Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.02.2014.
08:00
24sata.rs A

Srpska forenzičarka: Ovako nadmudrite hakere

Maksimalna zaštita naloga na društvenim mrežama, često menjanje šifri, logovanje uvek iznova, nikako automatsko, izbegavanje surfovanja dok ste ulogovani na društvenu mrežu, neke su od preventivnih mera da svoj kompjuter zaštitite od upada hakera.

Da ne biste ludeli, jer vam je neko pokrao sve šifre...
 

U pasvordu nemojte koristiti ništa od ličnih podataka i neka vam šifra bude kombinacija slova i brojeva, kako neko, ko namerava da upadne na vaš nalog ili kompjuter, ne bi mogao lako da odgonetne šifru.

Hakeri sve češće koriste tehniku "SQL injekciju" pri upadima na sajtove, kako bi pomoću posebnog koda pristupili administrativnom panelu sajta. Obično su meta sajtovi sa MySQL bazama podataka i sve je više takvih napada, objašnjava Svetlana Jovanović, pedagog, asistent na Fakultetu organizacionih nauka iz oblasti sajber-prava, sajber-forenzike, elektronskog poslovanja.

"Jomla", u kojoj se najčešće rade sajtovi, u poslednje vreme sadrži u sebi program

koji identifikuje s koje IP adrese neko pokušava da obori sajt, na osnovu čega se može pronaći računar s kojeg je izvršen upad.

- Na sajtu ip-lookup.net ukuca se IP adresa računara i on odmah napiše preko kog servera je povezan na internet i u kojoj zemlji se nalazi provajder, pa onda možemo da se obratimo direktno provajderu da spreči dalje upade s tog računara. Privatni korisnici, međutim, nemaju ovu mogućnost i jedino policija može da uđe u trag onome ko nas uznemirava, navodi Svetlana Jovanović.

Portal netpatrola.rs mesto je gde možete prijaviti ako vam se nešto ružno dešava na društvenoj mreži ili ako neko upada u vaš računar. U zavisnosti od ozbiljnosti situacije, prijava se prosleđuje policiji ili tužilaštvu, odnosno administratoru društvene mreže.

- Jedan od načina za bezbedno korišćenje interneta je instalacija besplatnog programa Mcafee, koji je i antivirus program, a imate pregled i da li neko sa strane pokušava da pristupi vašem kompjuteru, savetuje Jovanovićeva.

Sakrijte mejl adresu na Fejsbuku

-Prvi zadatak kada otvorite, recimo, Fejsbuk nalog, jeste da uradite "approve" čime potvrđujete da je to vaš nalog i drugi neće moći da koriste vaše podatke, a mejl adresu, koju svakako morate ostaviti na Fejsbuku, sakrijte.

- Sledeći korak je ’security’ podešavanje, tako da, na primer, samo vaši prijatelji mogu da vide vaše fotografije, pa onda podešavanje da samo prijatelji vaših prijatelja mogu da vam pošalju zahtev, dodaje Svetlana Jovanović.

POVEZANE VESTI

NAUKA I TEHNOLOGIJA Kako se hakuje Fejsbuk nalog?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online