Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 05.04.2012.
08:00
Vijesti A

Posle SOPA, PIPA i ACTA, stiže još kontroverzniji zakon: CISPA

Izgleda su američki kongresmeni odlučili, na ovaj ili onaj način, da ukinu dosadašnje poimanje koncepta privatnosti na Internetu i vlastima omoguće neograničen uvid u svu onlajn komunikaciju svojih građana. Pošto su SOPA i PIPA neslavno propale zbog masovne pobune internet zajednice, u američkom Kongresu kruži predlog zakona HR 3523, poznatiji kao CISPA, koji je po svemu sudeći mnogo gori i opasniji od prethodnih.

Borba vlasti da se kontrola građana učini legalnom ne prestaje

"Cyber Intelligence Sharing and Protection Act", odnosno CISPA, jedan je od predloga zakona o sajber bezbednosti među kojima se trenutno vodi bitka u Kongresu, a CISPA u toj bitci nažalost vodi. Reč je o prjedlogu zakona koji će, ako bude odobren, vlastima omogućiti apsolutan uvid u svu komunikaciju. Za sada je CISPA dobila podršku preko 100 kongresmena i na dobrom je putu da se ubrzo nađe na Obaminom stolu u iščekivanju završnog potpisa koji će joj podariti život. I smrt Internetu kakvog smo dosad poznavali.

Internet provajderi i kompanije će morati da vladinim agencijama dostavljaju i sve tražene podatke o korisnicima čim ove to zatraže. Naravno, sve pod izgovorom borbe protiv sajber terorizma. Nejasan tekst predloga zakona ostavlja ogroman prostor za tumačenje određenih stavki, zbog čega će svaka komunikacija unapred moći da bude okarakterisana kao potencijalna pretnja.

Osim toga, CISPA trenutno ne navodi koje će sve agencije imati pravo da traže te podtake, ali je jasno da će primarni recipijenti biti Nacionalna bezbednosna agencija i DOD Cybercommand. Zanimljivo je i da u predlogu zakona stoji da će se podaci koristiti u svrhu sajber bezbednosti, "ali i druge svrhe po potrebi". Isto tako, ne predviđa se postojanje nikakave kontrole nad tim ko će sve u tom procesu imati uvid u informacije, kako će se koristiti i kako će se sprečiti zloupotreba.

Kendal Burman iz Centra za demokratiju i tehnologiju kazala je da CISPA omogućava da se suspenduju svi drugi zakoni i ograničenja iz sfere građanskog i krivičnog prava. Istog su mišljenja i u Electronic Frontier Foundation, koji navodi da "CISPA efektno stvara izuzetak u svim postojećim zakonima u ime sajber bezbednosti".

"Ne postoje nikakve restrikcije oko toga koje informacije mogu biti prikupljane, zaustavljene, cenzurisane, izmenjene i korišćene, dokle god postoji tvrdnja da je to motivisano bezbednošću", piše u njihovoj izjavi.

Burman upozorava da bi CISPA već sledećeg meseca mogla biti stavljena na glasanje, zbog čega je neophodno ponovo ovu temu otvoriti u javnosti, kako bi se stvorila kritična masa koja će ovaj opasni predlog zakona srušiti dok ne postane prekasno.

"Ako postoji jedna lekcija koju smo naučili na slučajevima SOPA i PIPA, onda je to ta da kad Kongres pokuša da donosi zakone koji će pogoditi internet korisnike, internet zajednica obraća pažnju", kazala je Burman.

U Velikoj Britaniji je u toku završna izrada predloga zakona o bezbednosti, koji ide dalje i od CISPA-e i koji će vlastima omogućiti nadzor nad bukvalno svom elektronskom komunikacijom građana.

Imajući u vidu da ni priča o ACTA-i još nije završena, nameće se jasna poruka - ovo su trenuci u kojima se lomi budućnost Interneta, ali i samog koncepta građanske privatnosti i granica koje se nameću mešanju vlasti u živote građana.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.04.2012. 20:33
Jedina je sloboda na internetu i to ne odgovara onika koji kreiraju javno mnjenje (tj. mazu oci gradjanima), mislim na CNN, BBC, RTS, PINK, B92, i ostale svetske i nase masine za ispiranje mozgova sirokih narodnih masa. Da se iluminati pitaju, internet ne bi postojao. Zato hoce da da uniste ili dovedu do dna. Sva istina se saznaje upravo preko interneta i to im smeta. Pod plastom borbe protiv terorizma, pitaterije i ko zna cega jos uvode sistem Velikog Brata u zivote gradjana.
Četvrtak 05.04.2012. 20:38
uzmite vasu porodicnu fotografiju i kopirajte je u neki drugi folder i zaboravite da ste to uradili. kako cete znati koja je kopija i da li je kopija ako su potpuno iste. obe su originalne. kopija u digitalnom svetu ne postoji. Iskopirajte Simpov radni sto i imate kopiju, a iskopirajte 0010100 u 0010100 i sta je ovde kopija a sta je original???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online