Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 15.02.2012.
12:16
Lj. Ivanović - Vesti A

Pirati uzvraćaju udarac Americi

Jedan od najpopularnijih svetskih sajtova za skidanje datoteka, u prvom redu filmova i muzike "The Pirate Bay" saopštio je da menja način preuzimanja fajlova, a od 1. februara ovaj sajt sa više od pet i po miliona registrovanih korisnika promenio je i internet domen sa .com na .se (internet domen Švedske). Suočeni sa pritiskom i borbom protiv piraterije, najveći sajt sa torentima saopštio je da 29. februara prelazi na novi način preuzimanja fajlova, odnosno njihove razmene.

  • Na zvaničnom blogu TPB-a je tim povodom objavljeno:

- U skladu sa odlukom da preskočimo torent fajlove najveći korak dogodiće se 29. februara kada ćemo ukinuti torente za sve fajlove koji imaju više od 10 pirova na taj datum. Fajlovi sa torrent ekstenzijom, zameniće magnetik linkovi. To znači da će se sadržaj sajta od sada skidati direktno sa računara drugih korisnika, a ne sa sajta The Pirate Bay.

Očekuje se da će to pre svega usporiti prevlačenje fajlova, obzirom da će u početku manji brojh ljudi deliti magnetik linkove, ali pozitivna strana je što korisnici već sada mogu da skinu sav sadržaj TPB-a na jedan USB, što će im omogućiti da i dalje nesmetano na svoje računare skidaju filmove, muziku, programe...

Pola veka robije

 

Sve ove promene rezultat su pritiska zbog hapšenja vlasnika Megaupload-a Kima Dotkoma, alijas Kima Šmitsa na Novom Zelandu što se smatra "skidanjem rukavica" u obračunu moćnih korporacija s piraterijom na internetu. Dotkoma sada očekuje izručenje Sjedinjenim državama gde će se suočiti i sa pola veka robije ukoliko tužilaštvo dokaže da je preko svog sajta oštetio muzičku industriju za nekoliko stotina miliona dolara. U pravom sajber-pravosudnom ratu usledilo je gašenje portala BTJunkie, a sada se svi pitaju ko je sledeći.

Iza ove internet operacije zapravo se krije čitava informatička revolucija, puna nasilja, sukoba i sudara moćnih interesnih grupa, korporacija i običnih građana.

Pritisak je toliki da je čak i pravosuđe Švedske, države koja je pionir liberalnog zakonodavstva, verovatno pod pritiskom moćnih korporacija industrije zabave donelo nedavno presudu kojom se trojica osnivača The Pirate Baya osuđuju na isplatu odštete od nešto više od pet miliona evra, ali i zatvorske kazne.

Iako nije reč o robiji kakva je zapretila Dotkomu, Frederik Neij osuđen je na deset, Peter Sunde na osam, a Karl Landstrom na četiri meseca zatvora. Oni, međutim, nisu u domašaju pravosuđa. Svakodnevno su vidljivi na internetu, ali su uspeli da se sklone od zatvora i trenutno se ne zna u kojoj se državi kriju. Ipak, ono što im je bio glavni cilj - sačuvati piratski sajt, ova trojka je uspešno obavila, bar zasad. Ipak, ne treba sumnjati da se borba nastavlja i da će i piratska i korporativno zakonska strana tek pokazati zube.

Osuđeni na zatvorske kazne: Osnivači sajta "The Pirate Bay"
 
 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST SAJTA "PIRATE BAY"
ili - Kako je nastao Holivud?

 

Pre otprilike jednog veka, Tomas Edison je dobio patent za uređaj koji je “činio za oko što fonograf čini za uho”. Nazvao ga je kinetoskopom. Bio je ne samo prvi covek koji je snimio video, vec je takođe bio i prva osoba koja je posedovala autorska prava na film.

Zbog Edisonovih patenata na pokretne slike, bilo je gotovo finansijski nemoguće snimati filmove na američkoj istočnoj obali. Filmski studiji su se stoga preselili u Kaliforniju i osnovali ono što danas zovemo Holivud. Razlog je bio najviše to što tamo nije važio patent. Takođe nije bilo ni kopirajta, da tako kažemo, tako da su studiji mogli kopirati stare priče praveći filmove od njih – kao npr. “Fantazija”, jedan od Diznijevih najvećih hitova ikada.

