Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 25.03.2012.
08:00
Vestionline A

Kompjuterski virusi će moći da zaraze ljude?!

Granica između biologije i tehnologije sve je tanja. Kompjuterski virusi kakve danas poznajemo mogli bi s vremenom evoluirati i ugroziti nas! Zvuči kao naučna fantastika, ali kompjuterski virusi mogu brzo postati stvarno biološko oružje, uvereni su u firmi Fortinet.

Već postoje naučni radovi koji povlače paralele između načina kako se ljudski organizam i kompjuteri bore protiv virusa, kao i poređenje bolesti sa serijama formula i kodiranjem, piše InfoWorld.

I biološki i kompjuterski virusi slede iste obrasce ponašanja
 

I jedni i drugi virusi slede iste obrasce ponašanja, koji uključuju kodiranje informacija za parazitsko ponašanje u sistemu domaćina. Biološki virusi, poput kompjuterskih, mogu se promeniti tokom replikacije, što je noćna mora podjednako za doktore i sigurnosne stručnjake. Biološki se razlikuju po tome što su sposobni da promene sadržaj informacije koju nose, dok kompjuterski menjaju samo oblik.

Neki su čak uporedili DDoS napade sa HIV-om, pošto je u oba slučaja cilj preopteretiti metu.

Živi i neživi svet

Direktor za istraživanje sigurnosnih pretnji u Fortinetu Guillame Lovet kaže da smo na granici između neživog i živog sveta. Istraživanje načina na koje se naši organizmi bore protiv uljeza - a to čine daleko bolje od kompjuterskih antivirusnih sistema - pomaže pri otkrivanju novih načina kako poboljšati borbu protiv virusa koji napadaju kompjutere.

Kompjuterski virusi su mnogo veći i tehnološki napredniji, pošto biološki virusi ne mogu, na primer da koriste enkripciju. Srećom po nas - da nije tako, teže bismo ih se oslobađali.

Kompjuterski virusi su mnogo veći i tehnološki napredniji od bioloških
 

Kako bi moglo doći do stapanja bioloških i kompjuterskih virusa? Većina ljudskih virusa nisu ništa više do DNK ili RNK koda, što kompjuterski virusi mogu oponašati. Granica već polako nestaje, s razvojem sve naprednijih proteza i uređaja koji pomažu radu organa, poput pejsmejkera.

Čim ti uređaji počnu da komuniciraju sa strojevima van ljudskog tela, što je u nekim slučajevima nužno, teoretski su izloženi riziku zaraze kompjuterskim virusima.

Sintetski virusi postoje od 2002. godine. U međuvremenu su sintetizirane bakterije i drugi organizmi, a sav kod za sinetsku DNK ubačen je na kompjutere. Dakle, takođe je potencijalno ranjiv, kao i softver koji se koristi za sekvenciranje DNK živih organizama.

Je li moguće sintetski stvoriti viruse koji bi iskoristili slabosti domaćina? Vreme će pokazati. Utešno je što istraživači smatraju da je malo verovatno da će takva tehnologija biti razvijena u vojne svrhe. Naime, takav virus bi lako mogao da zarazi vojsku i civile onoga ko ga koristi. Bioteroristi su već druga priča....

POVEZANE VESTI

Nedelja 25.03.2012. 11:12
Ако почнемо да уграђујемо чипове у себе, што нас неко неби заразио ако постанемо неподобни...
Ponedeljak 26.03.2012. 15:35
Da li je moguce da neko ovoliko lupa gluposti...kompjuterski virus je program kao i word,excel,winamp...kako moze da zarazi coveka,to bi isto bilo kao kad bi rekli da winamp moze da udje u nas i da pusta muziku iz nas...potpuno idiotski
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online