Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 27.09.2011.
07:59 >> 12:04h
novosti.rs, Vestionline A

Fejsbuk nas prati i kada se izlogujemo

Zahvaljujući modifikovanom "kukiju", društvena mreža Fejsbuk prati vaše kretanje po internetu čak i nakon što se izlogujete. Do ovog zaključka je došao samoprozvani haker Nik Cubrilovic, nakon brojnih testiranja.

Vaše jedinstvene korisničke informacije ostaju u "kukijima" čak i kad se izlogujete
Fejsbuk već duže vreme ima teškoće sa pitanjem privatnosti i zaštite podataka svojih korisnika. I dok Zukerberg radi na poboljšanju izgleda okruženja i uvodi "revolucionarne" izmene, problematika privatnosti je ponovo u prvom planu.

 

Samoprozvani haker Nik Cubrilovic je sproveo mnoga testiranja i analiza HTTP headera zahteva, koje pretraživači šalju na facebook.com, i tako otkrio da Fejsbuk, umesto da ih briše, menja svoje "kukije" istog trenutka kada se odjavite sa društvene mreže, prenosi blog portal ZDNet.

Kako vaše jedinstvene korisničke informacije i dalje ostaju u tim "kukijima",  Fejsbuk vas i dalje može pratiti. Zato ako mislite da će vam klik na "log out" pomoći, razmislite još jednom, poručuju iz ZDNeta. Ako pređete na neku stranicu koja sadrži Fejsbuk plugin, vaš će browser nastaviti slati poverljive informacije u Palo Alto.

"Kada se moj browser izloguje iz Fejsbuka, svaki put kad posetim neku stranicu koja ima "like" ili "share" gumb, Fejsbuku se i dalje šalju poverljive informacije,

uključujući i moj ID", objašnjava Cubrilovic i dodaje da ovo sve možete proveriti tako što ćete upotrebiti bilo koji browser koji sadrži developer alate.

 

Inženjer Fejsbuka: Ne zloupotrebljavamo "kuki"

Na ove optužbe reagovao je Fejsbukov inženjer Arturo Bejar pa je poručio kako "kuki" koji ostaje upaljen i nakon što ste se izlogovali sa profila nije korišćen za praćenje korisničkih navika.

"Mi ne koristimo naše 'kukije' kako bi bolje plasirali reklame ili kako bi prodavali informacije trećoj strani. Čuo sam toliko puta da je naš posao prodaja infomacija, ali to jednostavno nije istina. Koristimo naše 'kukije' dok ste ulogovani kako bi personalizovali vaše iskustvo pa i da bi ga unapredili", stoji u pismu Artura Bejara, koje se poklapa sa onim što Fejsbuk tvrdi sve vreme.

Gugl to radi odavno

Istu stvar koja je sada otkrivena kod Fejsbuka, Gugl radi već godinama. Ukoliko ste bili prijavljeni na Gmail, Maps, Documents pa i posetite stranicu koja u sebi ima kôd od Gugla, kao na primer Googl Analitiks, besplatna usluga koja prati posećenost, Gugl će znati kuda ste se kretali.

"Razlika između Fejsbuka i Gugla u ovom slučaju jeste što sve više internet stranica ima društvene dodatke (widgete) koji na njih postavljaju Fejsbukov kôd. Ako ste bili prijavljeni na Fejsu, i imate u 'kukiju' zapisan broj vašeg korisničkog naloga, on će putem spomenutog koda vrlo lako moći da prati vaše surfovanje internetom.

Najveći problem praćenja Fejsbuka je taj što se na Guglu može ostati donekle anoniman jer se pri stvaranju naloga ne moraju uneti stvarni podaci dok korisnici na najpopularnijoj društvenoj mreži najčešće stavljaju svoje ime i prezime te još neke jedinstvene informacije.

Žele da znaju što više o korisnicima

Znajući sve ovo postavlja se pitanje "Zbog čega Fejsbuk to radi i šta se dešava sa uzetim informacijama"?

Njihova je namera da nauče što više o svakom korisniku kako bi im na osnovu toga slali reklame. Tako stvari funkcionišu na internetu i to nije ništa novo. Isto to može raditi i policija. Naime, policija sme da vas prati samo preko vaše veze, znači one koja nosi vaše ime i prezime. Ukoliko odete do prijatelja ili koristite neku besplatnu bežičnu mrežu za prijavljivanje, policija će vas vrlo teško pronaći. Ali, hipotetički gledajući policija bi mogla od Fejsbuka da traži popis stranica na kojima ste bili te ih dobiti upravo zahvaljujući Fejsbukovom "kukiju"u koji je pratio vaše kretanje.

Pročitajte još:

* Fejsbuk hakerima isplatio 40.000 dolara

* Fejsbuk će biti uništen 5.novembra?

Rešenje

Logično pitanje se nameće: Kako se rešiti "kukija" a da i dalje možete koristiti Fejsbuk servis?

Kako bi sprečili slanje vaših privatnih podataka, a i dalje mogli koristiti svoju, sada možda malo manje omiljenu socijalnu mrežu, možete obrisati "kukije" svaki put nakon što se sa nje odjavite.

Fejsbuk: Ne koristimo informacije za targetirano oglašavanje

Fejsbuk se zvanično oglasio i priznao da podaci o kretanju korisnika na webu dospevaju do Fejsbuka i kada je korisnik izlogovan, ali da se ti podaci ne zloupotrebljavaju odnosno da se podaci koje dobiju ubrzo izbrišu.

 

U izjavi, koju je preneo Wall Street Journal, jedan od zaposlenih u Fejsbuku, Arturo Behar, kaže da se podaci šalju zbog načina na koji je Like sistem postavljen i svi kolačići koje su povezani sa Facebook.com-om automatski šalju svaki put kada vidite Like dugme.

 

"Teret je na nama da uzmemo sve podatke i izbrišemo ih. Ono što je zaista važno je šta mi kao kompanija kažemo i iza čega stojimo", rekao je on i naglasio da se te informacije ne koriste u svrhu targetiranog oglašavanja, kao i da se traže načini da se ti podaci ne šalju, ali "da će to potrajati".

 

POVEZANE VESTI

Utorak 27.09.2011. 09:41
To kaze Google.
Četvrtak 29.09.2011. 22:25
u pocetku sam se odusevljavala ovoj drustvenoj mrezi jer sam tako pronasla mnoge izgubljene poznanike...odjednom sam imala dosta ljudi i pocelo je da mi smeta kad izadje sve ono sto oni pisu ili koju muziku slusaju..postalo je zamorno i "lajkovati" sve jer ako to ne uradis uvrede se...ma gubljenje vremena...najgore je sto neko rece u sali sto je sada svima dovoljno da ti preko fejsa cestiaju rodjendan i zavrse posao a pre ti lepo dodju gosti pa i poklone dobijes...i ima tu jos mnogo toga...licno sam sad veoma malo na fb i samo ponekad bacim pogled onako...cujem nesto novo opet dolazi neko probijanje diskrecije totalno i sve mi se manje svidja..al ko voli nek mu je...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online