Dakle, cela osnova ove industrije, koja danas vrišti o gubitku kontrole nad nematerijalnim pravima, je takva da su oni zaobišli ta nematerijalna prava. Oni su kopirali (ili da to kažemo njihovim rečima: “ukrali”) kreativna dela drugih ljudi, a da ih nisu plaćali. Uradili su to da bi ostvarili ogroman profit. Danas su svi oni uspešni i većina studija su na spisku 500 najbogatijih kompanija magazina “Fortune”. Čestitamo – sve je to zahvaljujući mogućnosti ponovnog korišćenja dela drugih ljudi. A danas oni drže autorska prava na ono što drugi kreiraju. Ako želite da nešto izdate, morate da poštujete njihova pravila. Pravila koja su oni kreirali nakon što su zaobišli pravila drugih.

Razlog zašto se oni stalno žale na “pirate” danas su jednostavna. Mi smo uradili ono što su oni uradili. Mi smo zaobišli pravila koja su oni napravili i stvorili naša. Mi smo slomili njihov monopol tako što smo dali ljudima nešto daleko efikasnije. Mi dozvoljavamo ljudima da imaju direktnu komunikaciju između sebe, zaobilazeći posrednika – profitera, koji u nekim slučajevima uzimaju 107% profita (da, jer oni Vas plaćaju da radite za njih).

Sve je to zasnovano na činjenici da smo mi konkurencija.

Mi smo dokazali da njihovo postojanje u ovom trenutnom obliku više nije potrebno. Mi smo jednostavno bolji od njih.

I najsmešniji deo priče je to što su naša pravila veoma slična idejama na kojima su zasnovane Sjedinjene Američke Države. Mi se borimo za slobodu govora. Mi vidimo sve ljude kao jednake. Mi verujemo da javnost, a ne elita, treba da vodi naciju. Mi verujemo da zakoni treba da budu kreirani tako da koriste javnosti, a ne bogatim korporacijama.

“Pirate Bay” je zaista internacionalna zajednica. Tim je raširen po celoj planeti – ali smo ostali van SAD. Mi imamo Švedske korene korene i jedan prijatelj šveđanin kaže:

- Reč SOPA znači “smeće” na švedskom. Reč PIPA znači “cev” na švedskom. Ovo naravno nije slučajnost. Oni žele da od interneta naprave jednosmernu cev, sa njima na vrhu koji bacaju smeće niz cev dole ka nama, poslušnim potrošačima. Mišljenje javnosti o ovoj stvari je jasna. Pitajte bilo koga na ulici i saznaćete da niko ne želi da bude hranjen smećem. Zašto vlada Sjedinjenih Država želi da svoj narod hrani smećem je izvan mogućnosti naše mašte, ali se nadamo da ćete ih zaustaviti, pre nego što se svi podavimo.

SOPA ne može da učini ništa da zaustavi “Pirate Bay”. U najgorem slučaju ćemo promeniti top-level domen iz .org u neko od stotina drugih imena koje trenutno takođe koristimo. U zemljama u kojima je “Pirate Bay” blokiran, npr. Kini i Saudijskoj Arabiji, blokirali su stotine naših domena. I da li to funkcioniše ? Pa, ne baš.

Da bi rešili “problem piraterije” morali bi ići do izvora problema. Industrija zabave tvrdi da oni kreiraju “kulturu”, ali ono što oni zapravo rade su stvari poput prodaje plišanih igračaka sa naduvanom cenom i primoravanje jedanaestogodišnjih devojčica da postanu anoreksične. Bilo zbog toga što rade u fabrikama koje prave te igračke za gotovo nikakvu platu ili zbog gledanja filmova i TV emisija koje ih ubedjuju da su debele.

U video igri “Civilizacija”, velikog Sida Mejera, možete da gradite svetska čuda. Jedno od najmoćnijih je Holivud. Sa njim možete da upravljate svom kulturom i medijima u svetu. Rupert Mardok je bio zadovoljan “MySpace”-om i nije imao problema sa njihovom sopstvenom piraterijom dok nije zakazala. Sada se žali kako je “Google” najveći izvor piraterije na svetu – zato što je ljubomoran. On želi da zadrži svoju kontrolu uma nad ljudima i jasno je sasvim da ćete dobiti iskreniji pogled na stvari na Vikipediji i Guglu nego na “Fox News”.

Neke činjenice kao što su godine i datumi su verovatno netačne u ovom saopštenju. Razlog je taj što ne možemo da pristupimo informacijama pošto je “Wikipedia” isključena zbog pritiska naše konkurencije u propadanju. Žao nam je zbog toga.

Sreda 15.02.2012. 12:48
TOOO KRALJEVI!!!!
Sreda 15.02.2012. 15:24
I nad popom ima pop.
Sreda 15.02.2012. 20:43
Тоооооо тако треба.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online