Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.09.2011.
13:21
Vestionline A

Biorazgradive kese prošle test

Odluka okruga Bad Dirkhajm da odobri trajno korišćenje kesa za organski otpad napravljenih od BASF-ove ''Ecovio FS'' plastike na snagu stupa odmah. Stanovnici ovog okruga kao i lokalne kompanije za upravljanje otpadom testirale su kese tokom perioda od tri meseca.

Kako pokazuje sprovedena anketa, stanovnici Bad Dirkhajma veoma su zadovoljni novim kesama za smeće. Fabrika organskog đubriva u Grinštatu, koja je u vlasništvu kompanije za upravljanje otpadom, GML ''Abfallwirtschaftsgesellschaft GmbH'', takođe je veoma pozitivno ocenila rezultate ovog pilot projekta. Kese od ''Ecovio FS'' plastike u potpunosti se razgrađuju i ne ugrožavaju kvalitet komposta.

Skoro 90 odsto ljudi zadovoljno BASF-ovim kesama

“Za nas su visoki kvalitet komposta i činjenica da će ove kese stanovništvu olakšati razdvajanje, prikupljanje i odlaganje organskog otpada - presudni faktor“, rekao je prvi okružni savetnik Bad Dirkhajma Erhard Frojnšt.

Zahvaljujući ''Ecovio'' kesama, odlaganje biorazgradivog smeća je čistije, na višem higijenskom nivou i jednostavnije od odlaganja u papirnim kesama ili od odlaganja

BASF - lider hemijske industrije


BASF je vodeća hemijska kompanija na svetu. Proizvodni program obuhvata hemikalije, plastične mase, proizvode za oplemenjivanje, sredstva za zaštitu bilja, naftu i gas. Kao pouzdan partner, BASF pomaže svojim kupcima iz gotovo svih branši da budu još uspešniji. Svojim visokokvalitetnim proizvodima i inteligentnim rešenjima, kompanija BASF doprinosi rešavanju globalnih izazova kao što su zaštita klime, energetska efikasnost, ishrana i mobilnost. Godine 2010. BASF je sa 109.000 zaposlenih ostvario promet od preko 63,9 milijardi evra. Deonicama kompanije BASF trguje se na berzama u Frankfurtu (BAS), Londonu (BFA) i Cirihu (AN).

starog papira. Ove kese, ne samo da sprečavaju štetne neprijatne mirise i ne privlače insekte, već znače i da više nije neophodno pranje i čišćenje kontejnera u kojima se prikuplja organski otpad.

“Mi smo već, 2009. godine, u zajedničkom projektu sa kompanijom za ekološke usluge, 'Veolia Umweltservice West GmbH', i kompanijom za upravljanje otpadom, 'GML Abfallwirtschaftsgesellschaft', pokazali u fabrici organskog đubriva u Grinštatu da se ove kese razgrađuju”, rekao je direktor BASF-ovog globalnog poslovanja biorazgradivom plastikom Jirgen Kek,

Kese napravljene od ''Ecovio FS plastike'' nisu uticale na sastav komposta: njegova gustina, sadržaj vode i soli, pH vrednost, hranljivost, postotak organske materije i ostale komponente ostale su nepromenjene. Ni izgled komposta se, takođe, nije izmenio. Ovi kriterijumi veoma su važni budući da fabrika za proizvodnju organskog đubriva prodaje humus kupcima kao što su vinogradari i uzgajivači voća i špargle koji ga koriste za poboljšanje zemljišta.


Na startu projekta, početkom aprila, svako od oko 65.000 domaćinstava u okrugu dobilo je 10 kesa napravljenih od kompostabilne ''Ecovio FS plastike''. Stanovništvo je zamoljeno da svoje organsko smeće odlaže u kese i potom baca u organske kontejnere. Anketa je pokazala da je skoro 90 procenata bilo zadovoljno ''Ecovio kesama''.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online