Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 04.09.2011.
08:00
Vestionline A

Pronađena najstarija kamena alakta čoveka

Grupa američkih i francuskih istraživača, predvođena Kristoferom Lepreom, paleontologom sa Kolumbija univerziteta, otkrila je na jednom nalazištu nedaleko od jezera Turkana, na severozapadu Kenije, dosad nastarije kamene alatke na svetu, prenosi BBC.

Sekire od okresanog kamena bademastog izgleda stare su oko 1,76 miliona godina, a upotrebljavale su se u razne svrhe, od seče drveta do rezanja mesa.

Zadivljeni njihovom širokom primenom, naučnici su ove drevne alatke nazvali "švajcarskim nožem kamenog doba".

U studiji objavljenoj u časopisu "Nejčer" se ističe da su alatke najverovatnije delo čovekovog pretka Homo erektusa koji je bio inteligentniji i daleko spretniji od bilo kog humanoida pre njega.

Alatka pretka Homo erektusa

Homo erektus je živeo širom Afrike i Azije, a izumreo pre oko 70.000 godina. Mnogi naučnici veruju da je bio u direktnom srodstvu sa modernim čovekom, Homo sapiensom.

Paleolitsko kameno oruđe grupiše se u nekoliko različitih stilova. Za obradu alatki pronađenih u arheološkom nalazištu Kokiselej, antropolozi kažu da pripada tzv. Ašeulskoj industriji.

Oruđe koje se vezuje za Ašeulsku kulturu je šire i teže od čopera ili oblutka-sekača (oldovanske industrije) koji je prethodno korišćen i koji se vezuje za primitivniju ljudsku vrstu - Homo habilis.

Izrada okresane ašeulske sekire sa oštrim bridovima zahtevala je pažljiv odabir kamena i unapred osmišljen izgled alatke. Alatke iz Kokiseleja, datirane pomoću paleomagnetne tehnike, tj. analizom magnetnih svojstava sedimentalnih stena u kojima su pronađene, koristile su se oko 350.000 godina pre svih dosad poznatih ašeulsih artefakata što upućuje na zaključak da ih je izradio Homo erektus i da je ašeulska industrija bila specifična za ovu ljudsku vrstu.

Tu se, međutim, javlja jedno drugo pitanje: ako je ova "sofisticirana" tehnologija postojala kada su prvi rani ljudi napustili afrički kontinent, zašto nisu svoje dragoceno znanje poneli sa sobom?

"Ašeulska kultura nije pratila prvu ljudsku migraciju iz Afrike iako im je već tada bila dostupna", navode istraživači. Novi, poboljšan tip oruđa pojaviće se u Aziji, Bliskom istoku i Evropi tek 500.000 godina kasnije.

Istraživači nude za to nekoliko objašnjenja. Jedno od njih je da su pre 1,76 miliona godina u Africi jedna pored druge živele dve grupe - dve različite vrste poput Homo erektusa i Homo habilisa ili dve različite "kulture" u okviru jedne iste vrste, ali je samo jedna od njih ovladala izradom ašeulskih alatki.

Prema ovom scenariju, Afriku su prvi napustili pripadnici druge grupe, vični izradi primitivnijih, oldovanskih alatki.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online