Prvi korak je bio ukidanje domena wikileaks.org. Američka firma EvriDNS, koja obezbeđuje domenska imena internet sajtovima, saopštila je da je ukinula domensko ime "wikileaks.org" nakon što je sajt postao meta "višestrukih napada" primenom metode distribuisanog odbijanja usluga. Napadi su, navodno, ugrozili stabilnost infrastrukture EvriDNS-a, to je pružanje usluga za gotovo 500.000 drugih veb sajtova, pisalo je u saopštenju. Srpski rečeno, neko je javio da se domen ukine, a sve ostalo je predstava za široke mase.

Kako je saopštio Amazon, koji je takođe ukinuo linkove ka Vikiliksu, razlog za ukidanje nisu navodno ni sajber napadi na Vikiliks niti pritisak američkih vlasti. Vikiliks je, prema tumačenju Amazona, prekšio uslove korišićenja usluga time što "nije imao niti kontrolisao sva prava na sadržaj" procurelih diplomatskih depeša koje je objavio.

Tada je Vikiliks počeo da se snalazi i saopštio da se "seli" u Švajcarsku i da je nova adresa wikileaks.ch. Naime, Vikiliks je na svom Twitter nalogu objavio švajcarsku IP adresu, i pozvao čitaoce da je prošire dalje. Na Twitteru je objavljen i spisak sajtova koji direktno preuzimaju sadržaj Vikiliksa i još uvek su vidljivi, ali se mnogi od njih ubrzano gase, dok uprava sajta uporno otvara i objavljuje nove.

"Prvi ozbiljan informatički rat je počeo. Ovo je broj slobode govora", pisalo je na Twitter nalogu uz spisak IP adresa na kojima se može videti sadržaj sajta.

Internet stručnjaci smatraju da sajt ima ugovore sa mnogim hosting kompanijama, mada će se neke od njih sigurno povući zbog Vikiliks skandala. Vikiliks je preko mreže Twitter zatražio finansijske donacije i saopštio da ga masovni sajbernapadi "čine jačim".

I šta posle svega? Pa ništa. U ovom trenutku je toliko "mirror" servera sa istovetnim sadržajem odakle je moguće downloadovati tajna dokumenta da je to nemoguće zaustaviti. Idite na Google, otkucate wikileaks, i dobićete na desetine linkova od kojih neki sigurno rade i tajna američka diplomatska pošta je pred vama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online